Na teste neboli, ale aj tak dostali správu, že sú pozitívni
02 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Objavujú sa prípady, keď niekto ani nebol na teste, a predsa dostal esemesku o pozitívnom výsledku na COVID-19. Prilievajú tak olej do ohňa rôznych konšpirácií, ktoré tvrdia, že počty infikovaných sú umelo nafukované. Aké je vysvetlenie?


Podľa ministerstva zdravotníctva, ktoré sa prípadmi zaoberalo v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií, dôvod je celkom jednoduchý. „Ľudia niekedy robia preklepy pri zadávaní svojho telefónneho čísla, preto sa môže stať, že SMS-ka príde na číslo niekoho iného,“ vysvetľuje ministerstvo na Facebooku.

Hoci majú ľudia kvôli tomu tendenciu spochybňovať systém testovania, počty nakazených sa tým neskresľujú. Podľa ministerstva stačí takúto správu iba ignorovať.

Vláda vyhlásením núdzového stavu neobmedzila ľudské práva a slobody, tvrdí Šeliga
Vláda vyhlásila núdzový stav bez toho, aby obmedzila základné ľudské práva a slobody. Uviedol to podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) s tým, že vláda len umožnila hospodársku mobilizáciu a nelimituje právo zhromažďovať sa. Reagoval tak na... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | TASR


Systém rozposiela textové správy automaticky a pri vysokom počte testov sa chyby a preklepy proste stávajú, uvádza ďalej ministerstvo. Ak vám príde oznámenie o pozitívnom výsledku testu, aj keď ste na žiadnom neboli, bude vám ešte volať pracovník úradu verejného zdravotníctva.

Telefónne číslo okrem toho nie je jediný identifikátor. Každý testovaný má pridelené jedinečné číslo, tzv. COVID Pass. Pokiaľ sa zistí nezrovnalosť, pravdepodobne kvôli zle zadanému kontaktu, úrad verejného zdravotníctva bude ďalej hľadať človeka, ktorému daný test prislúcha.

Podobnými prípadmi sa zaoberala i polícia a na svojej stránke ich následne označila za hoax. Jeden sa týkal „kamarátkinej kolegyne, ktorá sa napokon nedostavila na COVID-test, no  aj tak jej prišiel pozitívny výsledok“. Jeho autorka nakoniec sama oslovila policajnú stránku a za svoje správanie sa ospravedlnila.



Najlepšia rada lekára, akú môžeme počuť: leňošte a budete zdraví!
Uznávaný nemecký profesor búra všetky teórie. Zabudnite na ranný beh a radšej zostaňte o niečo dlhšie v posteli. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík