Pápež František podporuje poľské hnutie pro-life proti potratom
29 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

V čase keď radikálne feministky pokračujú v protestoch proti zákazu eugenických potratov zameraných na deti s Downovým syndrómom a s inými postihnutiami, pápež František vyjadril podporu poľskému pro-life hnutiu, informuje portál Breitbart.






„Dňa 22. októbra sme slávili liturgickú spomienku na svätého Jána Pavla II.,  storočnicu jeho narodenia,“ povedal František poľským pútnikom zhromaždeným vo Vatikáne pre svoju audienciu. "Vždy požadoval privilegovanú lásku k posledným a bezbranným a k ochrane každého človeka od počatia po prirodzenú smrť."


"V príhovore k Márii Najsvätejšej a svätému poľskému pápežovi žiadam Boha, aby vštepil do sŕdc všetkých úctu k životom našich bratov a sestier,“ pokračoval, „zvlášť najkrehkejších a bezbranných a dal silu tým, ktorí to vítajú a starajú sa o nich, aj keď to vyžaduje hrdinskú lásku.“Pápežove slová nadobúdajú osobitný význam tvárou v tvár sociálnym nepokojom v Poľsku v súvislosti s nedávnym rozhodnutím ústavného súdu, ktorým sa zrušilo právo na umelé prerušenie tehotenstva na základe anomálií plodu. Súd nemôže vyhlásiť, že „neexistuje ochrana dôstojnosti jednotlivca bez ochrany života“.
Na náboženskej škole v Pakistane vybuchla bomba, najmenej 7 ľudí bolo zabitých a viac ako 80 zranených (VIDEO)
Najmenej sedem ľudí bolo v utorok ráno zabitých a 83 zranených pri výbuchu na náboženskej škole v Pakistane. Medzi obeťami sú aj deti, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Súd vo svojom rozhodnutí argumentoval tým, že potrat dieťaťa z dôvodu pravdepodobných vrodených chýb predstavuje eugeniku, snahu zbaviť spoločnosť slabých a nežiaducich, notoricky praktizovanú nacistami proti Židom a postihnutým osobám a zakladateľkou plánovaného rodičovstva Margaret Sangerovou proti čiernym a menšinám v USA.

V nedeľu demonštranti na protest proti rozhodnutiu prerušili katolícke omše v okolí Poľska. V Poznani, Varšave, Vroclave, Krakove a ďalších mestách demonštranti vtrhli do kostolov počas bohoslužieb, "oplzle konfrontovali kňazov" a sprejovali kostoly heslami a telefónnych čísiel poskytovateľov interrupcie,  o hlásil Associated Press (AP).

Katolícka cirkev vytrvalo bráni práva nenarodených a ocenila rozsudok súdu z minulého týždňa. „Postavenie katolíckej cirkvi k právu na život sa nemení; obscénnosti, násilie a rušenie služieb, ako aj hanobenie, nie sú správnym spôsobom konania, “uviedol poznanský arcibiskup Stanislaw Gadecki, predseda poľskej biskupskej konferencie.

Európa sa musí zjednotiť a prijať opatrenia proti Turecku, vyzýva francúzsky minister
29 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


„Cirkev nemôže prestať brániť život, ani nemôže prestať hlásať, že každý človek musí byť chránený od počatia až do prirodzenej smrti,“ poznamenal . „V tomto bode nemôže Cirkev, ako často hovorí pápež František, robiť kompromisy, pretože by bola obvinená za kultúru odmietania, ktorá je dnes taká rozšírená a vždy ovplyvňuje najpotrebnejších a najzraniteľnejších.“

„Žiadam všetkých veriacich o modlitby za nenarodené deti, za rodičov čakajúcich deti a za obrátenie tých, ktorí používajú násilie,“ uviedol. Začiatkom tohto týždňa pápež František zverejnil list Európe, v ktorom rozložil svoj „sen“ o budúcnosti kontinentu, ktorý zahŕňa odstránenie legalizovaných potratov.

Snívam o Európe, „ktorá chráni život v každej fáze, od okamihu, keď v lone nie je vidieť, až do jeho prirodzeného konca, pretože žiadna ľudská bytosť nie je pánom života, či už svojho alebo iných“, napísal František.

Smrť s koronavírusom môže prísť rýchlo. Pozostalí sa niekedy nestihnú rozlúčiť
Koronavírus si v Česku vyžiadal od začiatku pandémie cez dvetisíc obetí. Choroba máva často rýchly priebeh. O to horšie si vedia rodiny a pozostalí s nečakanými zvratmi poradiť. Štěpánka Sunková sa mohla s umierajúcou mamičkou ešte rozlúčiť a... Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Timotej Dudka