Čechom majú pomáhať americkí vojaci, americká ambasáda v Prahe však o ničom nevie
22 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Americká armáda ponúkla pomoc Českej republike v boji s koronavírusom. Má ísť o špecialistov, s ktorými česká armáda dlhodobo spolupracuje. Vojaci by mali doraziť na budúci týždeň. Americká ambasáda v Prahe však o ničom nevie, informuje portál Nova.


O pomoci z USA informoval minister obrany na sociálnej sieti. „Americká armáda ponúkla pomoc vo zvládaní epidémie koronavírusu. Rokujeme o príchode 28 vojenských lekárov a zdravotníkov, ktorí majú skúsenosti s bojom proti covidu z USA. Teraz dolaďujeme konkrétne detaily,“ uviedol minister obrany Ľubomír Metnar (za ANO).



Podľa informácií natoaktual.cz má ísť o špecialistov z Národnej gardy Texasu a Nebrasky, s ktorými má česká armáda dlhodobé partnerské vzťahy.

O americkej pomoci hovoril v stredu aj premiér Andrej Babiš. „Snažíme sa zabezpečiť pomoc zo zahraničia. Príde sem asi 28 amerických lekárov. Robíme všetko preto, aby sme zabránili kolapsu. Naši doktori a sestričky zažívajú jedny z najhorších dní vo svojej kariére a ja ich chcem samozrejme podporiť a poďakovať im,“ uviedol Babiš na tlačovej konferencii po stredajšom mimoriadnom rokovaní českej vlády.

Premiér tiež uviedol, že aj keď už počet lôžok v Českej republike vzrástol z 4 800 na viac ako 15 tisíc lôžok, môže to byť stále málo.

Český minister zdravotníctva pripúšťa, že vírus unikol z laboratória (VIDEO)
Český minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula reagoval na závery WHO o neúčinnosti amerického lieku remdesivir ako na prekvapivé informácie. Na Twitteri sa počas soboty vyjadril aj ku konšpiráciám ohľadom ochorenia Covid-19, k účinnosti... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Americký tím by mal do Česka priletieť už budúci týždeň, informoval o tom portál natoaktual.cz.

Pomoc v boji s koronavírusom Česku ponúklo už pred pár dňami Nemecko. „Mojou prácou je vyjednávať o zahraničnej pomoci, ak by v Česku došlo na najhoršie. Takúto dohodu máme aktuálne napríklad s Nemeckom. V susedných regiónoch sú pripravené lôžka pre prípad, že ich budeme mať nedostatok,“ uviedol český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Americká ambasáda však uviedla, že tieto informácie sú predčasné. „Diskutujeme s našimi partnermi v českej vláde o tom, ako by Spojené štáty mohli našich českých spojencov podporiť v priebehu súčasnej koronavírusovej pandémie. V tejto chvíli nemáme čo oznámiť,“ uviedol tlačový hovorca ambasády Griffin Rozelle pre Právo.

České „ára“ majú rekordný počet pacientov, niektorí sa nezotavia
V celej Českej republike rastú počty ľudí, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť. Niektoré nemocnice to už kapacitne nezvládajú, iné sa zmenili na „covidové“ zariadenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Natália Sollárová