Ak sa do certifikátu iba nahliadne, nejde podľa iného právneho názoru o porušenie zákona
02 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Zamestnávatelia a prevádzkovatelia neporušia zákon, pokiaľ do certifikátov či výsledkov testu iba nahliadnu a nebudú ich archivovať, píše portál Denníka N.


Podľa novej vyhlášky úradu verejného zdravotníctva, vydanej hlavným hygienikom Jánom Mikasom 30. októbra, môžu v období od 2. do 9. novembra všetci zamestnávatelia a prevádzkovatelia zariadení vyžadovať od ľudí pred vstupom do svojich priestorov negatívny výsledok testu.

Zároveň môžu zakázať vstup tým, ktorí sa nebudú vedieť preukázať potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným v čase od 2. do 9. novembra alebo nebudú mať vládny certifikát o negatívnom výsledku antigénového testu, pokiaľ sa na nich nevzťahuje výnimka.

Návod ako postupovať voči zamestnávateľovi, ak nemáte test na COVID-19
Prevzatý status europoslanca Milana Uhríka Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová


Podľa advokáta Róberta Bánosa z advokátskej kancelárie Bános & Košútová nejde o porušenie zákona. Ako uviedol pre portál e.dennikn.sk, zamestnávatelia, prevádzkovatelia a policajti osobné údaje nebudú žiadnym spôsobom spracúvať.

„Preukázanie negatívneho testu bude slúžiť iba na overenie toho, že osoba má negatívny výsledok, a teda neohrozuje svoje okolie,“ vysvetlil advokát. Je presvedčený, že budú postupovať legitímnym spôsobom, ak iba nahliadnu do certifikátov a na základe toho umožnia, alebo neumožnia vstup do objektu.

Čo momentálne platí v tejto krajine? Zákon, alebo tu vládne hlavný hygienik?
„Čo momentálne platí v tejto krajine? Zákon, alebo tu vládne hlavný hygienik? Neviem, čo už mám urobiť proti vláde tejto anarchie, nezmyslov a nezákonnosti. Naozaj mi ide o to, aby tento národ bol zdravý, aby sme epidémiu zvládli. Ale zákonne!“,... Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Petra Demková


Advokát Bános sa vyjadril aj stanovisku Úradu na ochranu osobných údajov, ktoré Mikasovu vyhlášku nepovažuje „za dostatočný právny základ na spracúvanie osobných údajov týkajúcich sa zdravia podľa čl. 6 ods. 1 nariadenia“.

„Napriek stanovisku úradu na ochranu osobných údajov zastávame názor, že v tomto prípade s ohľadom na aktuálnu situáciu je potrebné zvážiť, či by ako právny základ spracúvania osobných údajov neobstál článok 6 ods. 1 písm. d) Nariadenia GDPR,“ uviedol Bános. Okrem toho by podľa neho výnimku zo zákazu spracúvania údajov mohol predstavovať článok 9 ods. 2 písm. i) Nariadenia GDPR.

Vydieranie zamestnancov, aby sa preukázali testom, môže byť trestný čin!, tvrdia právnici
Môže vám zamestnávateľ zabrániť v pondelok ísť do práce ak ste neboli cez víkend na testoch? Otázka, ktorú si pred celoplošným testovaním položili milióny ľudí. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa tohto článku sa takýto zákaz neuplatňuje, ak je spracúvanie nevyhnutné z dôvodov verejného záujmu v oblasti verejného zdravia. Zamestnávateľ podľa advokáta nemusí spracúvať osobné údaje týkajúce sa testu zamestnancov tak, že by ich archivoval. Pokiaľ mu zamestnanec pri vstupe do prace umožní do potvrdenia o negatívnom výsledku iba nahliadnuť, nebude hroziť únik ani zneužitie osobných údajov.

Ani vykonanie testu na COVID-19 podľa Bánosa samo o sebe nepredstavuje zásah do osobnostných či iných práv. „Pokiaľ sa niekto domnieva, že pri samotnom testovaní, respektíve po testovaní, došlo k zásahu do ochrany jeho osobných údajov, má možnosť podať podnet na úrad na ochranu osobných údajov,“ dodal advokát pre portál Denníka N.

Kontrola certifikátov nemá oporu v zákone. Matovič to označil za babráctvo
Keď Úrad na ochranu osobných údajov skonštatoval, že kontrola certifikátov je protiprávna, Úrad vlády ho obvinil z neznalosti a prekročenia právomocí, píše denník Provda. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič