Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia majú v pláne zaviesť sankcie voči Rusku za údajnú otravu Navaľného
09 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia presadia sankcie EÚ voči ruským jednotlivcom kvôli údajnej otrave kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ​​ktorý tvrdí, že okrem účasti Moskvy nevidí pre incident žiadne iné „dôveryhodné vysvetlenie“, informuje portál RT.


Sankcie sa zamerajú na „osoby považované za zodpovedné za tento trestný čin a porušenie medzinárodných noriem“, ako aj „subjekt zapojený do otravy Novičokom“, uviedli v stredu v spoločnom vyhlásení francúzske a nemecké ministerstvá zahraničia.

"Rusko doteraz neposkytlo nijaké dôveryhodné vysvetlenie. V tejto súvislosti sa domnievame, že neexistuje iné prijateľné vysvetlenie ako ruská účasť a zodpovednosť," uvádza sa vo vyhlásení. Berlín a Paríž uviedli, že sa s ich návrhmi o sankciách podelia so svojimi partnermi v EÚ.

Neskôr britský minister zahraničia Dominic Raab dodal, že Spojené kráľovstvo stojí „vedľa seba“ s Francúzskom a Nemeckom a vyhlásilo, že dôkazy proti Moskve sú „nepopierateľné“.

Vedci vyzývajú na stratégiu imunity stáda pre mladých
Kritici označujú návrh na izoláciu zraniteľných, zdravotne postihnutých a starších ľudí za „groteskný“ Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Navaľnyj ochorel pri lete zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy 20. augusta, čo prinútilo lietadlo k núdzovému pristátiu. Protikorupčný aktivista bol v kóme v nemocnici v meste Omsk a o dva dni neskôr bol na žiadosť svojej rodiny prevezený na prestížnu kliniku Charite v Berlíne.

Nemeckí zdravotníci, ktorí liečili Navaľného, ​​uviedli, že ich testy odhalili, že bol otrávený látkou zo skupiny nervových jedov Novičok.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) tiež preštudovala vzorky poskytnuté Berlínom, čím potvrdila prítomnosť toxickej látky zo skupiny Novičok v Navaľného krvi a moči. Avšak tieto vyhlásenia sú v rozpore s vyhláseniami ruských zdravotníkov v Omsku, ktorí trvajú na tom, že nenašli v systéme aktivistu žiadne stopy po známom jede.

Spojené kráľovstvo odmietne azyl migrantom, ktorí vstupujú do krajiny „nelegálnymi cestami“
Spojené kráľovstvo vráti späť migrantov, ktorí platia za prechod do krajiny alebo sa považujú za nespôsobilých na získanie štatútu azylu, oznámila ministerka vnútra Priti Patelová v rámci iniciatívy zameranej na potlačenie nelegálneho... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár