České „ára“ majú rekordný počet pacientov, niektorí sa nezotavia
20 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

V celej Českej republike rastú počty ľudí, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť. Niektoré nemocnice to už kapacitne nezvládajú, iné sa zmenili na „covidové“ zariadenia.


Krajina má aktuálne hospitalizovaných už 3721 pacientov s ochorením COVID-19 a 1513 úmrtí. V ťažkom stave je 589 ľudí. Očakáva sa, že tlak na nemocnice bude v nasledujúcich týždňoch ešte silnieť. Podľa vládnych prepočtov sa bez dodatočného navýšenia dostupných lôžok kapacity naplnia približne na konci októbra, píše portál sme.sk.

„Určite to bude niečo, čo sme v živote ešte nezažili,“ hovorí primár anestéziologicko-resuscitačného oddelenia (ARO) Krajskej nemocnice Liberec Dušan Morman. Vláda síce začala hľadať riešenie, čo sa týka lôžok aj vybavenia, to je ale len časť problému. „Prístroj kúpite, sestru nie,“ konštatuje vrchná sestra oddelenia Hana Šimonová.

Český minister zdravotníctva pripúšťa, že vírus unikol z laboratória (VIDEO)
Český minister zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula reagoval na závery WHO o neúčinnosti amerického lieku remdesivir ako na prekvapivé informácie. Na Twitteri sa počas soboty vyjadril aj ku konšpiráciám ohľadom ochorenia Covid-19, k účinnosti... Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Sestry sa tu pri pacientoch striedajú po 4 hodinách, vďaka čomu personál službu ľahšie zvláda. Komplikuje sa tým však odovzdávanie informácií o hospitalizovanom, pri ktorom sa za deň môže vystriedať až 6 sestier.

Pacienti, ktorých tu majú, sú zvyčajne vo veku nad 60 rokov, ale i mladší, uvádza ďalej sme.sk. Podľa jedného z lekárov Pavla Sedláka ide často o „krehkých ľudí, ktorí sú síce v bežnom živote sebestační a mohli by žiť ďalších 10-15 rokov, ale z ťažkého priebehu covidu sa zotavujú ťažko“.

„Väčšia šanca je, že sa nezotavia,“ dodáva lekár. Napojenie na pľúcnu ventiláciu a zavedenie rúrky až do priedušnice je pre organizmus veľkou záťažou, nehovoriac o prebiehajúcej infekcii. „Ak vy alebo ja ochorieme na covid, je to v zásade jedno. Strávime 2 týždne doma,“ hovorí ďalej Sedlák. „Našich prarodičov to však položí. A môže ich to aj zahubiť. Každý má svojho seniora,“ upozorňuje pre sme.sk.

Od začiatku pandémie vo Veľkej Británii viac ľudí zomrelo doma na rakovinu, srdcové choroby a demenciu
Rakovina a ďalšie smrteľné choroby si tento rok vyžiadali vyšší počet životov v Británii, ukazujú nové údaje, pričom počas pandémie sa hospitalizácia pre nekoronavírusové stavy významne znížila, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Podľa primára je situácia úplne iná ako bola na jar. Vtedy celá krajina dodržiavala nariadenia a na oddelení mali nanajvýš 4 pacientov. „Teraz sa pohybujeme medzi hystériou a aroganciou,“ myslí si Morman. Nepáči sa mu, že niektorí lekári, ktorí nie sú odborníkmi na vírusy ani na intenzívnu starostlivosť, COVID-19 verejne bagatelizujú.

To, že by mal rozhodovať o tom, ktorému pacientovi dá kvôli nedostatku miesta prednosť si zatiaľ nepripúšťa. Ak sa to dostane až tak ďaleko, je presvedčený, že také zásadné rozhodnutie by mala urobiť vláda. „Ja ho robiť nebudem, budem ho len realizovať, ale až vtedy, keď mi to prikážu,“ hovorí primár.

Poľské fitnesscentrum sa vyhlásilo za cirkevný chrám. Snaží sa tým vyhnúť lockdownu
20 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Niektoré nemocnice sa zmenili na „covidové“. Napríklad v Uherskom Hradišti zatvorili ARO pre ostatných pacientov a prijímajú iba ľudí s COVID-19. Riaditeľ nemocnice Petr Sládek pre portál sme.sk potvrdil, že už nie sú jediným takýmto zariadením v kraji. „Kapacitne by sme to už teraz absolútne nezvládli,“ vysvetľuje. Celkovom majú 107 „covid“ pozitívnych a 13 z nich museli intubovať.

Vekový priemer pacientov je 60 až 70 rokov, ale sú medzi nimi i ľudia v strednom veku či tridsiatnici. Rovnako neplatí, že by všetci mali pridružené diagnózy. „A nie sú ani všetci obézni. Na ARO či na JIS u nás skončili aj mladší a inak zdraví ľudia, pretože ich pľúca rozožral covid,“ hovorí Sládek.

Zároveň však pre sme.sk uviedol, že ešte nie sú v krízovej fáze a robia všetko preto, aby sa do nej ani nedostali. Personál síce situáciu zvláda s vypätím síl, ale robia maximum. Podľa Sládka je percento zachránených pacientov u nich vysoké.

Mália sa vám naše pokuty? V Čechách za nenosenie rúška až tri milióny!
Česká polícia sa nemazná s nikým - nastal čas sprísniť tresty. Za nenosenie rúška hrozí pokuta až tri milióny korún. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Ivan Brožík