Britskí vojaci majú nové zbrane pre boj v mestách - útočné drony 
06 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Britská armáda má nový bojový dron, ktorý má pomáhať jednotkám v mestách. Dron i9 už nie je iba hračkou. Stal sa zbraňou.


Dron i9 bol skonštruovaný pre mestské boje, búranie domov a neutralizáciu nepriateľov. Má nájsť nepriateľa v mestskom priestore, nepozorovane sa dostať do obsadených budov, pohybovať sa medzi miestnosťami, lokalizovať ciele a zneškodniť nepriateľa zabudovanou brokovnicou s dvojitou hlavňou. Dron však nebude fungovať autonómne, operátor sa bude musieť rozhodnúť, či vystrelí, informuje portál cyfrowa.rp.pl.

Times of London napísali, že dron bol vyvinutý špeciálne pre britskú armádu. Dron i9 má vykonať najnebezpečnejšiu časť útoku. Po vyhodení dverí do vzduchu dron letiaci vysoko a rýchlo identifikuje ľudí pripravených v budove, na možný útok. Operátor i9 môže skontrolovaťsituáciu a potom nechať dron zahájiť paľbu.

Útočné operácie patria k najnebezpečnejším v pozemnej vojne. Pozemné sily si väčšinou musia vynútiť cestu dverami a vrhnúť sa dovnútra, strieľať na nepriateľa zblízka. Straty v takýchto operáciách sú zvyčajne veľmi vysoké, najmä ak prví vojaci prechádzajú dverami. Drony majú výrazne znížiť straty a chrániť životy vojakov.

Tichý nepriateľ bombarduje arménske pozície v Karabachu, alebo drony útočia (video)
Drony obsadili oblohu nad Náhorným Karabachom a tvrdo zasahujú svoje ciele. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Nový dron britskej armády je hexacopter (dron so šiestimi rotormi) s pokročilým optickým systémom, ktorý automaticky identifikuje ciele pomocou umelej inteligencie. Dron používa tzv. strojové videnie na identifikáciu cieľa. Automaticky vyberie nepriateľa, ktorý sa objaví v zornom poli jeho videokamery, namiesto toho, aby operátora žiadal, aby tak robil manuálne prostredníctvom vreckovej obrazovky. Táto identifikácia funguje podobne ako identifikácia prekážok v autonómnych automobiloch, ktoré identifikujú dopravné značky a prekážky ich registráciou a následným porovnaním s vizuálnou knižnicou objektov.

Okrem toho môže byť i9 použitý aj ako zbraň proti iným dronom. Ide o jeden z prvých dronov so zabudovanými zbraňami, ktoré používa armáda.

Ruské drony majú byť čoskoro ako UFO
Podľa ruského vojenského velenia je len otázkou času, kedy budú bezpilotné prostriedky vylietavať z oceánu, pokračovať do Vesmíru a potom sa vrátia bez problémov do prostredia Zeme. Uviedol portál Tvzvezda.ru. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič