Ján Mikas vie, čo je za dramatickým nárastom nakazených: Kde robia Slováci chybu?
09 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Hlavný hygienik Slovenska upozornil, že sa stále častejšie stretávame s nedodržiavaním alebo obchádzaním opatrení.


Efekt prijatých prísnejších protiepidemických opatrení predpokladá dva až tri týždne po ich zavedení. TASR, ako píše denník Nový Čas, o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková. „Početné svadobné hostiny si po sprísnení pravidiel začali niektorí ľudia organizovať v prihraničných oblastiach Maďarska a Poľska. Dôsledkom tohto rozhodnutia však je, že nákaze dávame šancu šíriť sa ďalej,“ skonštatoval Mikas s tým, že obchádzaním pravidiel sa zvyšuje riziko šírenia nákazy a vzniku nekontrolovateľného komunitného šírenia ochorenia.

V prípade vážnej situácie budem biť na poplach, hovorí hygienik Mikas
Meno hlavného hygienika Jána Mikasa začalo byť verejnosti známejšie až po nástupe pandémie nového koronavírusu. Mikas tvrdí, že pri svojej práci nezaznamenal problémy ani pri spolupráci s expremiérom Petrom Pellegrinim, ani so súčasným premiérom... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Nakazení chodia medzi ľudí

Hlavný hygienik tiež uviedol, že veľká časť nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 sú dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa ešte pred zavedením prísnejších opatrení zúčastňovali na svadbách, rodinných oslavách či iných spoločenských podujatiach. „Ochorenie COVID-19 sa v ostatných dňoch objavuje ajv športových kluboch, umeleckých súboroch, školách, na pracoviskách, ale aj v zariadeniach sociálnej starostlivosti či zdravotníckych zariadeniach,“ dodal pre TASR Ján Mikas.

Šéf hygienikov zároveň upozornil, že nové prípady ochorenia COVID-19 sa potvrdili aj u ľudí, ktorí napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu takto rozšírili ďalej. „Preto opäť vyzývame ľudí, aby v prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia COVID-19 nešli do práce a nenavštevovali verejné miesta. Izolujte sa od ostatných a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára,“ zdôraznil Mikas.

Stále častejšie sa stretávame s nedodržiavaním opatrení, tvrdí Mikas
Stále častejšie sa stretávame s nedodržiavaním alebo obchádzaním opatrení. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Efekt prijatých prísnejších protiepidemických opatrení predpokladá dva až tri týždne po ich zavedení. TASR o tom informovala... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | TASR

Počty nakazených stále stúpajú

Hygienici tiež pripomínajú, aby ľudia nosili správne nasadené rúška a trávili čo najmenej času na miestach, kde sa vyskytuje veľa ľudí. „Obmedzme na istý čas aj menšie oslavy, návštevy a stretnutia s blízkymi, s ktorými nežijeme v jednej domácnosti,“ apeluje hlavný hygienik.

Na Slovensku pribudlo vo štvrtok až 1 184 nakazených novým koronavírusom z 10 136 testov. Celkový počet pozitívne testovaných osôb je na čísle 16 910. Z ochorenia COVID-19 sa podľa TASR vyliečilo ďalších 99 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom zostáva u nás celkový počet úmrtí na COVID-19 na čísle 57, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 16 osôb a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 26 pacientov.

Mikulec nevylúčil návrat policajtov na hranice, ak sa bude situácia s koronavírusom zhoršovať
Čísla nakazených koronavírusom vo svete či v okolitých krajinách stúpajú a aj mnohí ľudia na Slovensku pristupujú k prijatým opatreniam neadekvátne a dehonestujú ich. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | SITA