Časti koronavírusu v odpadových vodách! Zistili to podľa odobratých vzoriek
22 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Analýzy z odpadových vôd v regióne Bratislavskej vodárenskej spoločnosti potvrdzujú, že koronavírus sa medzi obyvateľstvom ďalej šíri.


Na prítokoch do čistiarní odpadových vôd vo Vrakuni aj v Petržalke boli podľa informácií TV JOJ v kontrolných vzorkách identifikované neaktívne časti vírusu SARS-CoV-2. Tie síce podľa aktuálne platných poznatkov nemajú schopnosť nakaziť ľudí, ale potvrdzujú fakt, že v spádovom regióne týchto čistiarní odpadových vôd žijú ľudia nakazení novým koronavírusom.
Pitná voda je bezpečná

Pitná voda v regióne Bratislavskej vodárenskej spoločnosti je z epidemiologického pohľadu maximálne bezpečná. Vodné zdroje fungujú v sprísnenom režime a preventívne pridávanie zlúčením chlóru do verejných vodovodov v plnej miere stačí na jej ochranu. „Bratislavská vodárenská spoločnosť spolupracuje na viacerých projektoch monitorovania odpadových vôd, ktoré pomôžu odborníkom lepšie sledovať výskyt ochorenia v populácii. Aj takto sa snažíme prispieť v spoločnom boji proti novému vírusu,“ povedal pre televíziu JOJ generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, Peter Olajoš. Odpadové vody z najväčšej čistiarne odpadových vôd vo Vrakuni a z čistiarne odpadových vôd Petržalka boli dlhodobo monitorované na prítomnosť RNA fragmentov vírusu SARS-CoV-2 v mesiacoch apríl až jún a september.

Strach z najnovšieho koronavírusu? Nový kmeň pozorovaný u ošípaných má potenciál preskočiť na človeka
Univerzita v Severnej Karolíne zistila, že nový kmeň koronavírusu, ktorý spôsobuje u ošípaných choroby tráviaceho traktu - a je zvlášť nebezpečný pre ošípané - by mohol brutálne ublížiť bravčovému priemyslu a má potenciál prenášať sa na iné druhy a... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Fragmenty nie sú infekčné

Výsledky analýz počas monitoringu za obdobie apríl - jún nepreukázali detegovateľnú prítomnosť vybraných RNA fragmentov vírusu. Ich prítomnosť sa po prvý raz potvrdila v odberoch vzoriek získaných z ČOV Vrakuňa a ČOV Petržalka dňa 29. 9. 2020. Rovnako boli RNA fragmenty vírusu nájdené v prítoku na ČOV Vrakuňa a ČOV Petržalka dňa 6. 10. 2020. Preto podľa BVS aj v súčasnosti naďalej intenzívne prebieha monitoring odpadových vôd.

Údaje pochádzajú z projektu VIR-SCEN, ktorý zastrešuje Oddelenie environmentálneho inžinierstva Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, ktorá okrem BVS spolupracuje aj s Ústavom molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty a Katedrou molekulárnej biológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. Sledovanie koncentrácie fragmentov RNA vírusu v odpadových vodách by mohlo naznačiť, či sa ochorenie COVID-19 medzi populáciou šíri alebo je skôr na ústupe. BVS aj realizátor tohto projektu zdôrazňujú, že identifikované RNA fragmenty vírusu SARS-CoV-2 prítomné v odpadových vodách nie sú podľa súčasného poznania aj stanoviska Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre človeka infekčné, uvádza TV JOJ.

Nechať koronavírus voľne sa šíriť kvôli „stádovej imunite“ je neetické, tvrdí WHO
16 | 10 | 2020 | Diana Zaťková