Vyše polovica francúzskych zdravotných sestier na pokraji profesionálneho vyhorenia
14 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Nový prieskum naznačuje, že viac ako polovica francúzskych zdravotných sestier je blízko k vyhoreniu v dôsledku tlaku, ktorý vyvíjala pandémia na zdravotnícky personál


Asi 57 percent francúzskych zdravotných sestier označilo svoj stav od začiatku pandémie za „stav profesionálneho vyčerpania“, uviedla francúzska národná ošetrovateľská únia. Takmer polovica vyhorených sestier verí, že ich vyčerpanie môže mať vplyv na ich schopnosť vykonávať profesionálne povinnosti. Podľa prieskumu bojujú s obrovským množstvom práce väčšinou kvôli pandémii koronavírusu a každá piata sestrička si nemôže dovoliť čerpať dovolenku, píše rt.com.

Únia poznamenala, že predtým, ako sa pandémia dostala do Francúzska, iba 33 percent zdravotných sestier v krajine uviedlo, že prežívali „obdobie profesionálneho vyčerpania“. Francúzsko síce má obrovskú armádu asi 700 000 zdravotných sestier, no napriek tomu je približne 34 000 ošetrovateľských pozícií v súčasnosti voľných. Okrem toho 37 percent sestier počas pandémie už uvažovalo o zmene zamestnania, zatiaľ čo 43 percent pochybuje o tom, že sestrami budú aj za 5 rokov.

Francúzsko patrí medzi najhoršie zasiahnuté krajiny pandémiou v EU s viac ako 730 000 potvrdenými prípadmi koronavírusu, pričom zaostáva iba za Španielskom s počtom asi 880 000 prípadov. Podľa najnovších štatistík univerzity Johna Hopkinsa, vírusu podľahlo takmer 33 000 ľudí vo Francúzsku. Celosvetovo sa počet chorých na koronavírus rýchlo blíži k hranici 37,5 milióna, pričom táto choroba zabila už viac ako 1 milión ľudí. Najhoršie zasiahnuté zostávajú USA, India a Brazília, ktoré tvoria viac ako polovicu globálnych prípadov Covid-19.

ŠKANDÁL: Ruská zdravotná sestra liečila chorých polonahá (FOTO)
Zdravotná sestra v nemocnici v Tule v strednom Rusku sa cez noc stala hviezdou internetu potom, čo v práci mala pod priehľadným ochranným oblekom len bikiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Marek Molnár