Po hviezdnych výsledkoch prepad. Počty nakazených prudko rastú, Slovensko a Česko zlyhalo
11 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Česká republika má už najviac prípadov nového koronavírusu na 100-tisíc obyvateľov v rámci Európy, Slovensko je v prvej desiatke, píše portál Trend. Po hviezdnych výsledkoch počas prvej vlny pandémie ide o extrémny prepad.


Podľa dát z webu Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) má Česká republika najvyšší počet prípadov ochorenia COVID-19 spomedzi 31 krajín starého kontinentu. Naši západní susedia aktuálne evidujú na 100-tisíc obyvateľov až 451 prípadov nového koronavírusu.

Pre porovnanie, Holanďania, ktorí sú už na 2. mieste tohto rebríčka mali k 10. októbru cez 322 prípadov na 100-tisíc obyvateľov a Belgičania uvádzajú 309 prípadov na rovnaký počet ľudí. Tesne za nimi je Španielsko, ktoré bolo ešte pred pár dňami na tretej priečke. Ďalej ako piate nasleduje Francúzsko (267 prípadov na 100 tisíc obyvateľov), potom Spojené kráľovstvo (228,7), Island (227,5) a ôsme je Luxembursko (183,6).

Nové zistenia o COVID-19: Všetko je napokon inak, ako sa predpokladalo!
Nový výskum naznačuje, že koronavírus sa nešíri cez povrchy, akými sú kľučky dverí alebo spínače svetiel. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Na 9. pozícii je Slovensko, ktoré vykazuje na 100 tisíc obyvateľov 162,6 prípadov. Prvú desiatku uzatvára Rumunsko (150,4). Naopak, najmenšie prírastky za posledných 14 dní vykazuje Cyprus (32), Nórsko (34) a Fínsko (38).

Strmý rast krivky, čo sa týka Česka a Slovenska je zrejmý aj z grafu prezentovaného na webe The Financial Times. Obe krajiny sa prudko odklonili od priemeru Európskej únie. Hoci prípady rastú aj v iných európskych štátoch, podľa portálu Trend sa mnohé z nich s koronavírusom vysporiadali oveľa lepšie. Príkladom je Nórsko a Nemecko.

Ako ďalej uvádza Trend, jedným z hlavných dôvodov zhoršenia situácie na Slovensku je minimálna pripravenosť vlády a ministerstva zdravotníctva na druhú vlnu nákazy. Hoci Marek Krajčí ako šéf rezortu prízvukoval, že má situáciu pod kontrolou, skutočnosť ukázala niečo iné. Opatrenia začali prichádzať neskoro.

Situácia na Slovensku nie je vôbec stabilizovaná, tvrdí Krajčí
Situácia ohľadne pandémie nového koronavírusu nie je na Slovensku podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) vôbec stabilizovaná. Očakáva, že počty infikovaných budú dramaticky rásť a počas budúceho týždňa sa prekoná hranica 1500 nových... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | TASR


Krízový manažment v štáte zlyhal, uvádza ďalej Trend a píše tiež, že to vyvoláva obavy z možného príchodu talianskeho scenára na Slovensko. Upozorňuje, že práve nezvládnutá situácia v Lombardsku bola spôsobená nedostatočným krízovým riadením.

Pesimistické vyhliadky dokumentuje aj Index GCI (The Global COVID-19 Index), ktorý monitoruje schopnosť krajín bojovať s koronavírusom. Spomedzi 184 krajín je Slovensko na 165. mieste a Česká republika na 173. pozícii. Obe si za posledné dni pohoršili a zaznamenali prepad o niekoľko priečok. Podobné hodnotenie však získali aj Francúzsko, Spojené štáty americké, Španielsko, Belgicko či Maďarsko. Najlepšie sú na tom Austrália, Singapur, Thajsko, Hong Kong a Južná Kórea.

Opatrenia v boji s infekciou, ktoré boli prijaté na Slovensku, považuje podľa ankiet portálu Trend väčšina respondentov za nedostatočné a improvizačné. Premiér napriek tomu stojí za ministrom zdravotníctva, čím môže ohrozovať stabilitu celej vlády, dodáva Trend.

Ján Mikas vie, čo je za dramatickým nárastom nakazených: Kde robia Slováci chybu?
Hlavný hygienik Slovenska upozornil, že sa stále častejšie stretávame s nedodržiavaním alebo obchádzaním opatrení. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.