Covid môže spôsobiť trvalú stratu sluchu, hovorí britská štúdia
14 | 10 | 2020 I Diana Zaťková



Odborníci zistili, že Covid-19 môže spôsobiť náhlu a trvalú stratu sluchu a dodali, že takéto problémy si vyžadujú včasné odhalenie a neodkladnú liečbu, informuje The Guardian.


Zistilo sa, že koronavírus ovplyvňuje telo mnohými spôsobmi, od straty chuti a čuchu po poškodenie orgánov. Teraz lekári informovali o nových dôkazoch, že Covid môže mať vplyv aj na sluch.









Odborníci z University College London píšu v časopise BMJ Case Reports o prípade 45-ročného muža s astmou, ktorý bol prijatý na intenzívnu starostlivosť s Covidom, bol ventilovaný a dostal lieky vrátane antivírusového remdesiviru a intravenóznych steroidov. Týždeň po odchode z intenzívnej starostlivosti začal počuť zvonivý zvuk a potom stratil sluch na ľavom uchu.


Tím uviedol, že od žiadneho z liekov, ktoré muž dostal, sa neočakáva poškodenie sluchu, problémy so zvukovodmi ani ušnými bubienkami nemal. Ďalšie vyšetrovanie nepreukázalo žiadne známky autoimunitných problémov, zatiaľ čo nemal chrípku ani HIV (táto nákaza predtým súvisela so stratou sluchu). Muž navyše nikdy predtým nemal problémy so sluchom.


Neuveriteľné: Vláda sa pomýlila asi o 150-tisíc infikovaných! Experti ich odhadujú menej
Reálny počet infikovaných v populácii odhadujú experti na maximálne 50-tisíc. Richard Kollár z Katedry aplikovanej matematiky UK vyhlásil, že vláda šíri konšpirácie. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Následné testy odhalili, že muž mal senzorineurálnu stratu sluchu v ľavom uchu - situáciu, keď je zapálené alebo poškodené vnútorné ucho alebo nerv zodpovedný za zvuk. To bolo liečené steroidmi s čiastočným úspechom. Prípad je prvým takýmto incidentom, ktorý bol hlásený vo Veľkej Británii, aj keď z iných krajín sa objavilo len málo podobných správ.


Dr. Stefania Koumpa, spoluautorka štúdie, uviedla, že zatiaľ nie je známe, ako môže Covid spôsobiť stratu sluchu, existujú však možné vysvetlenia. "Je možné, že vírus Sars-Cov-2 vstupuje do buniek vnútorného ucha a spôsobuje bunkovú smrť a / alebo spôsobuje, že telo uvoľňuje zápalové chemikálie nazývané cytokíny, ktoré môžu byť toxické pre vnútorné ucho," uviedla. "Steroidy pravdepodobne pomáhajú znižovať zápal, a teda produkciu cytokínov."


Tím hovorí, že sluch pacientov liečených liekmi na Covid by mal byť pozorovaný a všetky problémy so sluchom hlásené. "Aj jednostranná strata sluchu má veľké následky na kvalitu života človeka, ak nie je liečená okamžite," uviedol Koumpa.


COVID-19: Nemocnica v Martine na dne svojich kapacít. Pacientov zo severu Slovenska už neprijíma!
Univerzitná nemocnica v Martine prestala prijímať pacientov z Oravy, Kysúc a Liptova. Rozhodol o tom krízový štáb nemocnice a zdravotníci už nechávajú lôžka len pre pacientov z Turca. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kevin Munro, profesor audiológie na univerzite v Manchestri, ktorý sa na práci nezúčastnil, uviedol, že je známe, že iné vírusy, vrátane osýpok a príušníc, môžu mať vplyv na sluch. Povedal, že ho kontaktovalo veľké množstvo preživších na Covid, ktorí sa sťažovali na zmenu sluchu alebo hučanie v ušiach. Práca jeho tímu predtým zistila, že 16 zo 121 pacientov prijatých do nemocnice s Covidom, ktorí dokončili prieskum, hlásili problémy so sluchom asi dva mesiace po prepustení.


Munro uviedol, že jeho tím teraz vyšetruje prevalenciu a príčiny takýchto problémov a poznamenáva, že nie je jasné, či ide o samotný vírus, reakciu imunitného systému, stres alebo dokonca liečbu Covidu - alebo či to môže byť také jednoduché, že problémy so sluchom sa prejavia v hlučnej nemocnici. "Myslím si, že bude pravdepodobne veľa vysvetlení, prečo ľudia hlásili problémy," uviedol.


Hlavný hygienik má na Slovensku príliš veľkú moc, tvrdí Sulík
Hlavný hygienik má podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka na Slovensku príliš veľkú moc. Minister tak reagoval na skutočnosť, že vláda nemohla rokovať o zmenách opatrení, ktorými sa na Slovensku obmedzí činnosť reštaurácií a zatvoria sa ďalšie... Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | SITA