Kauza potápajúcej sa spoločnosti Arca: Záhadný investor z Londýna zrejme existuje
14 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Spoločnosť Blantyre Capital o sebe na internete veľa informácii neuvádza. Jej kapitálová sila na ozdravenie Arcy preto nie je jasná.


Londýnska investičná spoločnosť Blantyre Capital sa dohodla so slovenskou investičnou skupinou Arca Capital na podmienkach dlhodobého financovania. „Tento dlhový nástroj uľahčí rekapitalizáciu skupiny a pomôže uvoľniť rastový potenciál skupiny Arca Capital,“ uviedla pre týždenník Trend PR manažérka Arca Capital Terézia Barčíková. Skupina má finančné problémy a v minulosti nevylúčila ani reštrukturalizáciu.
Arca má miliardový dlh

Predseda predstavenstva a väčšinový akcionár skupiny Arca Capital Rastislav Velič zdôraznil, že Blantyre Capital je silným partnerom, ktorý má príslušné finančné a prevádzkové zdroje na podporu transformácie skupiny. ,,Riešenie spoločnosti Blantyre Capital je dobrou správou pre skupinu Arca Capital, našich zamestnancov a ďalších partnerov. Poskytuje stabilnú finančnú štruktúru a potenciálne ďalšie financovanie na uskutočnenie našich rastových plánov,“ prezradil Velič.


Spoločnosť Blantyre v rámci svojho fondu a nástrojov na spoločné investovanie viac ako 700 miliónov eur, no Arca Capital má dlhy asi v objeme jednej miliardy eur. Na internetovej stránke spoločnosti Blantyre Capital nie sú okrem kontaktných údajov uvedené žiadne informácie. „Sme nadšení z partnerstva so skupinou Arca Capital. Má obrovský nevyužitý potenciál a podnikavý tím. Je to presne ten typ spoločnosti a manažmentu, ktorý radi podporujeme “ vyjadril sa vo vyhlásení Fernando de Santiago, partner spoločnosti Blantyre Capital.


Matovičova manželka nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro
Manželka premiéra Igora Matoviča (OĽANO) Pavlína Matovičová nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro. Uviedol to v sobotu počas brífingu premiér. Poukázal na to, že jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments, každú vo výške 200.000... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Záhadná firma z Londýna

Blantyre Capital je londýnska investičná spoločnosť pôsobiaca v celej Európe, zameraná na partnerstvo s perspektívnymi európskymi spoločnosťami, ktoré prechádzajú dočasnými finančnými problémami, pri opätovnom začatí ich činnosti. Podľa výročnej správy za minulý rok však finančná sila tejto londýnskej firmy nevyzerá až tak ružovo. Blantyre síce vytvorila zisk 1,2 milióna libier, ale v roku 2018 bola ešte stratová. Navyše, mala len osem zamestnancov a čisté imanie v hodnote 1,6 miliónov libier. Ako chce zaplátať miliardový dlhy Arcy nie je jasné.

„Arce Capital poskytneme dlhové financovanie, čím jej uľahčíme rekapitalizáciu. Na komentovanie podrobností je príliš skoro,“ tvrdí pre Trend Ondřej Pechar, mediálny zástupca Blantyre Capital. Pavol Krúpa, zakladateľ Arca Capital, hovorí, že ak by táto londýnska firma pomohla Arce v reštrukturalizácii tak to bude pozitívne. Lenže skôr si myslí, že to je len krok na upokojenie veriteľov, získanie času a odvedenie pozornosti od iných transakcií.

Matovičove vysvetlenia kauzy Arca stoja na hlinených nohách s priveľa otáznikmi
Kauza okolo peňazí manželky Igora Matoviča, ktorá mala vložiť do finančnej skupiny Arca neutícha ani po niekoľkých dňoch, hoci sa premiér snažil celú transakciu svojej polovičky vysvetliť. Najnovšie sa k celej záležitosti vracia nielen Denník N,... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020

Za problémy môže COVID-19

Túto teóriu potvrdzuje aj ďalší zdroj Trend-u, ktorý nechce byť menovaný. Tvrdí, že za tým bude asi niekto lokálny, ktorý záchrannú operáciu urobí cez „no name“ subjekt z Londýna, ktorý bude vyzerať ako “renomovaný” investičný fond, ktorý zázračne zachráni Arcu. O tom, že sa pokúsi vyriešiť súčasné finančné problémy vstupom investora, informovala Arca Capital už v prvej polovici septembra. Velič vtedy označil za príčinu súčasných problémov pandémiu ochorenia Covid-19, ktorá obmedzila možnosti podnikania.

Arca Capital v súčasnej dobe vlastní a spravuje rozsiahle majetkové portfólio, ktoré je v podobe majetkových účastí v rôznych koncernových spoločnostiach sústredené, podľa týždenníka Trend, do rozličných odvetví, ako napríklad automobilový priemysel, energetika, zdravotnícky sektor, developerská činnosť, finančné služby, pracovné agentúry, ubytovacie a rekreačné služby.

Globálny prieskum: Kapitalizmus narobil „viac škody ako úžitku“
Podľa agentúry Reuters, väčšina ľudí na celom svete verí, že kapitalizmus v jeho súčasnej podobe robí viac škody ako úžitku. Prieskum zistil pred stretnutím obchodných a politických vodcov v Davose tento týždeň. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon