Putin tvrdí, že americká prítomnosť v Afganistane je prospešná pre záujmy Moskvy
26 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Moskva dlhodobo podporuje prítomnosť amerických vojakov v Afganistane, pretože je presvedčená, že prispievajú k stabilite regiónu a v konečnom dôsledku napomáhajú ruským národným záujmom, uviedol v nedeľu prezident Vladimir Putin, informuje portál RT.


"Poviem to ešte raz: nie je potrebné bojovať proti americkej prítomnosti v Afganistane," uviedol Putin v rozhovore vysielanom na televíznom kanáli Rossiya-1.

Prezident reagoval na otázku o tvrdeniach v amerických médiách, ktoré použili anonymné zdroje a trvali na tom, že Rusko vyplatilo odmeny militantom Talibanu za zabitie amerických vojakov. Rozhovor bol zaznamenaný pre reláciu s názvom „Moskva, Kremeľ, Putin“.

New York Times pôvodne zverejnil tvrdenie o „odmenách“ - len aby nakoniec pripustil, že nemá nijaké dôkazy na preukázanie svojich obvinení. Pentagón opakovane uviedol, že nenašiel žiadny dôkaz o takomto postupe, pričom uviedol, že plánuje „dostať sa na dno tohto príbehu“.

To už je asi blázinec! Varšava hrozí, že potopí ruskú Baltskú flotilu
Vyhlásenie poľského vojenského "experta" vydesilo. Je dôkazom toho, ako sa môže vojak z ničoho nič zblázniť. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Nedostatok dôkazov však nezabránil niektorým politikom USA, vrátane kandidáta na prezidenta Demokratickej strany Joe Bidena, v potvrdení obvinení. Znovu sa k nim vrátil počas svojej poslednej debaty s prezidentom Donaldom Trumpom vo štvrtok večer.

Počuť takéto tvrdenia bolo „čudné“, uviedol Putin, pretože ublíženie americkým jednotkám v Afganistane by nakoniec poškodilo vlastné záujmy Ruska.

"Prítomnosť USA v Afganistane sme podporovali od samého začiatku. Podporili sme tiež zodpovedajúcu rezolúciu Rady bezpečnosti OSN," ďalej poznamenal Putin.

Americké bomby na pohyblivé ciele SDB II Stormbreaker zaradili do služby (VIDEO)
Nové americké ľahké bomby SDB II Stormbreaker sa oneskorili asi o rok, ale napokon predsa len vstúpili do aktívnej služby. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Prítomnosť USA v Afganistane stále prispieva k stabilite v tejto krajine," uviedol prezident a dodal, že v tomto zmysle nie je v rozpore s vlastnými prioritami Ruska. Naopak, stiahnutie amerických jednotiek by mohlo viesť k „mnohým rizikám“, aj keď by to vytvorilo podmienky pre vnútroafganské zmierenie, vyjadril sa.

Americký presun by tiež znamenal, že Rusko bude musieť znášať ďalšie vlastné výdavky na udržanie stability v regióne, uviedol prezident.

Putin ocenil aj pokračujúcu rusko-americkú spoluprácu v oblasti spravodajských služieb a bezpečnosti, ktorá pokračuje aj napriek kríze v politických vzťahoch. Informácie poskytované Američanmi opakovane pomáhali ruským bezpečnostným službám predchádzať teroristickým útokom na domácej pôde, uviedol Putin.

Pravicoví extrémisti v Taliansku mali potýčky s poriadkovou políciou kvôli „diktatúre a zákazu vychádzania“ (VIDEO)
V centre Ríma vypukli pouličné bitky, keď talianska polícia rozptýlila skupinu 200 krajne pravicových demonštrantov, ktorí podnikli násilný protest proti vládnym obmedzeniam, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Marek Molnár