Zavedú sa nové dôvody pre odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím
22 | 10 | 2020 I SITA

Zavedenie nových dôvodov pre odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím je hlavným zámerom novely zákona od koaličných poslancov Vladimíry Marcinkovej (Za ľudí) a Ondreja Dostála (klub SaS).


O jej definitívnom schválení dnes rozhodli poslanci Národnej rady SR (NR SR). Novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím podporilo 86 zákonodarcov zo 131 prítomných.

Platná právna úprava podľa navrhovateľov neumožňuje odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím napríklad v prípade porušovania zákonov, alebo takého konania, ktoré vyvoláva dôvodné pochybnosti o celkovej spôsobilosti vykonávať verejnú funkciu.

Predkladatelia nepovažujú platný stav za vyhovujúci, pretože umožňuje, aby verejné funkcie zastávali osoby, ktoré napríklad flagrantne porušujú alebo nerešpektujú platné právo, uzatvárajú pre štát nevýhodné zmluvy, presadzujú personálnu politiku založenú na rodinkárstve alebo ktoré vykonávajú svoju pôsobnosť nekompetentným spôsobom.

MIMORIADNE: Lockdown má byť už od pondelka, v súčasnosti dolaďujú detaily
O tom, ako bude lockdown vyzerať, ako bude prebiehať a či s ním bude spojené aj celoplošné testovanie práve rokuje Ústredný krízový štáb. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.