Ruská vesmírna agentúra sa snaží vytvoriť lacnejšiu raketu pre posádku lode Crew Dragon
12 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruská vesmírna agentúra sa spojí so súkromnou spoločnosťou na zostrojení opakovane použiteľnej kozmickej lode v snahe konkurovať rakete posádky Crew Dragon, ktorá je vyrobená spoločnosťou SpaceX od Elona Muska. Odhady naznačujú, že ruský projekt bude výrazne lacnejší, informuje portál RT.


V piatok Roscosmos a spoločnosť Reusable Transport Space Systems (RTSS) podpísali päťročnú dohodu o spolupráci s cieľom vyvinúť kozmickú loď schopnú preniesť posádku na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a z taktiež ju z nej odniesť.

Podľa odhadov sú náklady na spiatočnú cestu pre Muskovu raketu 150 miliónov dolárov, zatiaľ čo Rusko má v úmysle postaviť ich raketu "iba" za 69 miliónov dolárov.

Nákladná loď s názvom Argo má byť hotová do roku 2024 a od roku 2025 by mala uskutočňovať až tri štarty na ISS ročne.

Ruská FSB zadržala jadrového vedca, ktorý je podozrivý z prezrádzania tajných technológií a štátnych tajomstiev
Ruský fyzik je obvinený z prezrádzania štátnych tajomstiev po tom, čo vykonával výskum vo fyzikálnom laboratóriu v Číne, pričom kvôli bezpečnostným opatreniam spojeným s Covid-19 sa tam nemohol vrátiť, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Napriek častým výletom do vesmíru ruský vesmírny program v súčasnosti nedisponuje opakovane použiteľnými nákladnými kozmickými loďami. Za súčasného stavu je SpaceX jedinou spoločnosťou na svete, ktorá ponúka túto službu, a podľa predsedu RTSS Sergeja Sopova dopyt rastie kvôli rastúcemu „záujmu o experimenty“ vo vesmíre.

Po dokončení bude Argo schopné dopraviť 2 000 kg nákladu do vesmíru a priviesť 1 000 kg späť na zem.

V máji sa SpaceX stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá vypustila do vesmíru kozmonautov NASA. Po americkom úspechu šéf Roscosmosu Dmitrij Rogozin zintenzívnil ruské plány na prieskum vesmíru. V auguste Roscosmos oznámil, že chce nahradiť súčasný Sojuz MS okrídleným raketoplánom, podobne ako sonda Buran z 80. rokov.

Ruským vojakom chystajú špeciálne bojové obleky
Okrem ochrany by mali „vonkajšie kostry“ pomôcť vojakom odolať zvýšenej námahe a prenášať ťažké bremená. Uviedol portál Potokmedia.ru. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič