Česko volá o pomoc. Chýbajú mu postele aj zdravotníci, premiér hovorí o katastrofe
16 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Štát by mal začať zvyšovať počet lôžok mimo nemocnice kvôli koronavírovej epidémii podľa Babiša už tento víkend. Nakúpiť plánuje 3000 postelí a 1000 lôžok pre ťažké prípady.


Situácia v nemocniciach začína byť podľa českého Blesku kritická. „Armáda v Prahe rozvinie poľnú nemocnicu,“ oznámil minister vnútra Jan Hamáček, minister zdravotníctva Roman Prymula chce zase mobilizovať štadióny a haly, aby mohli byť lôžka aj tam. Premiér Babiš pred odletom do Bruselu novinárom povedal, že kvôli očakávanému zvýšeniu počtu chorých kontaktoval aj kúpeľné zariadenia. Chce, aby nápor zvládlo Česko samo. Hamáček tiež oznámil, že hasiči požiadali v európskom mechanizme civilnej ochrany o pomoc s lôžkami zo zahraničia. Česi vložia do systému žiadosť o vybavenie i personál.
Lôžka zatiaľ sú, nebudú však stačiť

Český premiér Andrej Babiš. / TASR - Martin Baumann


Podľa Tomáša Kolářa, riaditeľa firmy Linet, odkiaľ Česi nakúpia postele, ich musí spoločnosť iba vyrobiť. Väčšinu v Želevčiciach na Kladensku, a možno využije aj výrobné kapacity v Nemecku. Lôžka by mali byť dodané v novembri, povedal Kolář tlačovú agentúru ČTK. „Musíme urýchlene stavať náhradné kapacity, toto je absolútna úloha,“ uviedol Kolář. Armáda a Ústredný krízový štáb by s tým podľa neho mali začať už cez víkend.Personálne zabezpečenie dostali na starosť riaditelia nemocníc. „Majú propozície, čo majú robiť,“ uviedol premiér Babiš.

So šéfom Ústredného krízového štábu, vicepremiérom Janom Hamáčkom hovoril premiér vo štvrtok o tom, že náhradné priestory sa pripravujú, bude ale potrebné osloviť „ďalšie štruktúry“. Na výbere miest štáb spolupracuje s krajmi. Začať stavať náhradné kapacity bude najlepšie už tento víkend. „Nemáme čas, pretože prognóza nie je dobrá, čísla sú katastrofálne a skutočne to veľmi, veľmi ponáhľa,“ skonštatoval Babiš. K nákupu nových lôžok uviedol, že v štátnych hmotných rezervách sú, ale zrejme nebudú stačiť.

Babiš sa oprel do WHO: „Situáciu ste nezvládli, s rúškami ste nás miatli“
Český premiér Andrej Babiš sa v prejave pred Valným zhromaždením OSN ostro oprel do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa neho nedokázala udať jasné odporúčania, ktoré by pomohli krajinám bojovať proti koronavírusu, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Timotej Dudka

Nové lôžka umiestnia aj na štadiónoch

Novým českým ministrom zdravotníctva sa stane Roman Prymula. Vo funkcii nahradí Adama Vojtěch. Foto: Twitter (@Prague Morning)


S jasnou výzvou prišiel vo štvrtok dopoludnia aj minister zdravotníctva Roman Prymula. Na twitter pridal video, kde hovorí jedinú vetu: „Prosím vás všetkých, zostaňte doma.“ V ďalšom videu vysvetľuje, že kapacita systému bude čoskoro výrazne postihnutá, lebo počet nových hospitalizácií stále dramaticky stúpa. Podľa Prymulu by ľudia mali chodiť maximálne do práce, na nákup či zariadiť si nevyhnutné veci.

Fakultné nemocnice obmedzujú plánované operácie a starostlivosť. Ich lôžka využijú pre covidových pacientov. Dohodol sa na tom s riaditeľmi nemocníc minister zdravotníctva Roman Prymula, podľa ktorého sa bude musieť pôvodne plánovaný počet miest pre chorých s koronavírusom kvôli rastúcemu množstvu prípadov zdvojnásobiť, takže lôžka môžu byť aj na štadiónoch alebo v halách. Aký by mal byť ich počet, minister nespresnil.
Mobilizovať musia aj rezervné kapacity

Fakultné nemocnice začali zdravotnú starostlivosť obmedzovať už v minulých dňoch. „Tie opatrenia sú už pomerne bolestivé, pretože pôvodne deklarovanú kapacitu musíme nad rámec prakticky zdvojnásobiť. Dôvod pre to je zrejmý, blížime sa do fázy, keď naša bežná kapacita môže byť ohrozená tak, ako nám kontinuálne narastajú hospitalizovaní pacienti. Dohodli sme sa s riaditeľmi, že budú v tejto chvíli obmedzovať už elektívnu starostlivosť, teda starostlivosť, ktorá je plánovaná, a pripraví sa uvoľnenie tejto kapacity na nápor covid pozitívnych pacientov,“ povedal minister zdravotníctva.

V ďalšom videu na twitteri Prymula uviedol, že narastajúci počty nakazených koronavírusom smeruje do pásma, kedy sa môže stať, že pre pacientov nebude v českých nemocniciach dosť lôžok s intenzívnou starostlivosťou. „My musíme naozaj teraz mobilizovať aj rezervné kapacity. Budeme mobilizovať rôzne štadióny a haly tak, aby sme boli schopní etablovať lôžka aj tam,“ povedal okrem iného Prymula.

