Spojené kráľovstvo podporilo nový typ štúdie, pri ktorej budú dobrovoľníci zámerné nakazení koronavírusom
21 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vláda Spojeného kráľovstva podporila štúdie, ktoré sú zamerané na urýchlenie vývoja vakcíny proti Covid-19. Účastníci testovania, ktorí už predtým dostali vakcínu, budú teraz zámerne vystavení vírusu, informuje portál RT.


Program Human Challenge oznámili v utorok britská vláda, Imperial College London a ich partneri. V tomto procese sa môže stať, že Spojené kráľovstvo sa stane prvým národom, ktorý uskutoční štúdie, kde dobrovoľníkom budú zámerne podávané kontrolované dávky vírusu Covid-19.

Štúdia, ktorá by sa mohla začať v januári, by mala testovať až 90 zdravých ľudí vo veku od 18 do 30 rokov, ktorým bola predtým podaná skúšobná vakcína, a to „v bezpečnom a kontrolovanom prostredí“. Pred začatím pokusov bude program stále vyžadovať etické schválenie od regulačných orgánov.

Londýn financuje projekt investíciou 33,6 milióna libier v snahe urýchliť vývoj bezpečnej a schválenej vakcíny. Ak by sa skúšky začali v januári, výsledky by sa mali očakávať v máji.

Írsko vyšetruje Facebook z možného porušenia ochrany osobných údajov detí na Instagrame
Írsko vyšetruje Facebook kvôli obvineniam, že jej dcérska spoločnosť Instagram dovolila, aby boli telefónne čísla a e-mailové adresy maloletých osôb ľahko prístupné, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Hlavným záujmom týchto štúdií je bezpečnosť dobrovoľníkov. Dr. Chris Chiu z Imperial College v Londýne a vedúci výskumný pracovník v rámci štúdie uviedol: „Žiadna štúdia nie je úplne bez rizika, ale partneri v rámci programu pre výzvy pre ľudí budú tvrdo pracovať na tom, aby sme zabezpečili, aby boli riziká čo najnižšie.“

Skupina mladých pokusných osôb je tiež podstatne menej zraniteľná voči vírusu ako staršie generácie. Podľa NHS England je z 30 743 úmrtí zaznamenaných v nemocnici Covid-19 len 241 osôb mladších ako 40 rokov.

Pretože Spojené kráľovstvo je zasiahnuté novými obmedzeniami, vrátane takmer úplného prerušenia prevádzky vo Walese a Severnom Írsku, očkovacia látka sa čoraz viac javí ako jediný všeliek.

Spojené kráľovstvo zostáva jednou z najviac postihnutých krajín na svete s Covid-19, pretože druhá vlna vyráža cez sever Anglicka, Walesu a Severného Írska. V pondelok Spojené kráľovstvo zaznamenalo ďalších 18 804 nových prípadov a 80 nových úmrtí.

Český minister zdravotníctva pripúšťa, že vírus unikol z laboratória (VIDEO)
Český minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula reagoval na závery WHO o neúčinnosti amerického lieku remdesivir ako na prekvapivé informácie. Na Twitteri sa počas soboty vyjadril aj ku konšpiráciám ohľadom ochorenia Covid-19, k účinnosti... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Timotej Dudka