K Putinovi vedie dezinfekčný tunel, chráni ho bezvírusová bublina
06 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ruské úrady síce nabádajú k návratu do normálneho života, pre prezidenta Vladimíra Putina zrejme ale nič také neplatí. Rusi pritom svet ešte v auguste prekvapili správou, že ako prvý dosiahli vyrobenie vakcíny proti COVID-19. 


Vakcína sa začína od septembra distribuovať pre verejné použitie. Po celej krajine sa deti podľa vládneho plánu vrátili do škôl, dospelí do práce. Vakcína bola prezentovaná ako víťazstvo v boji s Covidom. A zatiaľ čo ruské úrady nabádajú k návratu do normálneho života, pre ruského prezidenta Vladimíra Putina podľa portálu hnonline.sk nič také neplatí. Federálna ochranná služba Ruska, ktorá má bezpečie hlavy svetovej veľmoci na starosti, sa okolo neho rozhodla vybudovať akúsi „bezvírusovú bublinu“.

Putinovi údajne hrozí sprisahanie
Skupinu sprisahancov majú podľa bývalého príslušníka KGB tvoriť priamo ľudia z tajnej služby FSB, ministerstva obrany a samotnej prezidentskej administratívy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

Opatrný Putin sa zaočkovať zatiaľ nedal

„Je prirodzené, že pokiaľ ide o hlavu štátu, prichádzajú na rad zvláštne preventívne opatrenia,“ vysvetľoval novinárom situáciu Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý nedávno naznačil, že ruský prezident obnoví zahraničné cestovanie až po tom, čo dostane vakcínu Covid-19. Tou sa, napriek všetkej jej mediálnej sláve, zatiaľ očkovať nedal. Vakcináciu na dôkaz bezpečnosti látky však podstúpila napríklad aj jedna z jeho dcér.

Extrémna opatrnosť je pochopiteľná, pretože Putin má 67 rokov, čo ho radí do rizikovej skupiny v rámci ochorení Covid-19. Vplyv na to ale môže mať i to, čo kritici opisujú ako paranoju vypestovanú počas jeho bývalej kariéry v KGB. Vlani sa napríklad dostal na titulné stránky novín, keď na summite Skupiny G20 v Japonsku usrkával zo svojho vlastného hrnčeka, zatiaľ čo ostatní zhromaždení svetoví vodcovia pili z pohárov na víno, ktoré dostali.
Do kancelárie cez prenosný dezinfekčný tunel

Väčšinu stretnutí s vládnymi úradníkmi teraz Putin usporadúva prostredníctvom videokonferencií z miestnosti v jeho predmestskom moskovskom sídle Novo-Ogaryovo, do ktorého vedie cesta cez prenosný dezinfekčný tunel chrliaci hektolitre dezinfekčnej „hmly“. Novinár Andrej Kolesnikov pre denník The New York Times opísal, že guvernéri, podnikatelia aj vyšší úradníci dostávajú vcelku jednoduchý výber: prijmite stretnutie prostredníctvom videohovoru, alebo kvôli osobnej schôdzke podstúpte až dvojtýždňovú karanténu. Osobné stretnutie podľa Kolesnikova môže mať aj takú výhodu, nedostatok kontaktu s ľuďmi možno Putina prinúti schôdzku pretiahnuť.

Voľba ako z Matrixu. Putin dáva Rusom na výber červenú alebo modrú vakcínu
Ilustračné zábery k schváleniu vakcíny na COVID 19 v Rusku pripomínajú legendárnu scénu z filmu MATRIX. Ponúka Putin Rusom „prebudenie“ alebo „pokračovanie v spánku“? Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič

Veteráni museli do dvojtýždňovej karantény

Pravidlá platia bez výnimky. Napríklad v júni, kedy sa k Putinovi na Červenom námestí pri príležitosti preloženého 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým pripojili desiatky veteránov z druhej svetovej vojny Nemeckom, museli seniori stráviť dva týždne v karanténe v izolovanom kúpeľnom zariadení.

„Chodili sme na prechádzky, potom sme sa nudili, potom sme sedeli a len tak dýchali vzduch,“ povedal storočný veterán Lev Litvinov, ktorý sa nakoniec na vojenskej prehliadke nezúčastnil, lebo po karanténe sa vrátil prechladnutý a miesto prezidenta zamieril do liečebne. „Viem iste, že žiadny novinár pracujúci pre tlač, vrátane mňa, nevidel prezidenta po všetky dni koronakrizy,“ dodal Kolesnikov.

Putinov hovorca Peskov tiež oznámil, že Putin stále udržuje osobné kontakty, no drží sa pravidla o bezpečnej vzdialenosti. Podľa Kremľa sa s prezidentom od apríla stretol viackrát tvárou v tvár iba jeden človek, a to Igor Sečin, bývalý dôstojník KGB a Putinov blízky spolupracovník od 90. rokov. Teraz vedie ruský štátny ropný gigant Rosnefť. Prezidenta videl ako v máji, tak v auguste, uvádza portál hnonline.sk.

Putin prehlásil, že Rusko má už najhoršie hospodárske problémy za sebou
Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že krajina už prekonala vrchol hospodárskych problémov spôsobených pandémiou Covid-19 a pripravila pôdu pre hospodárske oživenie budúci rok, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár