Rozdiel medzi chrípkou a COVID-19 určite je. Expert prezradil ten zásadný!
29 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V súčasnosti riešia ľudia po celom svete otázku, ako môžu rozpoznať obyčajnú sezónnu chrípku od nákazy koronavírusom. Existuje však pár rozdielov, na základe ktorých vie pacient odhaliť pravú príčinu choroby.


S príchodom jesene sa začína aj každoročná chrípková sezóna. Na tom by nebolo nič zvláštne, nebyť súčasnej pandémie. Podľa odborníkov je takmer nemožné rozpoznať rozdiely medzi chrípkou a Covid-19, pretože správnu odpoveď vie určiť len test. Príznaky COVID-19 sú totiž podobné tým chrípkovým, píše portál Topky.sk. Odborníci tiež tvrdia, že pacient nemá ako jednoznačne určiť, o akú z týchto dvoch chorôb ide, pokiaľ sa nepodrobí testu.
Nainfikovať sa môžeme súčasne

Zásadný rozdiel medzi chrípkou a COVID-19 spočíva v dobe, kedy sa človek cíti najhoršie. V prípade chrípky sa pacient obvykle cíti najhoršie v prvý týždeň. Pokiaľ ide o COVID-19, najhoršie štádium prichádza až počas tretieho či štvrtého týždňa. Okrem toho je priebeh choroby dlhší ako pri normálnej chrípke. Ďalším rozdielom je, že pri COVID-19 pacient častokrát stratí chuť a čuch.

Podľa experta na infekčné choroby z bostonskej nemocnice Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School Daniela Solomona je možné infikovať sa oboma vírusmi súčasne.

Počet úmrtí v súvislosti s COVID-19 v druhej vlne narástol o 125 percent oproti prvej vlne
V druhej vlne pandémie COVID-19 narástol za posledné dva mesiace počet úmrtí oproti prvej vlne, ktorá trvala päť mesiacov, o 125 percent. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, za posledné tri týždne Úrad pre... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | SITA

Šíria sa kvapôčkami z nosa a úst

Fakt, či sa necháte testovať na jeden alebo obidva vírusy, môže závisieť od toho, aké testy sú dostupné, a ktoré vírusy kolujú v mieste vášho bydliska. „Momentálne nie sme svedkami komunitného prenosu chrípky, takže sa zatiaľ neodporúča rozsiahle testovanie na chrípku,“ uviedol podľa portálu Solomon. Chrípka aj COVID-19 sa šíria kvapôčkami z nosa a úst. Ľudia dokážu šíriť vírus ešte predtým, ako sa u nich objavia príznaky.
Ako to teda s chrípkou a koronou je?

Chrípka má kratšiu inkubačnú dobu, čo znamená, že po infekcii sa prejaví do jedného až štyroch dní. V prípade COVID-19 inkubačná doba trvá dlhšie a prvé symptómy sa môžu objaviť až po dvoch týždňoch od infikovania. COVID-19 je vo všeobecnosti nákazlivejší než chrípka. Jeho špecifikum spočíva aj v tom, že veľa infikovaných osôb koronavírus nešíri ďalej medzi ostatných, ale na druhej strane pár chorých ľudí dokáže nakaziť mnohých ďalších. Preto je potrebné, ako píšu v závere Topky.sk, aj naďalej dodržiavať sociálny dištanc, zakrývať si ústa a nos a tiež dostatočne si umývať ruky.

Priemerná hospitalizácia ľudí s ochorením COVID-19 je 11 dní, tvrdí Krajčí
Priemerná hospitalizácia ľudí s novým koronavírusom je 11 dní. Z pozitívne testovaných je hospitalizovaných 12,5 percenta. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v stredu na konferencii Vizionári v zdravotníctve 2020 v... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR