Peter Sagan druhý v stúpavom finiši v Agrigente, je na čele vrchárskej súťaže
04 | 10 | 2020 I SITA

Slovenský cyklista Peter Sagan nepretavil do víťazstva záver 2. etapy na Giro d'Italia a vo svojej premiére na týchto pretekoch si zatiaľ nepripísal víťazstvo. Sagan skončil druhý v stúpavom finiši v starobylom meste Agrigento na ostrove Sicília.


Nad sily trojnásobného majstra sveta z tímu Bora-Hansgrohe bol Talian Diego Ulissi z tímu UAE Emirates. Tretí skončil Dán Mikkel Frölich Honoré (Deceuninck - Quick Step). Toto trio ušlo zvyšku štartovného poľa v záverečnom kilometri cieľového stúpania, ktoré meralo 3,8 km a malo priemerný sklon 5,3%.

Saganovi nevyšla v závere etapy z Alcama do Agrigenta (149 km) taktika "zavesiť" sa na Austrálčana Michaela Matthewsa (Sunweb), ktorý bol rovnako favoritom na víťazstvo. Sagan si v dobrej pozícii v záverečnom kilometri neskoro všimol nástup trojice pretekárov po ľavej strane, ale neskôr sa na nich stihol dotiahnuť. Stálo ho to veľa síl.

Sagan neľutuje, že nemá ôsmy zelený dres. Urobil maximum a teraz pôjde za synom
Peter Sagan tento rok nedoviedol do úspešného konca boj o zelený dres na Tour de France. Vôbec prvýkrát od roku 2012 dokončil najslávnejšie preteky bez toho, aby bol v parížskom cieli pod Víťazným oblúkom dekorovaný na pódiu v zelenej farbe.... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | SITA


Slovenský cyklista v závere zareagoval na útok Frölicha Honorého, no dostihnúť Ulissiho už nestačil. Keďže však záverečné stúpanie v Agrigente bolo kategorizované, Sagan získal 2 body a posunul sa na čelo vrchárskej súťaže. V pondelkovej 3. etape s cieľovým stúpaním na sopku Etna bude mať 30-ročný Slovák na sebe modrý dres.

Tridsaťjedenročný Ulissi si zapísal 37. triumf v profikariére na ceste a už siedmy v etapách na Giro d'Italia. Musel na neho čakať tri roky. Ulissi sa stal s 25 bodmi lídrom bodovacej súťaže o cyklámenový dres, Sagan je druhý s 19 bodmi. Talian Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) zostal v ružovom drese lídra pretekov. Víťaz úvodnej časovky má náskok 22 sekúnd pred Portugalčanom Joaom Almeidom (Deceuninck - Quick Step) a 23 sekúnd pred svojím tímovým kolegom Geraintom Thomasom. Saganovi patrí 39. priečka s odstupom 1:39 min.