HLAVNÝ DENNÍK
SLOVENSKO

Podnet na ústavný súd pre vyhlásenie núdzového stavu podá Smer-SD ešte dnes

Predseda Smeru-SD Robert Fico. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) podá dnes návrh na Ústavný súd SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že momentálne majú k dispozícii 26 podpisov. Potrebných je 30. Podľa Fica nie je jasné, či je núdzový stav vyhlásený na celé územie alebo nie. Rovnako zopakoval, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy.

Šéf Smeru-SD uviedol, že podanie bude poobede pripravené v Národnej rade SR (NR SR). Podpísať ho môže ktorýkoľvek opozičný poslanec. Fico dodal, že ďalšou z možností, ako podať návrh na ústavný súd, je obrátiť sa na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Hlava štátu môže totiž podať návrh aj sama.

Nateraz nie je podľa lekárskej komory namieste hovoriť, že ordinovať budú aj nakazení lekári

„Možno napíšem list dnes poobede pani prezidentke. Pani prezidentka, neangažovali ste sa v tejto veci, my vám predkladáme kvalifikovaný návrh, podpíšte ho a nemusíme tu viesť žiadne špekulácie, kto to podpíše, kto to nepodpíše. Lebo už vidím titulky, keby to podpísali náhodou ľudia od Kotlebu (poslanci parlamentu za politickú stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, pozn. SITA) – Smer sa spojil s fašistami a je tu obrovská téma,“ dodal Fico.

Na Slovensku platí núdzový stav od 1. októbra. Vláda v stredu 30. septembra schválila návrh premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie koronavírusu. Núdzový stav platí zatiaľ na dobu 45 dní.

SÚVISIACE