Štúdiu o účinnosti rúšok odmietli časopisy zverejniť. Nie sú dosť odvážni, tvrdia dánski vedci
22 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Rozsiahlu štúdiu, ktorá sa v Dánsku snažila zistiť, či rúška pomáhajú zastaviť šírenie Covid-19, odmietli viaceré prestížne časopisy. Autori naznačili, že ich zistenia sú pre súčasný stav nepríjemné, konštatuje portál RT.




Lancet, New England Journal of Medicine a American Medical Association Journal všetky odmietli uverejniť štúdiu o rúškach, informovali vo štvrtok dánske médiá. Štúdie, ktorá sa začala koncom apríla, sa zúčastnilo 6 000 Dánov, z ktorých polovica bola požiadaná, aby vždy nosili rúško na verejných priestranstvách. Druhá polovica bola vybraná ako kontrolná skupina a dostali pokyn, aby si nezakrývali tváre. Po mesiaci boli účastníci testovaní na Covid-19, ako aj na protilátky proti vírusu.

Vedci zo štúdie o svojich zisteniach mlčia. No zanechali mnoho indícií, ktoré naznačujú, že k odmietnutiu časopisov viedol záver štúdie, nie jej metodika. "Nemôžeme začať diskutovať o tom, s čím nie sú spokojní. Ak áno, musíme tiež vysvetliť, čo štúdia ukázala. A nechceme o tom diskutovať, kým to nebude zverejnené,“ uviedol pre dánsky denník Berlingske Christian Torp-Pedersen, profesor a hlavný lekár výskumného oddelenia v nemocnici na Novom Zélande. Ďalší člen tímu štúdie napísal v e-maile bývalému reportérovi New York Times Alexovi Berensonovi, že ich zistenia budú zverejnené „hneď, ako bude časopis dostatočne odvážny na prijatie článku“.

Čechom majú pomáhať americkí vojaci, americká ambasáda v Prahe však o ničom nevie
Americká armáda ponúkla pomoc Českej republike v boji s koronavírusom. Má ísť o špecialistov, s ktorými česká armáda dlhodobo spolupracuje. Vojaci by mali doraziť na budúci týždeň. Americká ambasáda v Prahe však o ničom nevie, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Dánsko v súčasnosti vyžaduje, aby sa rúška nosili vo verejnej doprave, ako aj v baroch a reštauráciách, keď ľudia opústia svoj stôl. Na celom svete sa vedie zúrivá debata o účinnosti rúšok, ktoré majú zastaviť prenos koronavírusu. Japonskí vedci nedávno publikovali štúdiu, ktorá zistila, že masky môžu ponúknuť určitý stupeň ochrany pred časticami Covid-19 nachádzajúcimi sa vo vzduchu, avšak poznamenali, že ani kryty tváre profesionálnej kvality nemôžu úplne vylúčiť riziko nákazy.

Je zaujímavé, že na začiatku pandémie mnoho zdravotníckych pracovníkov a organizácií naliehalo na rozsiahle používanie rúšok u širokej verejnosti, pričom neskôr túto taktiku označili za neúčinnú.

V marcovom rozhovore Dr. Anthony Fauci, člen pracovnej skupiny Bieleho domu pre Covid-19 trval na tom, že nie je dôvod, aby zdanlivo zdraví ľudia „chodili v maske“. V tom čase jeho názory odrážali široký konsenzus medzi lekárskymi inštitúciami a odborníkmi vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Faucim. Fauci, WHO a CDC neskôr zmenili svoje odporúčania a podporili mandáty masiek.

V prípade testovania nebudeme mať dosť profesionálov, tvrdí Lučanský
V prípade celoplošného testovania budú vojaci, policajti, hasiči a zdravotníci potrební aj na iných ako odberných miestach, toľko profesionálov však nemáme. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | TASR


Mnohí však tvrdia, že stále nie sú k dispozícii dostatočné údaje na podporu povinného nosenia rúšok. Deborah Cohen, lekársky kvalifikovaná britská korešpondentka spravodajskej stanice BBC2 Newsnight v júli uviedla, že výbor WHO, ktorý skúma odporúčanie rúšok, bol motivovaný politickým lobingom, nie novými vedeckými dôkazmi.

Zdá sa, že neexistuje žiadna korelácia medzi prípadmi a zavedenými príkazmi nosenia rúšok na zastavenie šírenia vírusu. Krajiny ako Česká republika, ktoré vyžadovali nosenie rúšokna verejných priestranstvách zaznamenali nárast nových prípadov. Zároveň Južná Kórea, ktorá má tiež mandát na maskovanie, nezaznamenala výrazný nárast pozitívnych výsledkov testov Covid-19.

Časti koronavírusu v odpadových vodách! Zistili to podľa odobratých vzoriek
Analýzy z odpadových vôd v regióne Bratislavskej vodárenskej spoločnosti potvrdzujú, že koronavírus sa medzi obyvateľstvom ďalej šíri. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.