V Rusku identifikovali prítomnosť koronavírusu u netopierov
31 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Odborníkom bude trvať asi dva roky, kým zistia, o aký typ koronavírusu ide.


Štúdia preukázala prítomnosť koronavírusu u niektorých netopierov žijúcich v Rusku, zistenie, o aký typ vírusu ide, však bude trvať asi dva roky. Agentúre TASS to oznámila Anna Speranská, vedúca skupiny pre genomický a postgenomický výskum v Ústrednom výskumnom ústave epidemiológie v Rospotrebnadzore. Agentúra ponúkla viac informácií na svojom webe tass.ru.

"Štúdia nebola dokončená. Vypracovanie nám bude trvať asi dva roky. Štúdia zatiaľ ukázala iba to, že u netopierov žijúcich v Rusku existujú (zatiaľ neznáme) koronavírusy, ktoré sú predmetom štúdie. Štúdia taktiež identifikovala sekvencie genómu mnohých ďalších vírusov (nie koronavírusov).

Speranskaja objasnila, že výskumy sa vykonávajú iba na netopieroch z moskovského regiónu. Podľa nej majú tieto zvieratá tendenciu vyhýbať sa kontaktu s ľuďmi a nie sú o nič nebezpečnejšie ako iné pouličné alebo divé zvieratá. Stačí teda, aby sa ich človek nedotkol a nezničil ich biotopy. „Ak človek napriek tomu nájde na zemi netopiera, môžete ho opatrne (v rukaviciach) vložiť do krabice a odniesť k špecialistom v rehabilitačnom centre pre zvieratá,“ vysvetlila.

Profesor Krčméry: Druhú vlnu koronavírusu ovplyvnilo u nás najmä šesť udalostí
Druhá vlna COVID-19 udrela aj na Slovensku plnou silou. Uvedomuje si to aj uznávaný profesor a infektológ Vladimír Krčméry. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.