Vedci zistili, že najbližšia „čierna diera“ k Zemi je nakoniec vzácnym druhom hviezdy
24 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Rastúci počet výskumov naznačuje, že hviezdny systém HR 6819 neobsahuje čiernu dieru, na rozdiel od predchádzajúcich zistení. Namiesto toho sa môže pochváliť jedinečnou dvojicou hviezd, informuje portál RT.


Objekt, ktorý sa nachádza asi 1120 svetelných rokov od Zeme, bol predbežne premenovaný z čiernej diery na dvojhviezdny systém s dosť neobvyklou obežnou dráhou.

Systém sa skladá z veľmi horúcej hviezdy spektrálneho typu Be, ktorá sa točí rýchlosťou približne 200 km za sekundu a vystreľuje okolo seba "disk" plynného vodíka, ktorý ju obklopuje.

Predtým sa zistilo, že ju sprevádzala hviezda B3 III, ktorá mala hmotu približne šesť našich sĺnk a mala zhruba 40-dňovú obežnú dráhu. Najprv sa zdalo, že hviezda Be sa točí na mieste, čo nedávalo zmysel, pretože dva objekty podobnej hmotnosti by sa mali krútiť okolo spoločného ťažiska.

Avšak vedci začiatkom tohto roka dospeli k záveru, že dvojica musí obiehať okolo tretieho masívneho objektu, ktorý nebol viditeľný, čo by vysvetľovalo, prečo bola rotujúca vrcholová hviezda v podstate uzamknutá na svojom mieste - čierna diera.

Deň pred voľbami v USA môže zasiahnuť Zem asteroid
Malý asteroid smeruje k Zemi rýchlosťou viac ako 25 000 míľ za hodinu práve v čase amerických volieb, ale ak nás všetkých v roku 2020 niečo zabije, nebude to konkrétne táto vesmírna hornina, tvrdí slávny astrofyzik Neil deGrasse Tyson, informuje... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Ako to však vo vede často býva, existovala konkurenčná teória: že hviezda B3 III bola v skutočnosti hviezdou s nízkou hmotnosťou, ktorú opotreboval jej spoločník, a že počiatočné výpočty boli nesprávne. Ak by to tak bolo, takmer nepostrehnuteľný pohyb väčšej hviezdy Be by bol viditeľný prostredníctvom kolísania a posunov v disku plynného vodíka, ktoré z nej vychádzajú.

Astronómovia Douglas Gies a Luqian Wang z Gruzínskej štátnej univerzity určite našli variácie na disku, ktorý sa vyrovnal s obežnou dráhou hviezdy B3 III. „To naznačuje, že HR 6819 je binárny systém pozostávajúci z masívnej hviezdy Be a jej spoločníka s nízkou hmotnosťou, ktorý je pozostatkom bývalej hviezdy," uviedli vedci.

Inými slovami, hviezda Be vytiahla zo svojho spoločníka obrovský kus a podľa prepočtov by mala hviezda B3 III mať hmotnosť medzi 0,4 až 0,8 nášho slnka.

Vedec vytvoril kameru, ktorá natáča v 3D rýchlosťou 100 miliárd snímok za sekundu, pričom môže odhaliť jednu z najväčších záhad fyziky
Vedec vytvoril novú ultrarýchlu kameru, ktorá filmuje v 3D a dokáže zachytiť svetelné vlny pri ich pohybe. Pôsobivý stroj by nám mohol pomôcť odhaliť jednu z najväčších záhad fyziky, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár