Cichanovská oznamuje celoštátny štrajk. Lukašenko odmietol rezignovať
28 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Bývalá bieloruská prezidentská kandidátka Svetlana Cichanovská, ktorá je dnes v exile v EÚ, zvolala v pondelok celonárodný štrajk po tom, čo dlhoročný vodca Alexander Lukašenko odmietol odstúpiť zo svojej funkcie, informuje portál RT.


Ak sa štrajk nepodarí, bude sa to považovať za víťazstvo pre Lukašenka, ale ak naberie na obrátkach, situácia sa môže ľahko zvrtnúť z pod kontroly.

V pondelok ráno opozičné médiá informovali, že viaceré veľké podniky v celej krajine prestali pracovať. To poprela vláda, ktorá tvrdila, že kľúčové podniky „fungujú normálne“ a „výroba nebola zastavená“.

13. októbra Cichanovská v rámci takzvaného „ľudového ultimáta“ požadovala rezignáciu prezidenta, ukončenie násilia páchaného na demonštrantoch a prepustenie osôb považovaných za politických väzňov.

Využitie pandemickej krízy v ruskom letectve - prestavba lietadiel pre potreby námorníctva
V Ruskej federácii je v hangároch momentálne odstavených najmenej tridsať moderných civilných dopravných Tupolevov TU -204/214. A ruské námorníctvo súrne potrebuje nové a silné hliadkové a protiponorkové stroje. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Cichanovská v pondelok ráno oznámila, že termín uplynul a mal sa začať generálny štrajk.

„Bielorusi vedia, že od 26. októbra nikto nebude pracovať pre režim,“ napísala. "Dnes riskujú svoju osobnú slobodu, aby sme mohli dosiahnuť slobodu pre našu krajinu," ďalej uviedla Cichanovská.

Podľa najpopulárnejšieho opozičného kanálu Telegram, poľskej spoločnosti NEXTA Live, ktorá má takmer dva milióny predplatiteľov, prišli správy o štrajkoch z mnohých veľkých tovární vrátane Minsk Tractor Works (MTZ), Minsk Wheel Tractor Plant (MZKT) a Minsk Automobilový závod (MAZ).

Pri páde lietadla amerického námorníctva do domu v Alabame zahynuli dvaja členovia posádky (VIDEO)
Americké námorné lietadlo sa zrútilo v obytnej štvrti v Magnolia Springs v Alabame a vyvolalo rozsiahly požiar. Americké letectvo potvrdilo, že posádka neprežila, pričom civilisti sa nezranili, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Marek Molnár