Teherán obviňuje Washington z „ekonomického terorizmu“ po tom, čo USA uvalili sankcie na veľké iránske banky
13 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky veľvyslanec pri OSN Majid Takht-Ravanchi odsúdil americké sankcie voči iránskym bankám ako akt ekonomického terorizmu, ktorého cieľom je vytvoriť utrpenie a sociálne nepokoje s cieľom zmeny režimu, informuje portál RT.


"Iránska islamská republika dôrazne odsudzuje terorizmus vo všetkých jeho formách vrátane štátneho terorizmu, ekonomického terorizmu a medicínskeho terorizmu," uviedol Takht-Ravanchi na stretnutí šiesteho výboru Valného zhromaždenia OSN vo štvrtok večer.

Dodal, že „na odstránenie terorizmu raz a navždy nezostáva nič iné, ako využiť moc a multilaterálny prístup a zabezpečiť úzku spoluprácu a koordináciu medzi príslušnými zainteresovanými stranami na národnej, regionálnej a medzinárodnej úrovni.“

Podľa veľvyslanca sa uvalenie sankcií na Irán a ďalšie krajiny počas pandémie koronavírusu môže rovnať terorizmu, ktorý počas globálnej krízy zhoršil všeobecné zdravotné podmienky.

Trump propaguje nový „liek“ proti Covid-19 Regeneron a sľubuje, že pre pacientov v nemocnici bude zdarma
Donald Trump vychvaľoval výhody lieku od spoločnosti Regeneron Pharmaceuticals, ktoré užíval pri liečbe na Covid-19, pričom uviedol, že by mal byť zadarmo pre každého pacienta s koronavírusom, ktorý leží v nemocnici, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Americké ministerstvo financií vo štvrtok oznámilo zaradenie 18 veľkých iránskych bánk na čiernu listinu v rámci nového pokusu vylúčiť národ z globálneho finančného systému.

Ministerstvo uviedlo, že 16 z nich bolo zameraných na „pôsobenie v iránskom finančnom sektore“ a taktiež „vojenskú pridruženosť“.

Ministerstvo financií vo svojom vyhlásení uviedlo, že „identifikovalo finančný sektor iránskej ekonomiky ako ďalšiu cestu, ktorá financuje škodlivé aktivity iránskej vlády“.

Práca z domu je fajn, nikto však nerieši, že zamestnanca stojí priemerne dve eurá za deň
Elektrina, opotrebovanie techniky, voda, toalety... To sú bežné náklady, ktoré si zamestnávatelia takpovediac "odpisujú". Čo však zamestnanec, ktorý pracuje z domu? Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Sankcie sa navyše zameriavajú aj na zahraničné spoločnosti, ktoré obchodujú s bankami, a poskytujú im 45 dní na to, aby ukončili takéto aktivity alebo čelili „sekundárnym sankciám“.

Sankcie prichádzajú týždne po tom, čo USA deklarovali opätovné uloženie sankcií OSN na Irán, ktoré boli zrušené na základe medzinárodnej dohody z roku 2015 týkajúcej sa iránskeho jadrového programu. Washington obvinil Teherán z porušenia tejto dohody, Irán však všetky takéto obvinenia odmietol.

Ostatní členovia rady bezpečnosti OSN medzitým nesúhlasili s USA a tvrdia, že Washington nemôže spustiť mechanizmus sankcii, pretože v roku 2018 opustili jadrovú dohodu.

Zakladateľ uznávaného Berlínskeho filmového festivalu bol poradcom Goebbelsa
Alfred Bauer bol kľúčovým poradcom Reichsfilmintendanz, riadiaceho orgánu nacistickej filmovej politiky. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Ivan Brožík