Americké bomby na pohyblivé ciele SDB II Stormbreaker zaradili do služby (VIDEO)
25 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Nové americké ľahké bomby SDB II Stormbreaker sa oneskorili asi o rok, ale napokon predsa len vstúpili do aktívnej služby.


Americké vojenské letectvo začalo nasadzovať novú muníciu, ktorá sľubuje, že za každého počasia zasiahne aj pohyblivý cieľ. Bomba SDB II (Small Diameter Bomb II) Stormbreaker je pripravená na použitie po veľmi rozsiahlom vývoji a letových testoch. Informáciu priniesol armyweb.cz.

Okrídlené bomby SDB II Stormbreaker už boli oficiálne schválené pre použitie na lietadlách F-15E Strike Eagle. Do konca tohto roka sa plánuje dokončenie kvalifikačných skúšok na lietadlách F / A-18E / F Super Hornet amerického námorníctva a potom sa začnú skúšky aj na strojoch radu F-35 od firmy Lockheed Martin. Pre F-35 pôjde o vôbec prvú presnú zbraň použiteľnú proti bodovým pozemným cieľom.

Bomba SDB II Stormbreaker mala byť zaradená do služby už minulý rok. Spoločnosť Raytheon Air Warfare Systems začala dodávať novú muníciu americkým ozbrojeným silám v roku 2018. Kvôli množstvu zistených nedostatkov (softvérové chyby, problémy so zámkom sklopných krídel atď.) bola sériová výroba dočasne pozastavená.



Bomba SDB II Stormbreaker, alebo tiež GBU-53 / B, je navádzaná bomba 100 kg kalibru (celková hmotnosť munície je 113 kg). Kľúčovou vlastnosťou Stormbreaker je jeho prepracovaný navádzací systém, ktorý využíva hneď tri metódy zameriavania naraz - vstavaný malý radar, infračervenú kameru a poloaktívnu laserovú hlavu.

Bomba si môže počas svojho letu k cieľu vymieňať dáta s lietadlom (čo umožňuje jej opätovné zameranie i po odhode) a je schopná zasiahnuť statické ciele vo vzdialenosti až 110 km a pohyblivé ciele vo vzdialenosti až 70 km od bodu odhodu. Plánuje sa, že bomba GBU-53 / B čiastočne nahradí letecké protizemné riadené strely, ktorých cena je v prípade podobných schopností výrazne vyššia.

Ruský bombardér Tu-160 je sprevádzaný stíhacími lietadlami na dychberúcich záberoch (VIDEO)
Ruskí letci natáčali "roj" belgických, dánskych, poľských a švédskych stíhacích lietadiel, ktoré sprevádzali bombardér Tu-160, keď boli na rutinnej hliadke nad Baltským morom. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Marek Molnár