Nové zistenia o COVID-19: Všetko je napokon inak, ako sa predpokladalo!
10 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nový výskum naznačuje, že koronavírus sa nešíri cez povrchy, akými sú kľučky dverí alebo spínače svetiel.


Profesorka medicíny na Kalifornskej univerzite, Monica Gandhi, podľa informácií britského portálu Daily Mail. uviedla, že otázka prenosu vírusu cez povrchy v podstate zmizla. Dodala, že akýkoľvek vírus, ktorý sa nachádza na povrchoch madiel alebo kľučiek dverí, nebol dostatočne silný na to, aby sa preniesol na človeka, píše portál cas.sk.
Ochorenie sa neprenáša dotykom

Výsledky naznačujú, že opatrenia, ako napríklad umývanie rúk a vyhýbanie sa okoliu očí a tváre, majú na šírenie vírusu len malý vplyv. Oveľa efektívnejšie môžeme šíreniu predchádzať tak, že budeme dodržiavať od ľudí dostatočné odstupy, sociálne sa dištancovať a mať zahalené horné dýchacie cesty ochranným rúškom.

Znamená to tiež, že neustále čistenie a dezinfikovanie povrchov antibakteriálnym postrekom, je zbytočné. „Teraz vieme, že toto ochorenie sa neprenáša dotykom,“ hovorí profesorka Gandhi. Výskum publikovaný v časopise Lancet naznačuje, že akýkoľvek koronavírus, ktorý zostane na povrchu, predstavuje iba „veľmi malé“ riziko infekcie, píše v závere cas.sk.

Redakcia Halvného denníka však dodáva, že dezinfekcia a umývanie rúk patria k neodmysliteľným hygienickým návykom každého civilizovaného človeka a nemožno ich považovať týmto tvrdením za "zbytočné". Každopádne však ide o zistenie, ktoré jasne deklaruje, že niektoré z doteraz zavedených obmedzení nie sú ani zďaleka podložené vedeckými zisteniami, ale skôr rutinným uvažovaním členov konzília.

Belgickí lekári požadujú koniec nezmyselného „boja“ s koronavírusom
Belkickí lekári požadujúci koniec nezmyselného "boja" s koronavírusom zároveň vyzývajú médiá, aby prestali robiť jednostrannú „hlásnu trúbu“ a dali konečne priestor významným odborníkom. Uviedol portál American Institute for Economic... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič