Došlo aj na zákonodarcov. Poslanci Národnej rady riešili za rozličné porušenia zákona svojich kolegov
22 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Poslanec Národnej rady Ľudovít Goga z hnutia Sme rodina má pre porušenie zákona zaplatiť pokutu vo výške šiestich mesačných platov. Riešili však aj ďalších dvoch poslancov.


O pokute poslanca rozhodli členovia Výboru Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií na stredajšom zasadnutí, informuje o tom portál Topky.sk.
Nepomohol mu ani nevlastný brat

Ľudovít Goga, ktorý je nevlastným bratom predsedu parlamentu Borisa Kollára, priznal, že bol konateľom spoločnosti, čo je v rozpore so zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Goga podľa Nadácie Zastavme korupciu uviedol v majetkovom priznaní, že nevykonáva podnikateľskú činnosť. Nadácia ale v podnete tvrdila, že podľa rakúskeho obchodného registra bol vo firme jediným majiteľom i konateľom.

Poslanec Sme rodina Ľ. Goga v majetkovom priznaní neuviedol svoju firmu
Poslanec chybu v majetkovom priznaní vysvetľoval novinárom tým, že na svoju obchodnú spoločnosť zabudol. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | SITA

Podnety aj na Praženkovú a Šimka

Členovia výboru riešili aj podnet týkajúci sa bývalej šéfky Súdnej rady Lenky Praženkovej súvisiaci s nesúladom medzi jej príjmami a majetkami. Podnet podal poslanec Alojz Baránik z SaS. Člen výboru Tomáš Lehotský z hnutia Za ľudí pre TASR uviedol, že Baránik má spresniť svoj podnet, aké časové obdobie treba preskúmať, a tiež má špecifikovať, akého porušenia zákona sa mala Praženková dopustiť. Takisto má Praženková doplniť ďalšie informácie k podnetu.

Členovia výboru si tiež vyžiadajú ďalšie informácie týkajúce sa podnetu na poslanca Jozefa Šimka z ĽSNS. Poslanec mal podľa člena výboru Ondreja Dostála z SaS ako primátor prenajať pozemok svojej firme, pričom tvrdí, že nájomný vzťah nevznikol. Podľa Lehotského si výbor vyžiada informácie, ktoré by mali objasniť, či sa pozemok využíva a či sa realizovala platba za pozemok, informujú v závere Topky.sk.

Predsedníčka Súdnej rady L. Praženková sa vzdala funkcie
Praženková vo svojom stanovisku odmieta byť osobne zodpovedná za stav celého súdnictva. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | TASR