Kombinácia lockdownu a izolácia "spôsobí viac škody ako úžitku"
24 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Internetom sa šíria odkazy na Veľkú Barringtonskú deklaráciu (Great Barrington Declaration). Dokument podpísalo vyše 200 tisíc špičkových vedcov, epidemiológov, praktických lekárov a občanov. Širší kontext ohľadom tejto deklarácie sa pokúsime načrtnúť v nasledujúcom texte.


Jeho autorom je Tomáš Martínek (Piráti) a uverejnil ho portál parlamentnilisty.cz.


"Veľká Barringtonská deklarácia je návrh postupu pre riešenie pandémie COVID-19, ktorá bola podpísaná na pôde Amerického inštitútu pre ekonomický výskum (American Institute for Economic Research) - ide o libertariánsky think tank, v Great Barrington v štáte Massechusetts. Deklarácia obhajuje stratégiu "cielenej ochrany" (focused protection), založenej na štatistických úrovniach rizika, na rozdiel od plošných uzavretí (lockdowns). Podľa deklarácie majú tieto uzávierky neblahý vplyv na fyzické i psychické zdravie verejnosti, s čiastkovou mimoriadnou záťažou pre znevýhodnených. Deklarácia navrhuje zamerať sa na ochranu tých, ktorí sú najviac ohrození, s tým, že obmedzenia uvalené na zvyšok populácie by boli menšie, s cieľom "zníženia prahu kolektívnej imunity". Deklarácia neobsahuje jedinú zmienku o rozostupoch, rúškach, trasovaní kontaktov, dokonca ani o testovaní na COVID-19.

Hlavnými tromi autormi deklarácie sú epidemiologička Sunetra Gupta z Oxfordskej univerzity, profesor medicíny Jay Bhattacharya zo Stanfordskej univerzity a profesor medicíny Martin Kulldorff z Harvardskej univerzity. Gupta viedla skupinu, ktorá v marci tohto roku vydala široko kritizovanú modelovú štúdiu, ktorá naznačovala, že polovica populácie Spojeného kráľovstva už mohla byť infikovaná chorobou COVID-19 a v septembri tohto roka štúdiu, v ktorej sa konštatuje, že prah kolektívnej imunity by mal byť nižší, než sa očakávalo z dôvodu už existujúcej imunity v populácii. Bola jednou z autoriek listu (21. septembra 2020) britskému premiérovi Johnsonovi, v ktorom sa odporúča uprednostniť ochranu zraniteľných skupín pred metódou tzv. Lockdown. Gupta tiež publikovala komentár v denníku The Daily Telegraph s úvodným titulkom "Život sa môže vrátiť do normálu, ak si stanovíme ako spoločný cieľ dosiahnutie kolektívnej imunity ". Gupta argumentuje tým, že situácia by bola len dočasná: "Hovoríme, urobme to počas troch mesiacov, skôr, než sa patogén dostane do populácie".

Je rozhodnuté: Lockdown bude. Od soboty platí zákaz vychádzania!
Ústredný krízový štáb rokoval od ôsmej ráno, následne rokovala vláda. Premiér Matovič priznal, že šlo o mimoriadne ťažké rozhodovanie. Rozhodnutie padlo na základe alarmujúcich dát o úmrtiach a nakazených. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Jay Bhattacharya je spoluautorom komentára (24. marca 2020) v The Wall Street Journal s titulkom "Je koronavírus tak smrteľný, ako hovoria?", v ktorom sa uvádza, že existuje len málo dôkazov podporujúcich nariadenia obmedzenia pohybu (ostať doma) a karanténu pri pandémiu COVID-19 v Spojených štátoch. Bol tiež hlavným autorom sérologickej štúdie publikovanej v apríli 2020, ktorá naznačovala, že až 80 tisíc obyvateľov kalifornského okresu Santa Clara mohlo byť už infikovaných - táto štúdia aj vykonanie výskumu zožalo širokú kritiku, pričom v jednej sa hovorí aj o politicky motivovaných výskumoch.

Martin Kulldorff spoločne s Bhattacharyom napísal komentár do Wall Street Journal, v ktorom sa vyhranil proti testovaniu mladých a zdravých ľudí na COVID-19. Kulldorff v National Post vyhlásil, že ľudia pod 50 rokov "by mali normálne žiť svoje životy, pokiaľ im nie je známy nejaký rizikový faktor" zatiaľ čo "ktokoľvek nad 60 rokov, či už učiteľ, vodič autobusu alebo domovník by nemal pracovať." Nevysvetlil však, čo majú robiť ľudia, ktorí dosahujú veku medzi týmito hranicami. "Ak vo svojich šesťdesiatich nemôžu pracovať z domu, mali by mať možnosť vziať si dovolenku (podporovanú sociálnym poistením) na tri, štyri alebo koľko mesiacov, než bude v komunite imunita, ktorá ochráni všetkých." Kým Gupta vyhlásila, že menej zraniteľní ľudia by mali "ísť von, infikovať sa a vytvoriť si kolektívne imunitu", Kulldorff pred zámerným vyhľadávaním infekcie varoval. Vyhlásil, že "každý by si mal umývať ruky a zostať doma, ak je chorý". Kulldorff odmietol kritiku, že by plán mohol viesť k viacerým úmrtím - nazval to "nezmyslom". Vyhlásil, že "menej starších ľudí by bolo nakazených. Budete ale mať viac nakazených mladých ľudí, čo zníži úmrtnosť. "

Deň po zverejnení deklarácie sa Gupta, Bhattacharya a Kulldorff stretli s americkým ministrom zdravotníctva Alexom Azar a poradcom pracovnej skupiny Bieleho domu zaoberajúcim sa koronavírusom Scottom Atlasom. Podľa Azara sa rokovanie uskutočnilo "ako súčasť nášho záväzku zabezpečiť, aby sme počuli široké a odlišné vedecké perspektívy." Bhattacharya poprel, že by deklarácia odporučila stratégiu kolektívnej imunity a povedal, že "stratégia kolektívnej imunity opisuje súčasnú politiku uzamknutia" a dodatočne v e-mailovej komunikácii oznámil, že bolo nesprávne si myslieť, že skupina presadzovala stratégiu komunitnej imunity a vysvetlil, že "komunitná imunita je biologický fakt, takže to samozrejme zmieňujeme, ale nie je to naša stratégia. "

Gupta uviedla, že "alternatíva (ku kolektívnej imunite), ktorá spočíva v neustálom potláčaní vírusu, so sebou nesie obrovské náklady pre chudobných a mladých, a to nielen v tejto krajine (USA), ale na celom svete ". Argumentuje tým, že prah kolektívnej imunity pre SARS-CoV-2 bude dosiahnutý v decembri 2020.

Buď bude lockdown, alebo ľudia urobia niečo, aby sa mu vyhli, tvrdí premiér
Slovensko má v súčasnej epidemiologickej situácii a jej vývoji dve možnosti, buď lockdown celej krajiny, alebo to bude niečo, čo umožní ľuďom vyhnúť sa tomuto lockdownu. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič... Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | TASR


Bhattacharya odporučil, že by dovtedy mali byť zraniteľné skupiny ľudí za pomoci vlády ubytované mimo viacgeneračných domácnosti. Dodal, že by sa mali urobiť také politické opatrenia, ktoré by tieto zdroje pre starších ľudí vo viacegeneračnom prostredí počas nevyhnutne obmedzenej doby, pokiaľ nebude choroba pod kontrolou, sprístupnili. Potom by sa títo ľudia mohli vrátiť domov.

Mimo vyššie zmienené dokument podpísali aj ďalší profesori a akademici z rôznych vedných odborov. Od 5. októbra bola deklarácia dostupná na podpis. O štyri dni neskôr niektoré médiá upozornili na desiatky zjavne falošných mien, ktoré boli na zozname vtedy 175 tisíc signatárov na podporu deklarácie. Napr. Dr Johnny Fartpants, Professor Uckingclue, dr Very DODGE Doctor, Mr Banana Rama, dr Person Fakename, atď. Podpísaných je tiež viac než 100 psychoterapeutov, mnoho homeopatov, masérov a ďalších nie celkom relevantných ľudí.

V reakcii na to Jay Bhattacharya ľutoval, že "niektorí ľudia zneužili našu dôveru pridaním falošných mien", čo bolo podľa jeho názoru "neodvrátiteľné". Ďalej dodal: "Vzhľadom k objemu korešpondencie, ktorú som dostal od lekárov a odborníkov na verejné zdravie, rovnako ako od vedcov a epidemiológov je zrejmé, že značný počet odborníkov súhlasí s posolstvom deklarácie a jej požiadavkou na politiku cielenej ochrany ". Aká je reálna podpora deklarácie a či sú mená podpísaných reálne zostáva aj naďalej otázkou. Podľa novín Times k 5. októbru 2020 deklaráciu podpísalo viac ako 5000 vedcov z oblasti medicíny a verejného zdravia, 11 267 zdravotníkov a 155 tisíc zástupcov širokej verejnosti.

Doktor Visolajský varuje: Ak neprídu zásadné opatrenia, Slovensku hrozí lockdown!
Ak v krátkom čase neprídu zásadné opatrenia na zabránenie šírenia COVID-19, Slovensku hrozí lockdown celého štátu, uviedol na sociálnej sieti lekár Peter Visolajský. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Medzi signatárov patrí aj Matt Strauss, lekár a profesor na Queen 's School of Medicine na Ontario' s Queen 's University at Kingston, ktorý povedal, že väčšina zdravotníkov, s ktorými hovoril, súhlasí s tým, že súčasné politiky lockdownu a izolácia "spôsobia viac škody ako úžitku". Povedal tiež, že si myslia, že medzi kolegami nejde o menšinový názor. Pediatrička a profesorka lekárskej etiky Annie Janvierová je súčasťou skupiny vedcov z Quebecu, ktorí sú kritickí na reakciu vlády Quebecu na regionálnej epidémiu. Vyhlásila, že: "To, čo prevláda ohľadom COVIDu, nie je veda, je to verejná mienka a politika." Kritizovala aktuálne lockdownové opatrenia v Kanade s tým, že momentálne nie sú zraniteľné skupiny chránené.

Obavy ohľadom deklarácia vydal v mene Britskej akadémie lekárskych vied (British Academy of Medical Science) jej prezident Robert Lechler. Profesor európskeho verejného zdravia na London School of Hygiene and Tropical Medicine Martin McKee prirovnal deklaráciu ku "správam používaným na spochybňovanie politiky verejného zdravia voči škodlivým látkam, ako napríklad k tabaku." Samotný Americký inštitút pre ekonomický výskum (AIER), na ktorého zasadnutí bola deklarácia zverejnená, je popisovaný ako libertariánsky think tank financovaný prostriedkami nadácie Koch."

W.H.O. Odsudzuje lockdown spôsobený koronavírusom. Príde „zdvojnásobenie“ globálnej chudoby
Vyslanec Spojeného kráľovstva pri Svetovej zdravotníckej organizácii (W.H.O.) odsúdil masový lockdown, ktorý priniesol koronavírus. Kritizuje „príšernú globálnu katastrofu“ spôsobenú zrútením svetovej ekonomiky Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Mário Martinka