Ďalšia blamáž: Namiesto technickej revolúcie nám hrozia pokuty pre 5G sieť
28 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.
Slovensku hrozí medzinárodná hanba. Európska komisia nás totiž zaviazala, aby sme spustili nové siete 5G, čo má okrem iného priniesť mnohonásobne rýchlejší internet.

Prípravy na novú 5G sieť už boli v plnom prúde, do procesu sa však vložil štát, ktorý to celé v poslednej fáze všetko zastavil. Podľa portálu noviny.sk nám za hrozia nemalé pokuty.
Záhadný spôsob zastavenia

Internet piatej generácie by mal byť mnohonásobné rýchlejší, bezpečnejší, ale aj výkonnejší. A to nie len pre bežných užívateľov, ale i pre vývoj či priemysel. Mala to byť akási technická revolúcia, no zatiaľ to vyzerá na totálnu blamáž. Na to, aby mohli operátori sprístupniť ultrarýchly internet, musia medzi sebou súťažiť o frekvencie.

Roky príprav mali vyvrcholiť začiatkom leta. Bitka operátorov o frekvencie, na ktorých budú 5G internet prevádzkovať, mala skončiť do 30. júna. Štát mal na tom získať odhadom 100 miliónov eur. „V úplne tesnom závere sa tá aukcia zrazu prerušila. Takým záhadným spôsobom, že jedného dňa ešte bola a už potom bola pozastavená,“ uviedol pre TV JOJ Filip Hanker, šéfredaktor portálu Živé.sk.

Rusko začína plánovať zavedenie 6G siete, aj keď ešte len rozvíja 5G
Sieť 5G ešte nie je všadeprítomná, ale Rusko už pracuje na ďalšom kroku v sieťovej technológii - 6G. Táto technológia by mohla byť dostupná už v roku 2028, s potenciálnou rýchlosťou až 100-krát väčšou ako v súčasnosti, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Marek Molnár

Premiér nie je informovaný?

Hlavami krútia operátori, experti, aj tí prizvaní zo zahraničia. Nikto totiž dodnes oficiálne nevie, čo sa vlastne stalo. Nastalo čudné ticho. Desiatky miliónov pre štát ostali visieť vo vzduchu. „Z toho, čo presiaklo, vieme, že niektorí politici nemali predstavu tú aukciu dokončiť tak, ako je. Ale spraviť si niečo iné, iný projekt,“ poznamenal Hanker. „Prepáčte, teraz nie som informovaný na to, aby som vám odpovedal,“ okomentoval situáciu premiér Igor Matovič

„Tie konkrétne dôvody pozná podrobne Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb,“ doplnil premiéra minister dopravy Andrej Doležal. Politici naň však vplývať nemôžu. Koná nezávisle. Napriek tomu ostali zainteresovaní v šoku. „Neoficiálnym dôvodom, ktorý mi bol viackrát povedaný, sú nejaké bezpečnostné dôvody, prečo to nemohlo prebehnúť, keďže sme dlho nevedeli, že by také niečo vôbec malo nastať,“ priblížil pre JOJ Hanker.

Očakáva sa konečné rozhodnutie o zapojení firmy Huawei do britskej siete 5G
Spoločnosti Huawei bolo povolené mať podiel na britskej sieti - avšak vláda je pod tlakom, vďaka ktorému má byť toto rohodnutie zrušené. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Mário Martinka

Stopku vystavil list od SIS

Do médií ale unikla informácia, že zrazu pristál na stole regulačného úradu list od Slovenskej informačnej služby, kde malo byť napísané o bezpečnostných rizikách, a tak mal zrazu úrad argument, prečo súťaž zastavuje. „Európska komisia nás požiadala o vyjadrenie, že čo sa vlastne deje. Samozrejme, toto vyjadrenie sme im poskytli,“ povedal Roman Vavro, hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Bližšie informácie ale úrad neposkytol. „Vzhľadom na to, že nám zákon neumožňuje sa vyjadrovať, sa nemôžeme v tejto chvíli vyjadriť,“ dodal Vavro.

„Odpovede na otázky, ktoré kladiete, by mali patriť pod zákon o ochrane utajovaných skutočností, preto žiadne bližšie informácie by sme nemohli poskytnúť osobám mimo okruh zákonných príjemcov,“ napísala do stanoviska Slovenská informačná služba.

Britský krok k zákazu Huawei zo siete 5G ukazuje, že USA diktujú britskej zahraničnej politike
Britský postoj k čínskemu technologickému gigantu Huawei môže byť ďalším znakom toho, že Londýn sa podriaďuje tlaku USA na otázky národnej politiky, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Marek Molnár

Hrozí poriadne mastná pokuta

Či už to stopli politici alebo záhadný list od tajnej služby, ani jedno by nebolo správne. Jedno je však podľa Jána Trangela isté. „Treba povedať, že sme si vyrobili dosť veľkú hanbu v tom máji, v júni, keďže sa malo už dražiť,“ reagoval Hanker. Dodáva že trh je v neistote a dráždime Európsku komisiu.

Zdá sa však, že šanca na reparát žije. „Ja predpokladám, že aukcia skôr či neskôr zbehne,“ potvrdil Doležal. "Frekvencie s pásmom 700 megahercov budú mať operátori k dispozícii najneskôr do konca tohto roku,“ doplnil pre TV JOJ Vavro. Ostáva teda dúfať, že nám polročné omeškanie Európska komisia prepáči. Inak nám hrozí pokuta 3 milióny eur, plus 40 tisíc za každý deň omeškania.

43% globálnych aktívnych smartfónov bude do roku 2023 pripravených na 5G
Rok 2020 predstavuje pre všeobecný trh s mobilnými telefónmi nové míľniky, pretože počet aktívnych používateľov smartfónov dosiahne úroveň 3,5 miliardy (43 percent) z celej globálnej populácie, uviedol portál Newzoo, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Marek Molnár