Štúdia ukazuje, že koronavírus naďalej mutuje
27 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Odborníci sa domnievajú, že vírus je pravdepodobne čoraz nákazlivejší, avšak americká štúdia zistila, že mutácie nerobia vírus smrteľnejším


Vírus Covid-19 neustále pokračuje v mutácii, pričom odborníci sa domnievajú, že je pravdepodobne stále nákazlivejší. Nový výskum dokazuje, že množstvo prípadov koronavírusu v USA opäť začína stúpať, píše theguardian.com.

Americká štúdia analyzovala 5 000 genetických sekvencií vírusu, ktorý pri šírení populáciou aj naďalej mutuje. Štúdia zistila, že mutácie vírusu nespôsobujú vyššiu úmrtnosť alebo zmenu následkov, avšak zistilo sa, že je ľahšie vírus chytiť, uvádza sa v správe vydanej v denníku Washington Post. Ďalej sa v nej uvádza, že odborníci na verejné zdravie uznávajú, že vo všetkých vírusoch prebiehajú mutácie, z ktorých väčšina je nepodstatná.

David Morens, virológ z Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby, uviedol, že nová štúdia by sa nemala interpretovať príliš negatívne. Vyhlásil však, že vírus môže reagovať na zásahy v oblasti verejného zdravia, ako je napríklad sociálny dištanc. "Všetky tieto veci sú prekážkami priepustnosti alebo nákazy, ale keďže vírus je čoraz nákazlivejší, stáva sa čoraz štatisticky lepším v obchádzaní týchto prekážok," uviedol.

Slovensko má ešte šancu situáciu zvrátiť, hovorí Flegr
Česká republika sa podľa profesora Jaroslava Flegra scenáru podobnému ako v severnom Taliansku už nevyhne. Slováci však stále majú šancu to zvrátiť, povedal v rozhovore pre portál sme.sk. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Morens poznamenal, že vírus môže naďalej mutovať aj po používaní vakcíny. Toto znamená, že s vakcínou bude treba manipulovať rovnakým spôsobom ako sa každý rok manipuluje s vakcínou proti chrípke.

Z údajov univerzity Johna Hopkinsa vyplýva, že dvadsať štátov zaznamenalo za posledné dva týždne nárast prípadov Covid-19 o viac ako 5%. USA v stredu zaznamenali 38 204 nových prípadov, čím sa celkový počet zaznamenaných prípadov v krajine zvýšil na takmer 6,9 milióna. Krajina v utorok prekonala 200 000 úmrtí na koronavírus, pričom prišlo k 300 až 1 000 úmrtiam denne. USA majú naďalej najvyšší počet prípadov a úmrtí na koronavírus.
Čo na to odborníci ?

Posledný nárast prípadov sa sústredil na západ a stredozápad Spojených štátov. Štáty ako Colorado, Wyoming, Wisconsin a Montana zaznamenávajú v súčasnosti prudký nárast počtu chorých. Texas, ktorý v lete zaznamenal veľký nárast prípadov v pondelok hlásil viac ako 11 000 nových nakazených.

O Sorosovi sa už rozhádali aj samotní Židia
Kritika George Sorosa môže byť aj oprávnená, nie je výlučne iba prejavom antisemitizmu. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Odborníci na verejné zdravie tvrdia, že je príliš skoro na to, aby sme vedeli, či je nárast prípadov krátkym nárastom v dôsledku prázdninových zhromaždení alebo či je to začiatok trendu. Počasie sa začína v mnohých regiónoch ochladzovať a ľudia mieria do interiérov, čo je ideálne meisto pre šírenie vírusu. Odborníci varovali, že aj opätovné otvorenie škôl a univerzitných kampusov môže viesť k nárastu počtu prípadov.

V stredu, Dr Robert Redfield riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), pred kongresom zdôraznil údaje, ktoré ukazujú, že počet nových prípadov sa zvyšuje hlavne keď sa jedná o mladých Američanov. Podľa Redfielda ľudia vo veku od 18 do 25 rokov tvoria 26% nových prípadov koronavírusu - čo je najväčší prírastok v akejkoľvek vekovej skupine.

Redfield tiež uviedol, že viac ako 90% americkej populácie zostáva náchylných chytiť Covid-19, čo neguje presvedčenie o tom, že USA získava rozšírenú imunitu.

V Rusku uväznili vodcu kultu, ktorý tvrdí, že je reinkarnáciou Ježiša
Bývalý dopravný dôstojník Sergej Torop, zvaný Vissarion, bol zatknutý počas špeciálnej operácie na Sibíri Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Mário Martinka