Štátne nájomné byty sa stávajú realitou
17 | 10 | 2020 I Gabriel Matta

Často skloňovaná téma nájomného bývania začína mať jasnejšie kontúry. Idea z dielne hnutia Sme rodina by sa mohla premeniť na skutočnosť už v budúcom roku.


Vyzerá to tak, že myšlienka výstavby štátnych nájomných bytov, s ktorou prišla Sme rodina pred voľbami, naozaj nebola len predvolebným lákadlom pre voličov. Zdá sa, že to už pochopili aj ostatní koaliční partneri, ktorí pôvodne tejto myšlienke príliš naklonení neboli. A tak idea, ktorú ešte pred časom mnohí ignorovali, zavrhovali, prípadne sa z nej vysmievali, dnes leží na stole ako reálny projekt.

Pred pár dňami premiér spoločne s Borisom Kollárom predstavili zmeny, ktoré je potrebné urobiť v legislatíve, aby sa s výstavbou bytov mohlo začať. Úplne najdôležitejší je nový stavebný zákon, na ktorom, podľa dobre informovaných zdrojov, intenzívne pracuje tím expertov už niekoľko mesiacov. Druhým zákonom, ktorý si vyžaduje novelizáciu, je zákon o verejnom obstarávaní.
Nájomné byty sa už rysujú

Všetko nasvedčuje tomu, že na myšlienke nájomných bytov sa už „maká“ na plné obrátky. Obidve uvedené novely by malo hnutie Sme rodina predložiť na schvaľovanie do parlamentu už teraz v jeseni tak, aby už v novom roku nadobudli platnosť. Výstavbe potom už nebude stáť nič v ceste.

Ženy ročníkov 1957 – 1963 pôjdu do dôchodku skôr. Krivdu z minulosti napravila Sme rodina
Neprávosť voči ženám ročníkov 1957 – 1963 v súvislosti s ich odchodom do dôchodku bola odstránená pred niekoľkými dňami, keď parlament jednomyseľne schválil novelu zákona o sociálnom poistení. Iniciátorom novely bolo hnutie Sme... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


V súčasnosti je totiž pomoc ľuďom zo strany štátu aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým. A v otázke bývania to platí dvojnásobne, pretože mať životnú istotu v podobe strechy nad hlavou je pre každého z nás asi tým najdôležitejším.

Strata zamestnania, znižovanie miezd a celkovo neistá budúcnosť – to všetko sú faktory, ktoré budú významným spôsobom ovplyvňovať schopnosť ľudí zabezpečiť si vlastné bývanie. Korona kríza v tomto určite mnohým skrížila plány. Nehovoriac o trende na realitnom trhu.

Ak si niekto myslel, že ceny nehnuteľností pôjdu dole, hlboko sa mýlil. Tie totiž napriek kríze rastú do astronomických výšok. Priemerná cena bývania v 2. štvrťroku 2020 vzrástla o takmer 60 eur/m2 na hodnotu 1 731 eur/m2. Zobrať si hypotéku na 30 – 40 rokov nebolo ľahké ani doteraz, v budúcnosti to môže byť úplne nemožné. Sen o vlastnom bývaní sa tak mnohým rozplynie.
Hlavne mladí ľudia ale budú chcieť bývať vo svojom.

Na Slovensku máme z celej Európskej únie najvyšší podiel ľudí vo veku 18 – 30 rokov, ktorí stále žijú so svojimi rodičmi. Napríklad len v Bratislave cca 120 000 ľudí žije tak, že v jednej domácnosti bývajú spoločne rodičia a ich dospelé deti.

Kto útočí na Kollára?
Okolo predsedu parlamentu a jeho strany Sme rodina sa toho v posledných týždňoch veľa deje. Zdá sa ale, že pohár trpezlivosti Borisa Kollára pretiekol. Včera zvolal tlačovú konferenciu, ktorá dala odpovede na to, prečo sa určité veci dejú tak, ako... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Aneta Leitmanová


Toto všetko sú dôvody na nutné riešenie bytovej otázky na Slovensku. Štátne nájomné byty predstavujú alternatívu dostupného bývania s garantovaným nájomným, ktoré bude cca o 40 % nižšie ako je výška komerčného nájomného. Bývanie s mesačným nájmom okolo 200 – 300 eur je už stráviteľné pre každého. Pozitívnym sprievodným javom výstavby nájomných bytov bude vznik nových pracovných miest a celkové naštartovanie ekonomiky.

Štátne nájomné byty by mohli byť nádejou pre všetkých, ktorí chcú bývať vo svojom, ale za rozumné a pre nich dostupné ceny. Sme rodina sa nevzdáva svojej myšlienky a potrebuje presvedčiť, že plní svoje sľuby. Schválenie 13. dôchodkov je na spadnutie, rovnako tak zrušenie doplatkov za lieky, do parlamentu sa chystá aj zákon o exekučnej amnestii. Odčinenie nespravodlivosti žien ročníkov 1957 – 63 pri odchode do dôchodku sa už stalo realitou.

Projekt nájomného bývania je však Kollárovou vlajkovou loďou a tak dúfajme, že, rovnako ako všetky uvedené body, aj táto „dopláva“ do úspešného cieľa.

Ataky na Kollárovu osobu pokračujú
Útoky v istých médiách na predsedu parlamentu neustávajú. Je za tým strach niektorých ľudí z pripravovaných noviel a zákonov, ktoré by im mohli pekne „zavariť“? Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Aneta Leitmanová