Ochranu starších ľudí pred Covidom nemožno vnímať ako „apartheid založený na veku“ (Rob Lions)
02 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Roba Lionsa (RT)


Šéf NHS v Anglicku Sir Simon Stevens tento týždeň v diskusii organizovanej časopisom The Spectator uviedol, že politika ochrany najstarších a najzraniteľnejších skupín ľudí na Covid-19, namiesto zavádzania miestnych alebo národných blokovaní, bude predstavovať skôr „na veku založený apartheid“.


Oveľa rozumnejšie je chrániť ľudí, ktorí na túto chorobu najpravdepodobnejšie zomrú a nie pre 80% populácie, pre ktorú predstavuje malé riziko, zaviesť drakonické obmedzenia. Prístup Spojeného kráľovstva je  nesprávny. Ochrana starších ľudí a ľudí s už existujúcimi podmienkami, ktoré zvyšujú riziko nákazy má napriek tomu dokonalý zmysel - na rozdiel od spôsobu, akým bol Stevensov komentár použitý v emotívnych titulkoch.

Stevens reagoval na návrh, že by sme mali oddeliť tých najzraniteľnejších a zároveň nechať skupiny, ktoré zriedka trpia vážnymi chorobami, žiť čo najslobodnejšie. Traja profesori - Sunetra Gupta, Carl Heneghan a Karol Sikora - napísali otvorený list uverejnený v časopise The Spectator a požiadali vládu, aby sprehľadnila kompromisy medzi rôznymi politikami a poskytla „ jasne stanovený cieľ celkovej reakcie na Covid -19".

Vzhľadom na škody na hospodárstve, zdravotnej starostlivosti, duševnom zdraví a osobných slobodách tvrdili, že vláda by mala zmeniť smerovanie od politiky čoraz väčších obmedzení a dodali: „Namiesto toho sú lepšie cielenejšie opatrenia, ktoré chránia tých najzraniteľnejších pred Covidom a nemajú nepriaznivý dopad na tých, ktorí nie sú ohrození. Vzhľadom na vysoký podiel úmrtí na Covid v domovoch starostlivosti by to malo byť prioritou. Takéto cielené opatrenia by sa mali urgentne preskúmať ako logický základ našej budúcej stratégie.“

Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi vnútiť očkovanie
Aby bolo možné prinútiť všetkých zamestnancov povinne očkovať, sú potrebné rozhodnutia vlády a parlamentu. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


V reakcii na to Stevens uviedol : "Myslím si, že myšlienka, že by ste mohli úplne oddeliť pätinu populácie staršej ako 65 rokov, je nepravdepodobná. V neposlednom rade preto, že pre niektorých, najzraniteľnejších, bude poskytovaná pomoc dospelými v produktívnom veku, z ktorých niektorí budú mladší a niektorí budú žiť v domácnostiach s mladšími ľuďmi atď. Tak svet nefunguje. V každom prípade by existovali oprávnené obavy zo sociálnej izolácie - ktorá vedie k diskusii o návšteve domovov starostlivosti. Stručne povedané, dodatočné preventívne opatrenia pre tých, ktorí sú najviac ohrození, sú rozumnou súčasťou zmesi opatrení, ale samy nebudeme mať v tejto krajine apartheid založený na veku.“

Existujú praktické spôsoby, ako chrániť zraniteľné staršie osoby bez toho, aby sme sa dostali až k „vekovému apartheidu“. Napríklad bolo vyvinuté špeciálne úsilie, aby sa zabezpečilo, že starší ľudia dostanú nákupy skôr, ako by museli sami nakupovať. Samotní starší ľudia si v súčasnosti uvedomujú riziká oveľa viac ako predtým, ale majú teraz aspoň na výber, aké veľké riziko sú ochotní podstúpiť. Táto možnosť voľby by sa im nemala brať.


Celý sektor zdravotníctva potrebuje zreformovať, tvrdí Heger
Celé zdravotníctvo potrebuje podľa ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) reformu. V rezorte vidí veľa neefektivity. Tvrdí však, že šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s takouto reformou prichádza. Heger mu vyjadril plnú... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | TASR


To sa javí ako opak súčasnej vládnej politiky - zaviesť rozsiahle obmedzenia pre všetkých a izolovať tých najzraniteľnejších, bez ohľadu na ich osobné želanie. Takže oblasť po oblasti Veľkej Británie je teraz pod špecifickými miestnymi obmedzeniami. Škótsko zakazuje členom jednej domácnosti vstup do iného domu. Na severovýchode Anglicka pôjdu pravidlá tento týždeň ešte ďalej, zakáže sa domácnostiam stretávať sa v akomkoľvek uzavretom priestore a dôrazne sa odporúča nestretávať sa ani vonku. Dostáva sa to do bodu, keď sa hovorí o „miestnych“ výlukách, ktoré strácajú zmysel, pretože množstvo oblastí dnes čelí obmedzeniam, ktoré sú v skutočnosti národnými obmedzeniami.

