Český minister zdravotníctva pripúšťa, že vírus unikol z laboratória (VIDEO)
20 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Český minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula reagoval na závery WHO o neúčinnosti amerického lieku remdesivir ako na prekvapivé informácie. Na Twitteri sa počas soboty vyjadril aj ku konšpiráciám ohľadom ochorenia Covid-19, k účinnosti rúšok a ujasnil, prečo chrípka nie je taký problém ako koronavírus, informuje portál Lidovky.cz.


Šesťmesačné klinické testy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na približne jedenástich tisícoch pacientov priniesli výsledky, ktoré poukazujú na to, že podávanie látky remdesivir nemá žiadny alebo len minimálny vplyv na dĺžku hospitalizácie a na šancu na prežitie pacientov s ochorením Covid-19.

Česká vláda pritom objednala v predošlých dňoch desaťtisíc dávok uvedeného lieku za viac ako 200 miliónov korún (takmer 7,5 milióna eur).

Remdesivir nemá podľa nových testov WHO vplyv na prežitie nakazených
Klinické testy v rámci programov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tvrdia, že podávanie látky remdesivir nemá žiadny alebo len malý vplyv na dĺžku hospitalizácie a na šancu na prežitie pacientov s chorobou Covid-19. K obdobným záverom štúdie... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


„Informácia je pomerne prekvapivá. Vysoká účinnosť preparátu nebola potvrdená a dokonca sa dá povedať, že bola pomerne malá,“ vyjadril sa v sobotu na Twitteri český minister zdravotníctva Roman Prymula. Epidemiológ ďalej dodal, že remdesivir má podľa českých informačných zdrojov význam iba pri ľahších prípadoch a bráni prechodu k závažnejším komplikáciám ochorenia.

Americká spoločnosť Gilead, výrobca remdesiviru, výskum vo svetových médiách nekomentovala a iba uviedla, že výsledky nie sú v súlade s údajmi z predchádzajúcich výskumov, ktoré naopak potvrdili prínos lieku.



Prymula sa na svojom twitterovom účte ďalej vyjadril aj k téme mýtov, ktoré o koronavíruse kolujú. Za jeden z najzásadnejších považuje tvrdenie, že vírus vôbec neexistuje alebo bol vytvorený umelo, aby zdecimoval ľudstvo.

„Konšpiračných teórií je celá rada, ale myslím si, že vírus sa skutočne vyskytol prirodzene a len sa s ním v laboratóriu pracovalo,“ uviedol minister zdravotníctva s tým, že SARS-CoV-2 s vysokou mierou pravdepodobnosti unikol síce z laboratória, ale nie pretože by tam bol nejakým spôsobom modifikovaný.

Prymula vo videopríspevku zareagoval aj na fakt, že štvrtina Čechov považuje podľa prieskumu rúška za zbytočné. „To určite nie je pravda. Rúška logicky ovplyvňujú prúd vydychovaného vzduchu. Majú význam, ak ich nosíme všetci,“ zdôraznil s tým, že rúška chránia až z osemdesiatich percent. Minister však pripustil, že textilné rúška nie sú účinné, keď sa ľudia nachádzajú v prostredí plnom koronavírusu. „To by nás určite neochránili,“ konštatoval.



Bývalý vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve okomentoval aj možné dianie v blízkej budúcnosti. Budúci týždeň bude podľa neho relatívne pokojný, ale nasledujúce dva považuje za kritické. „V uplynulých dňoch sa nám však podarilo výrazne zvýšiť kapacitu lôžok v bežnom režime z päť tisíc na desaťtisíc a ventilovaných lôžok z tisícky takmer na 1500. Taktiež kupujeme aj ďalšie ventilátory,“ upokojuje Prymula s presvedčením, že Česko zložitú situáciu zvládne.

Došlo tiež k porovnaniu ochorenia Covid-19 s chrípkou. „Počet mŕtvych na chrípku je 1900 za rok, či robíme opatrenia, alebo nerobíme. Ak by sme epidémiu koronavírusu nechali prebehnúť bez opatrení, dostaneme sa na hodnoty, ktoré by sa blížili k tridsiatim tisícom,“ vysvetlil Prymula hlavný dôvod, prečo kvôli chrípke nebolo treba robiť rovnaké opatrenia, ktoré sa prijímajú v súčasnosti vzhľadom k ochoreniu Covid-19.

Rusko by mohlo kvôli pandémii čeliť výraznému poklesu vývozu plynu
Pandémia a priemerne teplejšia zimná sezóna v Európe môže tento rok znížiť vývoz ruského zemného plynu o 16 percent, varovala ruská Národná ratingová agentúra (NRA), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár