Ruská vakcína „Sputnik V“ sa môže ukázať ako účinná, ale pandémiu neukončí
08 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruská priekopnícka vakcína proti koronavírusu „Sputnik V“ sa môže ukázať ako medicínsky úspech, je však nebezpečné očakávať, že vzorec bude „striebornou guľkou“, ktorá magickým spôsobom obnoví normálny predpandemický život, varuje expert v oblasti medicíny, informuje portál RT.


Vijay Shankar Balakrishnan pre RT povedal, že niektorí vedci sa obávajú skôr nedostatku transparentnosti vo vývoji produktu ako pochybností o vedeckej časti vývoja.

Rusko sa dostalo pod paľbu medzinárodnej kritiky v auguste po tom, čo zaregistrovalo vakcínu proti Covid-19 nazvanú Sputnik V pred rozsiahlymi klinickými testovaniami tretej fázy. Vývojári presvedčili regulátora, že keďže bol založený na predtým overenej platforme, štúdie v malom rozsahu boli dostatočným dôkazom bezpečnosti formulácie. V súčasnosti prebieha úplné testovanie jeho účinnosti, ktorého výsledky sa majú hlásiť do niekoľkých týždňov.

Za predpokladu, že vakcína bude testovaná správne a transparentne, bude „šanca na úspech pre Sputnik V vysoká“, bez ohľadu na rétoriku, verí Balakrishnan.

"Odborníci, s ktorými som hovoril, sú presvedčení o platforme, ktorú tvorcovia používajú na vývoj vakcíny Sputnik V," uviedol.

Európa musí ísť nad rámec vedy, aby prežila krízu Covid-19, tvrdí WHO
Orgány mnohých štátov vyzývajú na vypracovanie politík na riešenie „vírusového vyčerpania“, keďže Fínsko, Poľsko a Rusko sa pripájajú k národom s rýchlo rastúcim množstvom prípadov, píše theguardian.com Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Sputnik V používa na dodanie génov SARS-CoV-2 do ľudského tela dva druhy adenovírusu - dobre preštudovaný typ vírusu, ktorý môže spôsobiť príznaky bežného nachladnutia. Umožňuje imunitnému systému trénovať boj proti nemu pri príprave na riešenie skutočnej infekcie Covid-19.

Balakrishnan varoval, že hoci existuje primeraná istota, že množstvo vakcín, ktoré sa budú testovať po celom svete, uspeje, neznamená to, že ľudia budú môcť jednoducho žiť tak, ako pred pandémiou. "Nie je to tak: OK, teraz mám vakcínu, môžem si zložiť masku a byť v dave," uviedol.

"Pokiaľ vedci nebudú robiť dlhodobé štúdie o živote týchto vakcín v tele, nemyslím si, že by sme mohli uveriť, že ak ich užijeme bude nás to dlhodobo chrániť pred infekciou Covid-19," vysvetlil. Situácia sa môže viac podobať chrípke, ktorá si vyžaduje každú sezónu novú vakcínu.

Spojené kráľovstvo odmietne azyl migrantom, ktorí vstupujú do krajiny „nelegálnymi cestami“
Spojené kráľovstvo vráti späť migrantov, ktorí platia za prechod do krajiny alebo sa považujú za nespôsobilých na získanie štatútu azylu, oznámila ministerka vnútra Priti Patelová v rámci iniciatívy zameranej na potlačenie nelegálneho... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár