Zamestnávatelia žiadajú návrh na obnovenie sociálnych odvodov z 13. a 14. platov odsunúť na neskôr
28 | 09 | 2020 I SITA

Návrh na zrušenie oslobodenia trinástych a štrnástych platov od sociálnych odvodov by sa mal odsunúť na neskôr. Po pracovnom stretnutí sociálnych partnerov s ministrom práce a sociálnych vecí Milanom Krajniakom to na tlačovej besede uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka.


Podľa neho by tento návrh mal počkať na obdobie, keď Ministerstvo financií SR v súlade s plánom obnovy pripraví zmeny v daňovom systéme. Tieto zmeny by podľa Machunku mali priniesť zníženie daňovo-odvodového zaťaženia. "Malo by to ísť v jednom balíku," povedal.

Prezident Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský upozornil na to, že zamestnanci na Slovensku získali v poslednom období určité benefity, ktoré treba zachovať. "Nedopustíme, aby tieto benefity zamestnanci stratili," povedal na tlačovej besede. Podľa neho ide o daňovo-odvodové zvýhodnenie pri vyplácaní trinásteho a štrnásteho platu alebo rekreačné poukazy. "Nie všetci ľudia majú na to, aby mohli cestovať po svete," povedal.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) pokračuje v sociálnom dialógu so sociálnymi partnermi aj bez Konfederácie odborových zväzov SR. "Keďže z oficiálneho rokovania tripartity sa zástupcovia Konfederácie odborových zväzov ospravedlnili pre pracovné povinnosti, ale bol veľký záujem od všetkých sociálnych partnerov pokračovať v sociálnom dialógu, uskutočnilo sa stretnutie, na ktoré boli pozvaní aj zástupcovia konfederácie," povedal minister.

Sme rodina, SaS a Za ľudí podporujú úpravu trestov pri držbe marihuany, pre OĽaNO to nie je témou
Koaličné strany Za ľudí, Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie Sme rodina podporujú úpravu trestov za držbu a užívanie marihuany. Pre hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) však nie je táto otázka „témou“, keďže nie je zakotvená v... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | SITA


V pondelok sa pritom malo uskutočniť riadne rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR. Rokovanie tripartity sa však muselo zrušiť, keďže pre neprítomnosť zástupcov KOZ nie je HSR uznášaniaschopná a nemôže prijímať závery z rokovania.

Oslobodenie trinástych a štrnástych platov od sociálnych odvodov sa má od začiatku budúceho roka zrušiť. Predpokladá to návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý vypracovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Rezort práce a sociálnych vecí pod vedením Milana Krajniaka zrušenie výnimiek pri platení sociálnych odvodov, ktoré v minulom volebnom období presadil predseda SNS Andrej Danko, zdôvodňuje potrebou konsolidácie verejných financií.

Kolíková zdôrazňuje rovnováhu medzi protipandemickými opatreniami a dodržiavaním ľudských práv
Hľadanie rovnováhy medzi prijatím účinných opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19 a dodržiavaním základných ľudských práv. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | SITA


Vyplácanie trinásteho a štrnásteho platu oslobodeného od sociálnych odvodov totiž podľa ministerstva práce zakladá v aktuálnom období ekonomickej recesie významný výpadok príjmov v rozpočet verejnej správy. Štrnáste platy majú byť oslobodené od sociálnych odvodov poslednýkrát v decembri tohto roka.

Novela Zákonníka práce zaviedla od mája 2018 čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Trinásty plat bol do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od roku 2018, od dane z príjmov sa oslobodil vlani a od sociálnych odvodov sa mal oslobodiť až od roku 2021.

Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodil od zdravotných odvodov od roku 2018, od dane z príjmov takisto od roku 2018 a od sociálnych odvodov sa oslobodil od minulého roku. Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa naďalej platia daň z príjmov, aj sociálne a zdravotné odvody.