Budeme po Covide čeliť pandémii osamelosti? (Brigid Delaney)
17 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Brigid Delaneyovej (The Guardian)



Vďaka tomu, že sa kvôli technológiám čoraz viac vyhýbame stretnutiam v skutočnom živote, musíme  podniknúť kroky, aby sme sa k sebe opäť dostali.



Bol Silvester roku 2019 a ja som sa zabávala v vodniku v Castlemaine s mojím priateľom. "Ktoré slovo vystihuje najlepšie to, čo od ďalšieho roku očakávaš?" opýtala som sa ho. "Komunita," povedal bez váhania. „Vzbura proti individualizmu a individuálnemu záujmu tejto doby. A namiesto toho vzájomná závislosť od ostatných - a pocit vzájomnej prepojenosti.“


To všetko bolo veľmi silno formulované na jednu hodinu ráno na Nový rok, ale Stu nad tým veľa premýšľal. Pracuje v oblasti správy udalostí pre malé komunity v Austrálii. V období ničivých požiarov videl, že je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sa ľudia spojili a vytvorili komunitu.


Samozrejme, nikto nevedel, čo prichádza a aký predvídavý bude dopad komunity - aleani to, ako veľmi ju preverí pandémia. Dodržiavanie pravidiel lockdownu a zdravotných príkazov, ktoré kladú dôraz na kolektívne kroky, môžu posilniť sociálnu súdržnosť a obmedziť šírenie vírusu. Ale povaha tejto kolektívnej akcie - izolovanie sa - sa javí ako krutý vesmírny žart. Uzamykanie, spoločenské dištancovanie, obmedzenie zhromažďovania, zrušenie komunitného športu a živej hudby a odstavenie verejných priestranstiev znamenajú, že sme od seba vzdialení.

Remdesivir nemá podľa nových testov WHO vplyv na prežitie nakazených
Klinické testy v rámci programov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tvrdia, že podávanie látky remdesivir nemá žiadny alebo len malý vplyv na dĺžku hospitalizácie a na šancu na prežitie pacientov s chorobou Covid-19. K obdobným záverom štúdie... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


To môže mať za následok ťažkosti s formovaním a udržiavaním samotných sociálnych väzieb a výsledného komunitného ducha, ktorý nás dostane cez pandémiu a umožní nám rýchlejšie sa odraziť. Práve teraz existujeme v priestore naplnenom napätím - sme zúfalí z toho, že sa chceme stretávať, ale zároveň tomu chceme aj zabrániť v záujme vlastného dobra a dobra ostatných.

Pridajte masky, ktoré sťažujú „čítanie“ tvárí a všeobecný strach z nákazy - a máte recept na druhú pandémiu. A to bude pandémia osamelosti, ktorá znepokojovala vlády, vedcov a zdravotníckych pracovníkov už dávno predtým, ako vírus dorazil. Početné štúdie zistili, že osamelosť súvisí s celým radom zdravotných problémov - od závislosti cez depresiu, až po srdcové choroby - a s kratšou dĺžkou života.


Londýnska ekonómka Noreena Hertzová vo svojej novej knihe Osamelé storočie mapuje všadeprítomnosť samoty v 21. storočí. Traja z piatich dospelých v USA sa označujú za osamelých, zatiaľ čo vo Veľkej Británii jeden z ôsmich Britov tvrdil, že nemajú žiadnych blízkych priateľov. Podľa správy Grattan Institute z roku 2016 majú ľudia žijúci v mestách menej priateľstiev a susedských vzťahov ako pred 20 rokmi.


Otestujú nás všetkých? Vláda plánuje dať na zisťovanie protilátok milióny eur
Vláda už vyčlenila desiatky miliónov eur na nákup antigénových rýchlotestov. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Hertzová datuje počiatok tohto konkrétneho moderného kmeňa osamelosti po vzostupe neoliberalizmu. Táto ideológia „vyzdvihla idealizovanú formu sebestačnosti, malú vládu a brutálne konkurenčné zmýšľanie, ktoré postavilo vlastný záujem nad komunitu a kolektívne dobro,“ píše.




Airbnb vytláča zakorenené populácie a vytvára skupinu krátkodobých nájomcov. Bezkontaktné platby, samoobslužné platby a online nakupovanie nás odstavuje od mikrointerakcií, ako sú rozhovory s pokladníkom. A online zoznamovacie aplikácie nahradili flirtovanie v reálnom živote, "balenie" a stretnutia s potenciálnymi partnermi „vonku v divočine“. „Naša kultúra sebadôvery a zhonu, ktorá je tak valorizovaná neoliberálnym kapitalizmom, nás stojí príliš veľa,“ píše Hertzová.


Počas jesene majte viac sexu. Pomôže vám zahnať chrípku aj veľa iných neduhov
Dostatok dobrého sexu má aj ďalšie pozitíva, zároveň zaženiete nudu a budete šťastnejší. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ako sa po tejto dlhej dobe izolácie, náhlom šoku z nových sociálnych dištančných a blokovacích opatrení spamätáme z osamelosti, ktorá nastala?


Len čo bude existovať vakcína, bude tu šanca pre spoločnosť dosiahnuť tvrdý reset - začať budovať komunitu a zmierneniť osamelosť. Keď sa znova otvoríme, môžeme - a musíme - na tento problém zamerať všetko. Znamená to, že vláda musí investovať do verejných priestorov ako sú knižnice, parky, záhrady a verejné námestia. Znamená to, že projektanti a architekti musia navrhnúť byty a pracoviská okolo spoločných priestorov a spoločných zariadení, ktoré nabádajú k náhodným stretnutiam.


Znamená to, na individuálnej úrovni, vyvinúť úsilie o spojenie s ostatnými v reálnom živote rovnako, ako by ste sa snažili držať povedzme cvičebného plánu. Vďaka tomu, že nás technológia čoraz viac odtŕha od stretnutí v skutočnom živote, je potrebné podniknúť zámerné kroky, aby sme sa vrátili späť k sebe.


Zúfalá situácia v bardejovskej nemocnici. Zdravotníci v nej už melú z posledného
Nové COVID oddelenie nemôžu otvoriť pre nedostatok personálu. Od pondelka budú všetky vchody do nemocnice uzatvorené a budú pri nich vojaci. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Tento týždeň som hovorila so svojím kamarátom Stuom opäť. Ako sa zmenilo jeho zmýšlanie o komunite od Silvestra? "Optimistický názor je, že vírus ukazuje, ako sme všetci odkázaní na ostatných - ako sme všetci prepojení," uviedol. "Dúfam, že realizácia nášho vzájomného prepojenia posilní komunity, keď lockdown skončí."


Stu mi povedal o udalosti, ktorú navštívil vo februári v Pambule - po požiaroch. "Komunita zorganizovala na hlavnej ulici jedno veľké objatie - všetci sa stretli, aby sa objali. Všetci potrebovali komunitnú väzbu a uzdravenie. Keď pandémia skončí, dôjde ku kolektívnemu smútku. A o ten sa podelíme, keď sa budeme môcť zhromaždiť - a to je to, o čom je komunita - je to zdieľanie smútku, bremena, radosti.“


Štátne nájomné byty sa stávajú realitou
Často skloňovaná téma nájomného bývania začína mať jasnejšie kontúry. Idea z dielne hnutia Sme rodina by sa mohla premeniť na skutočnosť už v budúcom roku. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Gabriel Matta