V opatrovateľských domoch pre starších ľudí sa medzitým návšteva stala takmer nemožnou. Súčasné vládne usmernenie prenecháva pravidlá na domovy starostlivosti a miestnych riaditeľov pre verejné zdravie, jasný dôraz sa však kladie na opatrnosť. Ak je návšteva vôbec povolená, hovorí sa „toto by malo byť obmedzené na jedného stáleho návštevníka na obyvateľa. Je to z dôvodu obmedzenia celkového počtu návštevníkov ošetrovacieho domu a následného rizika infekcie.“

Ďalší funkcionár v problémoch. Tentokrát zadržali starostu Rudolfa Kusého!
Bratislavskí policajti dnes ráno zadržali verejného činiteľa mestskej časti Bratislavy. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Aj keď to má zmysel z hľadiska prevencie šírenia vírusu, robí to starším ľuďom život nešťastným. Minulý týždeň 104-ročná žena, Mary Fowler, cez sociálne médiá prosila o šancu vidieť svoju rodinu. Popisuje  starostlivosť doma ako "ako väzenie". Bola si dobre vedomá, že na jej vek jej nezostáva veľa času a najradšej by ho strávila s rodinou. " Musí existovať kopa ďalších ako ja, ktorí chcú vidieť svoje deti na konci svojho života ."

Zdá sa, že existuje pomýlený zmysel pre spravodlivosť. Zdá sa, že zdravotnícke zariadenie by nemalo diskriminovať starších ľudí - čo robí samotný vírus - a chce, aby všetci trpeli rovnako. Takže nakoniec skončíme s tým, že univerzitní študenti budú násilne  uväznení vo svojich internátoch a nebudú môcť ísť domov za svojimi rodinami, napriek tomu, že choroba pre nich predstavuje malé riziko vážnej choroby.

Lepšou cestou vpred by bolo umožniť spoločnosti fungovať čo najbežnejšie s usmerneniami a pravidlami, ktoré čo najmenej obmedzujú našu slobodu. Ujasnite si, že riziko nákazy je najvyššie v miestach so slabým vetraním a dlhodobým blízkym osobným kontaktom a umožnite ľuďom prijímať vlastné rozhodnutia o riziku.

"Vlády sa majú starať o kapacitu nemocníc a ľuďom dodať silu, nie ich strašiť", tvrdí Šmucler
V našich končinách si stomatológa, MUDr. Romana Šmuclera, PhD., pamätáme hlavne ako moderátora TV NOVA. Lekár, ktorý je v súčasnosti prezidentom Českej stomatologickej komory sa zaslúžil v Čechách o popularizáciu lekárskej vedy medzi laickou... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Petra Demková


Uprednostnite podporu, aby sa tí najohrozenejší nemuseli ocitnúť v situáciách, keď je riziko vysoké. K návštevám opatrovateľských domov zaujmite ľudskejší prístup a vyhnite sa hlúposti premiestňovania netestovaných ľudí alebo dokonca ľudí s pozitívnym testom do domovov starostlivosti, ako sa to stalo začiatkom tohto roka.

Tento vírus nezmizne. Ak budeme mať šťastie, o pár mesiacov na to môžeme mať vakcínu, ale na tomto základe nemôžeme plánovať. Musíme vyvážiť slobodu pokračovať v práci s rozumnými opatreniami, aby sme sa vyhli infikovaniu, najmä pre tieto zraniteľné skupiny. V tejto chvíli vládne chaotická vláda, ktorá sa krúti od jednej panickej reakcie k druhej.
Rob Lyons je britský novinár špecializujúci sa na vedu, životné prostredie a zdravie. Je autorom knihy „ Panika na tanieri: Ako spoločnosť vyvinula poruchu stravovania“.


Turecko chce s EÚ bezvízový styk, ináč pustí migrantov do Európy
Turecký minister zahraničia Mevlut Čavušoglu uviedol, že Ankara očakáva, že lídri EÚ na nadchádzajúcom samite dosiahnu pokrok v mnohých otázkach vrátane dohody o migrantoch z roku 2016, ktorá by mohla pomôcť pri riešení migračnej krízy v regióne.... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Diana Zaťková