Merkelová súkromne navštívila Navaľného v berlínskej nemocnici
29 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa súkromne stretla s ruským protikorupčným aktivistom Alexejom Navaľným, keď bol hospitalizovaný v Berlíne. Ich stretnutie bolo utajené, až kým ho v nedeľu nezverejnil spravodajský magazín Der Spiegel, informuje portál RT.


V publikácii sa uvádza, že Merkelová sa stretla s Navaľným potom, čo sa prebudil z kómy. Už predtým bolo známe, že opozičnú postavu a vodcu moskovských protestov treba považovať za „hosťom kancelára“ počas pobytu v Nemecku.

"Tajná návšteva je ďalším znakom toho, ako sa kancelárka zverila k Navaľnému," uviedol portál Der Spiegel. Merkelová, plynulo hovoriaca v ruštine, už o Navaľného prípade hovorila pri mnohých príležitostiach a označila tento incident za „pokus o vraždu“ a „zločin, ktorý ho mal umlčať“.

Niektorí tiež uviedli, že úprimné názory kancelárky znamenajú zmenu vo vzťahu medzi vládami dvoch najsilnejších krajín Európy.



Návštevu nemocnice neskôr potvrdil samotný Navaľnyj, ktorý na Twitteri napísal, že stretnutie nebolo „tajné“, ale išlo o „súkromný rozhovor s (jeho) rodinou“, pričom sa poďakoval a dodal, že "je veľmi vďačný Merkelovej za to, že ho navštívila v nemocnici.“

V pondelok popoludní nemecká vláda povedala ruskej tlačovej agentúre TASS, že správy sú pravdivé. Hovorca Steffen Seibert uviedol, že nešlo o tajnú návštevu, ale skôr o súkromnú návštevu. Berlín neohlasuje súkromné ​​stretnutia Merkelovej.

"Išlo o súkromné ​​stretnutie kancelára s Navaľným. Nebolo to tajné, ale nešlo o návštevu, ktorá by bola prístupná verejnosti," uviedol Seibert a odmietol uviesť akékoľvek podrobnosti. Hovorca nemeckého kabinetu zároveň uviedol, že Berlín nemá o incidente Navaľného žiadne nové informácie.

Moskva reaguje na problém v Náhornom Karabachu, pričom nalieha na Arménsko a Azerbajdžan, aby zastavili boje
Rusko v nedeľu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad náhlym vzplanutím dlhotrvajúceho napätia v spornom regióne Náhorný Karabach. Moskva je pripravená vyvinúť úsilie ako sprostredkovateľ, uviedlo ministerstvo zahraničia, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár