Jadrové zbrane budú konečne nezákonné a Tichomorie žiada pravdu o ich testovaní (Dimity Hawkins)
25 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Komentár Dimityho Hawkinsa (The Guardian)


Po 50. ratifikácii vstúpi o 90 dní do platnosti zmluva o zakázaní jadrových zbraní pre všetky krajiny.



Jadrové zbrane budú čoskoro nelegálne. Len niečo viac ako 75 rokov od chvíle, keď sa na celom svete ich devastácia začala, sa globálne spoločenstvo zhromaždilo, aby uviedlo do platnosti ich zákaz prostredníctvom Zmluvy o zákaze jadrových zbraní .


V sobotu neskoro večer v New Yorku zmluvu ratifikovala 50. krajina - stredoamerický štát Honduras. Za 90 dní sa stane medzinárodným právom.


Pre mnohých obyvateľov tichomorského regiónu je to významný úspech, o ktorý sa už dlho pokúšala. V druhej polovici 20. storočia vykonali takzvané „priateľské“ alebo kolonizujúce sily 315 testov jadrových zbraní na Marshallových ostrovoch, v Kiribati, Austrálii a na ostrove Maohi Nui (Francúzska Polynézia).


Na mapách amerických jadrových bombardérov bol roky aj cieľ s názvom Bratislava či Košice
Americký plán nukleárneho holokaustu od Berlína po Vladivostok by strčil do vrecka aj tie najfantastickejšie filmové scenáre. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

USA, Británia a Francúzsko na testovanie svojich jadrových zbraní využívali prevažne kolonizované krajiny a zanechali po sebe nielen škodlivé fyzické dedičstvá, ale aj psychologické a politické jazvy. Preživší po týchto testoch a ich potomkovia neustále stupňovali odpor proti týmto zbraniam. Sú to hlasní odporcovia a pedagógovia, neochotní, ale intenzívni držitelia znalostí o jadrovej realite tohto regiónu.


Pri formovaní zmluvy o zákaze jadrových zbraní boli hlasy preživších z Tichého oceánu prominentné spolu s hlasmi tých, ktorí prežili Hibakušu z Japonska.

Tichomorské ostrovy boli prvými, ktorí zmluvu prijali. Fidži, Kiribati, Palau, Samoa, Vanuatu, Tuvalu, Nový Zéland a Nauru zmluvu podpísali a ratifikovali. Niue a Cookove ostrovy pristúpili. Austrália absentuje, čo odráža oprávnené záujmy jej aliančného partnera USA a nesprávne sa spolieha na zastarané a neprehľadné doktríny rozšíreného jadrového zastrašovania.


Malé ruské morské “šťuky” rozprášia celé námorné bojové zväzy
Malá raketová loď „Odintsovo“ mimoriadne úspešne otestovala nové protilietadlové zbrane. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Zmluva sa má stať zákonom napriek odporu piatich pôvodných jadrových mocností - USA, Ruska, Číny, Británie a Francúzska. Trumpova vláda podpísaným signatárom zmluvy napísala, že zmluva je „strategickou chybou“ a vyzýva ich, aby zrušili svoje ratifikácie. Naproti tomu pre mnoho tichomorských krajín je ich postoj dodnes založený na skúsenostiach z 50-ročného jadrového testovania.


V deň, keď Fidži ratifikovalo zmluvu, vysoký komisár krajiny pri OSN Dr. Satyendra Prasad uviedol: "Tichomorskí ostrovčania sú naďalej vystavení jadrovému žiareniu. Jadrové výbuchy, ako dobre vieme, nedodržiavajú štátne hranice, nerešpektujú vízové ​​režimy ani jadrový odpad nerešpektujú čas - zostáva generáciám."


Pre mnohých ľudí, ktorí prežili, sú medzigeneračné dopady testovania ústredným prvkom spravodlivosti.


Teta Sue Coleman-Haseldine, žena Kokatha-Mula z južnej Austrálie, bola dieťa, keď bola podrobená jadrovému spadu z britských jadrových skúšok v 50. rokoch. Na adresu konferencie OSN v roku 2014 vyhlásila: „Chceme trvalé zakázanie jadrových zbraní a ponechanie uránu, ktorý ich môže vytvárať, v zemi. Ak milujete svoje vlastné deti a staráte sa o deti sveta, nájdete odvahu vstať a povedať „dosť“.“


Voda z reaktora vo Fukušime by mohla po uvoľnení do mora poškodiť ľudskú DNA, tvrdí Greenpeace
Organizácia tvrdí, že vo vode, ktorá by sa čoskoro mohla vypustiť do Tichého oceánu sa nachádzajú „nebezpečné“ hladiny uhlíka-14, píše theguardian.com Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Nevyriešená nespravodlivosť v regióne vedie mnohých k podpore novej zmluvy, ktorá zakazuje použitie, hrozbu použitia a testovanie jadrových zbraní. Medzi jej ciele patrí to, čo sa nazýva „pozitívne povinnosti“. Patrí sem pomoc obetiam použitia a testovania jadrových zbraní, ako aj sanácia životného prostredia v postihnutých oblastiach - čo je výrazný posun smerom k zahrnutiu humanitárneho práva popri tradičnejších zákonoch o jadrovom odzbrojení.




Bývalý minister zahraničných vecí Marshallových ostrovov, zosnulý Tony de Brum, často hovoril o dlhodobom dopade amerických jadrových skúšok na jeho obyvateľov. Často spomínal na svoje skúsenosti z testov z detstva.


Do služby ruského námorníctva nastupuje modernizovaná rýchla fregata, ktorú nemožno zastaviť zo vzduchu (VIDEO)
Žralok bojových námorných operácií, to je fregata Maršal Šapošnikov. Zmení pomer síl v námorných bitkách. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Zakaždým, keď sa jedna z týchto vecí rozbehla, bola to ďalšia trauma - vyzval by som kohokoľvek, aby prežil 12 rokov testovania na Marshallových ostrovoch, ktoré iba tak nezmizne, ostáva trvalá jazva. To je známka toho obdobia.

Dedičstvo environmentálnych, ľudských a kultúrnych škôd sa spája s nesmiernym zármutkom a frustráciou z nepriehľadného vedenia záznamov a zámerného úskoku v mene štátov zodpovedných za testovanie. Historický výklad pravdy bude kľúčom k jadrovej spravodlivosti pre mnohých ľudí v Tichomorí.


De Brum vyzval na otvorenie záznamov o jadrových testoch, ktoré vedú USA, a uviedol: „Nemôžete naďalej zadržiavať potrebné informácie, ktoré potrebujeme, aby sme mohli prijímať rozhodnutia o veciach, ktoré sú spravodlivé a správne pre našich ľudí.“


Putin tvrdí, že ako superveľmoci sa ukazujú Nemecko a Čína. USA už nebudú „dominovať“
Éra, keď sa medzi Moskvou a Washingtonom rozhodovalo o svetových záležitostiach, je už dávno preč, uviedol ruský prezident Vladimir Putin s tým, že ďalšie krajiny, napríklad Čína a Nemecko, sú na ceste k tomu, aby sa stali superveľmocami, informuje... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Potrebujeme nový záväzok k transparentnosti a zodpovednosti všetkých národov zapojených do historických jadrových skúšok. Po generáciách jadrových experimentov je potrebné v Tichomorí ešte skúmať dosah  testov týchto zbraní a výsledný jadrový dopad na pevninu a oceán.


Aby sa takéto štúdie vôbec mohli začať je nevyhnutné odstrániť historické mlčanie. Táto nová zmluva vstupuje do platnosti medzinárodného práva s mnohými prísľubmi v oblasti jadrového práva. Je už najvyšší čas.


Dimity Hawkins je kandidátom na PhD na Swinburne University a skúma testy jadrových zbraní v Tichomorí. Je spoluzakladateľkou Medzinárodnej kampane za zrušenie jadrových zbraní (Ican), ktorá v roku 2017 získala Nobelovu cenu za mier


Európa je naivná v otázkach terorizmu a migrácie, hovorí iracký arcibiskup
Iracký arcibiskup v Mosule v stredu uviedol, že sa bojí viac o Európu ako o svoj rodný Irak, pretože Európa je naivná ohľadom nebezpečenstva radikálneho islamu, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Diana Zaťková