Druhé kolo testov: Pri vstupe do červeného okresu musíte mať certifikát alebo potvrdenie o teste
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vybrané okresy čaká počas nasledujúceho víkendu druhé kolo testovanie na COVID-19. Premiér varuje, že odberné miesta tam budú čeliť náporu.


Slovensko sa síce počas najbližšieho víkendu vyhlo druhému kolu celoplošného testovania, pretože v 25 okresoch sa pre nízky počet infikovaných konať nebude, v ostatných si to ale ľudia zopakujú. Viac o tom prezradil na tlačovej besede Igor Matovič, informuje portál cas.sk.
Problémy môžu byť na hraniciach okresov

Podľa premiéra ktokoľvek, kto sa po tomto víkende bude chcieť pohybovať v takzvaných červených okresoch, ktoré budú podliehať druhému kolu testovania, musí mať k dispozícii aktuálny test na ochorenie COVID-19. Ak niekto bude potrebovať ísť v nasledujúcom týždni napríklad z Bratislavy do okresu Dunajská Streda, v ktorom bude opäť testovanie, musí mať podľa Matoviča certifikát o tom, že absolvoval antigénový test, alebo potvrdenie o absolvovaní PCR testu. Premiér tiež potvrdil, že keďže ešte nebudú v každom okrese zriadené mobilné odberové miesta, bude treba cez víkend ísť na test zo zeleného do červeného okresu.

Podľa predsedu vlády budú obce na hranici medzi takzvanými červenými a zelenými okresmi, zrejme vystavené väčšiemu náporu ľudí. Požiadal preto ministra obrany Jaroslava Naďa, aby s tým rezort počítal, a aby v dostatočnej kapacite zabezpečil testovacie miesta aj na pretestovanie ľudí, ktorí prídu z vedľajších okresov.

V týchto okresoch sa celoplošné testovanie zopakuje aj tento víkend
Premiér Igor Matovič síce avizoval dve kolá celoplošného testovania na zistenie nakazených koronavírusom, napokon zo svojho úmyslu ustúpil. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Obava z náporu na dobrovoľných miestach

Matovič nechce brániť ľuďom dať sa dobrovoľne otestovať, respektíve dať sa otestovať, pokiaľ potrebujú ísť cez týždeň do červených okresov. „Urobíme všetko preto, aby od pondelka bola k dispozícii možnosť otestovať sa v každom okresnom meste, ktoré je v zelenom pásme, kde nebude druhé kolo pretestovania. Keď napríklad v utorok bude niekto potrebovať ísť do druhého regiónu, aby si mohol ísť urobiť test, a mať tak aktuálny,“ uviedol Matovič.

Premiér sa tiež obáva náporu na testovanie na dobrovoľných miestach, kde bude možné sa ísť dať otestovať zadarmo. „Poprosil som dnes ministra zdravotníctva, aby urobil všetko preto, aby od pondelka boli tieto odberové miesta k dispozícii v 25 okresoch, plus v Bratislave a Košiciach viacero, lebo i tu je viacero okresov a väčší počet ľudí,“ dodal premiér, ktorý ešte v pondelok avizoval, že vo všetkých okresných mestách vzniknú mobilné odberové miesta, kde sa budú môcť ľudia bezplatne otestovať antigénovými testami, uvádza v závere portál cas.sk.

Aktualita: Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo, navrhuje však cielené testovanie
Premiér Igor Matovič v nedeľu avizoval, že k návrhu o druhé kolo celoplošného testovanie na COVID-19 zasadnú odborníci. Stalo sa a tí predsedovi vlády celoplošné druhé kolo neodporučili! Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.