Celoplošné testovanie sprevádza chaos s dobrovoľníkmi, nereálne termíny a chýbajú informácie
24 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Plynulosť a úspech testovania závisí aj od množstva dobrovoľníkov, ktorí budú pri odberoch pomáhať. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ich v systéme evidujú vyše 15-tisíc prihlásených.


Minister Jaroslav Naď uviedol, že na selekcii a priradení vyše 15-tisíc dobrovoľníkov pracuje denno-denne vyše 30 ľudí, ktorí sa snažia vyhovieť všetkým podmienkam dobrovoľníkov. Tí však tvrdia, že organizácia vo viacerých prípadoch škrípe a dobrovoľníci z Bratislavy sú povolávaní do Bardejova, píše portál pravda.sk.
Medici – celej operácii vládne chaos

Na tlačovej konferencii minister Naď povedal: „Niektorí chcú ísť len v piatok alebo v sobotu, niekto len v prípade, ak to bude v blízkosti ich bydliska. Snažíme sa nájsť takých, ktorí sú ochotní ísť pomôcť celý víkend.“ Viacerí medici hovoria, že chyba na ich strane nie je a celej operácii zvolávania dobrovoľníkov vládne chaos. Presvedčili sa o tom aj Martin a Peter z Bratislavy, a tiež lekárka Hana, ktorí sa ako dobrovoľníci prihlásili do systému ešte pred niekoľkými týždňami.

„Volali mojím kamarátom medikom, vo štvrtok okolo 16-tej s tým, že sa máme dostaviť do náhodných dedín v okrese Bardejov na piatok ráno. O ubytovaní a doprave nič nevedeli, napriek tomu, že vo formulári bolo napísané, že má byť vybavené,“ hovorí Martin. Informácia o tom, že majú prísť na východ prišla navyše v takom čase, že by museli okamžite odísť na vlak. „Kamarát pozeral ubytovanie v Bardejove a nič nenašiel. Neskôr volali s tým, že sa ozvú naspäť, ako to bude s dopravou a ubytovaním,“ dodal nechápajúc situáciu Martin.

Testovanie v oravských mestách sa začalo bez problémov, pomáha aj premiér
Druhý deň pilotnej fázy plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa vo všetkých troch okresných mestách na Orave začal podľa plánu. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne sa v sobotu otvorili o 08.00 h. TASR to potvrdili... Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | TASR

Šokujúce telefonáty a rozdelenia

Opakovaný telefonát dostali až v piatok ráno, no boli z neho v šoku, lebo vraj meškajú a už mali byť pripravení na konkrétnom odberovom mieste. „Nevedel som, kto mi volá. Od utorka som nedostal jediný email, sms-ku ani telefonát, kde a kedy mám prísť. Dotyčný bol dosť prekvapený a povedal mi, že mám zavolať nadriadenému. Lenže ja nemám jedine číslo, na ktoré by som toto vedel oznámiť,“ vysvetľuje medik. Nie je však jediný, podobnú skúsenosť má i Peter.

Vo štvrtok okolo štvrtej poobede sa Petrovi ozvali s tým, že sa má druhý deň ráno o siedmej dostaviť do obce na východe Slovenska. To, že je z Bratislavy sa volajúci člen armády dozvedel až od neho. „Zistil som, že vojaci nedostali menný zoznam s informáciami, ktoré sme vypisovali online, ale len telefónne čísla,“ hovorí Peter.
Namiesto ubytovania spanie na zemi

Zvláštne je, že armáda nevedela nič ani o tom, že dobrovoľníkom mal byť v prípade potreby zabezpečený odvoz na miesto testovania a ubytovanie, tak ako to stálo v prihlasovacom formulári. „Nakoniec sme sa dozvedeli, že ubytovanie by bolo na naše vlastné náklady, respektíve by sme mohli spať na zemi vedľa vojakov,“ dodáva Peter. Problém nastal aj vtedy, keď chceli oznámiť, že za takýchto podmienok nestíhajú prísť na miesto určenia.

Podľa Petra bolo číslo, z ktorého im vojaci volali jednosmerné. „Až keď sme zavolali na regionálne veliteľstvo, povedali nám, že až teraz dostali najnovšie nariadenie, ktoré hovorí, že dobrovoľníci z okolia Bratislavy nemajú chodiť na východ, keďže sa tam nemajú ako včas dostať,“ dodáva medik. V piatok ráno ale viacerí jeho spolužiaci dostali rovnaký telefonát ako Martin. Vraj mali už dávno byť na odberovom mieste, pretože na nich čakajú vojaci aj ľudia, ktorí sa prišli dať odtestovať. „Komunikácia tu úplne zlyhala,“ hovorí sklamane Peter.

"Testovanie je vyhadzovaním peňazí daňovníkov", tvrdí šéf zdravotných odborov Anton Szalay
Šéf zdravotníckeho odborového zväzu Anton Szalay o celoplošnom testovaní tvrdí, že: "Ide o vyhodenie peňazí daňovníkov. Kontakty zdravých ľudí s pozitívnymi na testovacích miestach považujem za verejné ohrozenie organizované... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

Bez informácií a neuveriteľný chaos

Problémy pred testovaním sa nevyhli ani lekárom, o čom svedčí prípad pediatričky Hany. Tá sa tiež prihlásila ako dobrovoľníčka, lenže odísť nemôže hocikedy, pretože vo svojej práci v nemocnici má služby a z dôvodu núdzového stavu nemôže ani poberať dovolenku. „Vo štvrtok poobede, keď som išla z práce, mi volali, že som bola zaradená do dediny v okolí Bardejova. Na to som im povedala, že nemám žiaden email, a že či si uvedomujú, že ten prihlasovací formulár bol nezáväzný. A ďalšia vec, keď som sa prihlásila, tak len na sobotu a nedeľu, nakoľko, ako som uviedla aj vo formulári, som lekár a v piatok mám normálnu pracovnú dobu,“ vysvetľuje Hana.

Hana, rovnako ako Martin, nedostala žiadne informácie k strave či ubytovaniu. „Povedali, že sa mi ešte s ďalšími informáciami určite ozvú do večera. Nikto mi, samozrejme, nevolal a v piatok ráno mi telefonovali, že kde som. Majú v tom neuveriteľný chaos,“ dodáva Hana. Denník Pravda s otázkou, prečo pri obvolávaní dobrovoľníkov nastávajú takéto zmätky, oslovil aj ministerstvo obrany a jeho reakciu zverejní Pravda hneď, ako ju bude mať k dispozícii.

Šokujúce zistenia Richarda Kollára: Antigénové testy nie sú určené pre bezpríznakových ľudí!
Slovenský premiér sa ako prvý odhodlal pretestovať na koronavírus všetkých obyvateľov. Má na to síce podporu v koalícii, odborníci ale vravia niečo iné. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.