Exkluzívny klub pre tých, ktorí po katapultáži prežili svoju smrť (video)
10 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Exkluzívny klub Ejection Tie Clubu prevádzkuje spoločnosť Martin-Baker.


Spoločnosť Martin-Baker je popredný svetový výrobca vystreľovacích sedadiel do vojenských lietadiel a prevádzkuje okrem iného aj exkluzívny klub, ktorý združuje všetkých pilotov, ktorých životy kreslá Martin-Baker pomohli zachrániť. Členstvo v Ejection Tie Club je tak vyhradené len a iba tým, ktorí sa núdzovo  katapultovali z lietadla pomocou vystreľovacieho sedadla Martin-Baker. Viac informácií ponúkol armyweb.cz.

Poďme si popísať príbeh pilota, ktorý takto prežil svoju vlastnú smrt.14. mája 2009, Harrier GR9 ZG478 z 1. perute RAF pilotovaný Martinom Pertom dosadá okolo 10:30 predpoludním na letiskovú dráhu na letisku v Kandaháre, pri dosadnutí sa však zlomil podvozok a Harrier končí v plameňoch. Pilot však naďalej zostáva v lietadle, keďže sa lietadlo rúti do pristaveného komerčného lietadla plného cestujúcich, ktoré čaká na povolenie na vzlet. Zo všetkých síl sa snaží horiaci vrak odvrátiť od zrážky s civilným lietadlom a po dlhých sekundách sa nakoniec vystrelí z kokpitu. Harrier nakoniec vďaka jeho odvahe míňa civilné lietadlo len o 30 stôp (niečo málo viac ako 9 metrov).



Pilot síce stratil svoj lietadlo, ale získal exkluzívnu kravatu, ktorú udeľuje spoločnosť Martin Baker, výrobca vystreľovacích sedadiel. Vyššie uvedený darček náleží iba pilotom, ktorí museli využiť ich výrobky. Pilot sa vďaka svojmu činu tiež samozrejme dostal do exkluzívneho Ejection Tie Club, ktorý má zhruba 5800 členov. Vystreľovacie sedadlá firmy Martin Baker celkovo zachránili viac ako 7600 životov. Martin Pert je dnes veliteľom Red Arrows, akrobatického teamu Royal Air Force.



Británia uvažuje o vyslaní dronov do Perzského zálivu
Británia uvažuje o vyslaní svojich dronov do Perzského zálivu. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | TASR