Európa sa musí zjednotiť a prijať opatrenia proti Turecku, vyzýva francúzsky minister
29 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Francúzsky minister obchodu vyzval EÚ, aby na svojom nasledujúcom summite prijala formálne opatrenia proti Ankare po tom, čo turecký vodca spochybnil duševné zdravie francúzskeho prezidenta a vyzval na bojkot tovarov krajiny, informuje portál RT.




"Francúzsko je jednotné a Európa je jednotná," uviedol v utorok francúzsky minister obchodu Franck Riester. „Na budúcom zasadnutí Európskej rady bude musieť Európa prijať rozhodnutia, ktoré jej umožnia posilniť mocenskú rovnováhu s Tureckom, aby lepšie chránila svoje záujmy a európske hodnoty,“ dodal. Nespresnil, aké opatrenia by Únia mala prijať.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyzval vedúcich predstaviteľov EÚ, aby zastavili činnosť „antiislamskej“ agendy Emmanuela Macrona a vyzval Turkov na bojkot francúzskeho tovaru.

Riester sa domnieva, že zatiaľ nie je jasné, aký dopad bude mať bojkotovacia kampaň v Turecku a ďalších štátoch. Ovplyvnený bol hlavne francúzsky poľnohospodársky vývoz. V utorok však varoval, že Turecko potrebuje Európu a Francúzsko viac ako naopak. Paríž chce pokračovať v udržiavaní hospodárskych vzťahov s Ankarou, ale iba „keď Turecko zmení svoje správanie k Francúzsku a k Európe,“ uviedol Riester.

Moslimovia v Európe sú „lynčovaní“ ako boli Židia pred druhou svetovou vojnou, uviedol Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyčistil žalúdok francúzskemu Emmanuelovi Macronovi a ďalším európskych vodcov, pričom označil jeho kolegov za fašistov a šampiónov islamofóbie, ktorí sa zúčastnili na „lynčovacej kampani“, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Erdogan nedávno tvrdil, že Macron musel podstúpiť mentálne vyšetrenia, pretože „mal problém“ s moslimami. Napomenutie viedlo Francúzsko k tomu, aby stiahlo svojho veľvyslanca z Ankary. Francúzsky prezident sa predtým zaviazal bojovať proti „islamistickému separatizmu“ vo svojej krajine. Stalo sa to po sťatí francúzskeho učiteľa islamistickým militantom po tom, čo pedagóg predviedol v triede na hodine o slobode prejavu karikatúry proroka Mohameda.

Paríž v utorok varoval svojich občanov v niekoľkých krajinách s moslimskou väčšinou, aby prijali prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Turecké štátne médium dezinformuje o koronavíruse v Rusku
Turecká štátna televízna a rozhlasová spoločnosť klamala o údajnom nedostatku miest na liečenie pacientov s koronavírusom v Saratovskej oblasti. Uviedol portál Polit.info. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič