V Azovskom mori explodoval ruský tanker, traja námorníci sú nezvestní
25 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Počas plavby bez nákladu ropných produktov nastal na palube Generala Hazi Naslamova výbuch. Záchranné zložky pátrajú po nezvestných.


Hlavné velenie ministerstva pre mimoriadne situácie na území Krasnodar oznámilo, že v Azovskom mori došlo k explózii na palube tankera General Azi Aslanov. Výbuch plavidlo poškodil a záchranné zložky doteraz pátrajú po troch členoch jeho posádky. Informáciu priniesol portál kp.ru.


Rosrechmorflot informoval, že výbuch bol taký silný, že došlo k taveniu kovu trupu lode, k požiaru však nedošlo, pretože loď nebola naložená. „Generál Hazi Aslanov“ smeroval z prístavu Temryuk, kde vyložil všetko palivo, do Rostova.

V dôsledku výbuchu sa však tanker naklonil . "Aby sa zabránilo úniku paliva v prevádzkových nádržiach, použili sa motorové čerpadlá. V okolí miesta nehody je momentálne teplota  3 - 7 stupňov," uviedol Oleg Volynkin, predstaviteľ hlavného veliteľstva ruského ministerstva pre mimoriadne situácie na území Krasnodar. Podľa Rosmorrechflota má plavidlo dieru v trupe nad čiarou ponoru, na pravoboku má značné konštrukčné škody.

Ruské lodenice, svetoznáme stavbou ľadoborcov, začínajú vyrábať tankery pre ľadovcové moria
Ruské lodenice Zvezda na Ďalekom východe postavia pätnásť tankerov Arc7 na prepravu skvapalneného plynu v arktických podmienkach. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Na palube bolo v čase výbuchu 13 ľudí. 10 z nich sa podarilo zachrániť. "Ich stav je uspokojivý. Hospitalizácia nie je nutná", povedal Oleg Volynkin. Troch, kapitána, 19-ročného námorníka a 23-ročného stážistu - výbuch vymrštil cez palubu. Pátranie po nich sa začalo okamžite . Zo Simferopola štartoval pátrací vrtuľník Mi-8 s tromi záchranármi na palube z Gelendžiku tak isto vrtuľník Mi-8 so záchranármi.Tí používajú termovízne kamery. V oblasti je silný morský prúd a vietor dosahuje štvrtý stupeň desaťstupnovej stupnice. Traja nezvestní námorníci sa zatiaľ nenašli. V noci bolo preskúmaných 400 kilometrov štvorcových. Do pátrania bolo zapojených sedem námorných lodí.

"Bol vypočítaný model dráhy v prúde nezvestných členov posádky. Na uskutočnenie záchrannej operácie sa vytvorilo zoskupenie s celkovo 125 ľuďmi a 18 kusmi techniky", informovala tlačová služba ministerstva pre mimoriadne situácie KP-Kuban. Všetky dôvody a okolnosti incidentu sa objasňujú. Skutočnosť, že loď bola opravená pred niekoľkými týždňami, je obzvlášť zaujímavá pre odborníkov . To je aj možno kľúč k vysvetleniu havárie.

USA zadržali 4 iránske tankery, ktoré prepravovali benzín do Venezuely (VIDEO)
Washington „bez použitia vojenských síl“ zadržal štyri iránske nákladné lode na otvorenom mori, ktoré boli na ceste do Venezuely, informoval denník Wall Street Journal s odvolaním sa na amerických predstaviteľov. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Marek Molnár