Babiš mal mimoriadny prejav k národu, uvoľnenie opatrení bola chyba
Český premiér Andrej Babiš sa kvôli zhoršujúcej epidemiologickej situácii v krajine mimoriadne prihovoril národu cez obrazovky. Jeho prejav v pondelok večer odvysielali televízne stanice a streamoval ho aj cez sociálne siete. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Postaviť musia aj poľnú nemocnicu

Česi musia pre veľký počet nakazených koronavírusom stavať poľné nemocnice. Zdroj Archív Jozef Uhlárik st.


Podľa neverejnej predikcie Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky, ktorú majú k dispozícii Hospodárske noviny, Aktuálně.cz a Denník N, sa kapacita nemocníc aj v najoptimistickejších vývoji koronavírusovej epidémie na konci októbra vyčerpá.Scenár ukazuje, že v druhej polovici mesiaca bude pribúdať v priemere takmer 7000 nakazených denne a úmrtí bude v októbri takmer tisíc. Naopak najkrízovejší variant počíta s 22-tisíc nakazenými za deň a 1755 zosnulými.

Zásoby ochranných pomôcok sú podľa Babiša dostatočné, ale ak niektorým nemocniciam chýbajú, majú osloviť Ústredný krízový štáb. „V sobotu by mala začať výstavba kapacít v areáli výstaviska Letňany,“ povedal ČTK Hamáček. „Armáda v pražských Letňanoch rozvinie poľnú nemocnicu, ktorej kapacita bude navýšená až na 500 lôžok,“ dodal pre Českú televíziu s tým, že vojaci využijú existujúce stavby a hangáre. Lôžka pôjdu zo štátnych hmotných rezerv, tie ich majú 2 500.

Rozoštvávate! Koronavírus je chrípka? Pýta sa Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) sa vo svojom pravidelnom video zhrnutí, ktoré bolo zverejnené na parlamentnilisty.cz, rozhovoril nielen o pandémii koronavírusu. Hovoril okrem iného aj o tom, že je vláda kritizovaná za zmätky s opatreniami. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová

Okrem lôžok problémy aj so zdravotníkmi

Obsluhovať poľnú nemocnicu bude vojenský personál aj zdravotníci. Hamáček spomenul i zapojenie medikov, vo štvrtok ránoale ešte nemal informáciu, či budú stačiť personálne kapacity. „Tie budú musieť byť. Musia sa nakombinovať a ministerstvo zdravotníctva to práve teraz rieši,“ skonštatoval. Nemocnice, napríklad tá Na Bulovke, sa už ozývajú, že za súčasnej prevádzky nebudú schopné uvoľniť personál. Otázke, kde sa sestry a lekári vezmú, čelil aj premiér Andrej Babiš. To je otázka na pána ministra Prymulu, lebo to je jeho úloha,“ povedal s tým, že spoločne komunikujú a prihlásili sa aj ďalšia firma s ponukou lôžok.

Na personáli sa vraj pracuje.„S armádou sa počíta, lenže tam ale máme nejaký nepochopiteľný zákon, že naša armáda nemôže pomáhať na území Čiech, ale len na misiách, takže to je tiež potrebné riešiť,“ povedal premiér. Vzhľadom k tomu, že stále stúpajú počty hospitalizovaných, nemožno povedať, ako dlho budú tieto náhradné kapacity potreba, podľa Hamáčka to však bude „relatívne dlho.“ Budovať sa podľa Hamáčka bude musieť i na ďalších miestach v Česku, nie však v takom rozmere ako v pražských Letňanoch. „Tá výstavba záložných lôžok sa už plánuje nejaký čas a tie objekty sú vytipovávané,“ dodal Hamáček s tým, že hasiči a armáda spoločne s hejtmani krajov vyberajú záložný objekty a príslušný personál na zabezpečenie až 10-tisíc lôžok.
Výzva českým lekárom v cudzine: Vráťte sa, prosím

Prezident Českej lekárskej komory Milan Kubek zverejnil na facebooku naliehavú výzvu najmä pre anestéziológov a lekárov kvalifikovaných pre poskytovanie intenzívnej starostlivosti: „Vráťte sa, prosím, na čas domov pomôcť nášmu zdravotníctva.“ Kubek tiež upozorňuje svojich kolegov, že väčším nebezpečenstvom než chýbajúce nemocničné lôžka, sa stáva nedostatok kvalifikovaných lekárov a zdravotných sestier. „Situácia je naozaj vážna, a preto sa ako prezident Slovenskej lekárskej komory týmto obraciam na všetkých lekárov a lekárky, ktorí v uplynulých rokoch odišli pracovať do zahraničia a majú potrebnú kvalifikáciu i skúsenosti, aby sa, ak to ich pracovné a rodinná situácia dovolí, aspoň na čas vrátili domov a pomohli svojim bývalým kolegom v našich nemocniciach,“ napísal Kubek podľa Blesku na sociálnu sieť.

„Mraziaky na mŕtvoly“ vyvolali rozruch. Hrozí Čechom kolaps?
Podľa Jana Hamáčka je vývoj nákazy alarmujúci a Česká republika je 2 týždne pred kolapsom. Ako minister vnútra a predseda ústredného krízového štábu počas víkendu vyvolal rozruch svojím vyhlásením o „mraziakoch na mŕtvoly“ v uliciach, pokiaľ sa... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Natália Sollárová