Zahraničná orientácia Slovenska: Smer Západ a s Ruskom dobré, ale vecné vzťahy
26 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Ivan Korčok ako minister zahraničných vecí vidí smerovanie Slovenska jasne. Patríme k Európskej únii a k NATO. Členstvo v únii výrazne nadhodnotilo naše možnosti a USA sú našimi spojencami. Počas vystúpenia v parlamente zdôraznil dôležitosť jednoty na domácej pôde. Poslancom predstavil aj svoje desatoro.


„Sme súčasťou západného európskeho spoločenstva,“, povedal pred poslancami národnej rady o svojej predstave smerovania zahraničnej politiky. Západ v tomto kontexte podľa neho nie je o geografii, ale o spôsobe, akým chceme spravovať našu spoločnosť.
Žiadne „medzi“ neexistuje

Korčok nevidí priestor pre experimenty a nerozumie hlasom, volajúcim po tom, aby sme patrili „niekde medzi“. „Pretože v tomto prípade to znamená nepatriť nikam,“ uviedol a upozornil, že „to v dnešnom nestabilnom svete nie je pre Slovensko dobrá alternatíva“. Korčok sa prihlásil k Európskej únii (EÚ) a NATO, pričom spomenul Spojené štáty americké (USA) ako jednoznačných spojencov.

Podľa Korčoka by sme mali mať na pamäti, že Slovensko je 127. krajina na svete podľa veľkosti, 117. podľa počtu obyvateľov a v poradí 60. ekonomika s 0,11 percentami podielu na globálnom HDP. Upozornil tiež, že potom, ako sme sa stali v roku 2004 súčasťou EÚ, sa naša pozícia výrazne zmenila. Únia je aktuálne druhou najväčšou svetovou ekonomikou a je tretia najľudnatejšia na svete.

Maďarský premiér Viktor Orbán inšpiruje šéfa SNS tým, ako chráni Maďarov
Maďarský premiér Viktor Orbán inšpiruje šéfa Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka tým, ako chráni Maďarov. Uviedol to v rozhovore pre portál Webnoviny.sk. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | SITA

Význam únie pre Slovensko

„Každý, kto je schopný vnímať tieto fakty, musí uznať, že členstvo v EÚ výrazne nadhodnotilo naše možnosti a aj náš vplyv v medzinárodných vzťahoch. Bez členstva v EÚ a NATO by sa nás na náš názor nikto nepýtal a ani by sme ho nemali ako efektívne presadzovať,“ uviedol Korčok. Preto nesúhlasí s tými, ktorí hovoria, že tieto organizácie nám obmedzujú priestor pre vlastné postoje. Podľa neho je opak pravdou.

Je presvedčený, že únia je aj dnes poistkou proti nacionalizmu, národným egoizmom a je dobrý riešením osobitne pre menšie štáty. „EÚ je viac ako len hospodársky klub, alebo plná špajza, z ktorej sa dá len vyberať,“ vyjadril sa ďalej Korčok. Preto by sme mali odmietať konšpirácie a fabulácie, že mimo EÚ by sme na tom boli lepšie. „Neboli. Pretože bez EÚ sa Európa opäť premení na ring,“ myslí si minister.

Pre úspech našej medzinárodnej politiky je však podľa Korčoka mimoriadne dôležitý čo najširší konsenzus v jej kľúčových otázkach. „Čím sme jednotnejší doma, tým úspešnejší budeme v zahraničí,“ prízvukoval minister. To je politicky univerzálne pravidlo.

AKTUÁLNE: Matovič oznámil, že "preberá velenie" - situácia je mimoriadne vážna
"Situácia je mimoriadne mimoriadne vážna a preto po troch mesiacoch preberám vedenie boja voči Covid-19 do vlastných rúk..." - premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Zdieľanie suverenity

Aj preto sa pripravuje nová bezpečnostná stratégia, ktorá pomenuje naše životné záujmy, spojencov a partnerov, s ktorými ich budeme presadzovať. Z nej bude jasné, kam patríme. Základom sú silné vzťahy so susedmi. Najintenzívnejšia zostáva vyšehradská spolupráca, ale otvárame sa aj novým platformám. Napríklad pandémia dala pozitívny impulz pre spoluprácu s Českom a Rakúskom.

Podľa Korčoka dnes už neexistujú „izolované národné odpovede“ a preto nestačí, ak sa budeme štátnou suverenitou oháňať tak, ako sa nám to doma hodí. „Treba ju vnímať v realite dnešného komplikovaného sveta, aktívne ju presadzovať jej zdieľaním všade tam, kde je to nevyhnutné,“ uviedol.

„Ako ukazuje pandémia, klimatické zmeny, masová migrácia, demografické zmeny, hybridné hrozby a dezinformácie, ale aj pôsobenie neštátnych aktérov – schopnosť čeliť týmto fenoménom stavia do nového svetla suverenitu každého štátu a to bez ohľadu na jeho veľkosť,“ povedal ďalej Korčok. Pritom, za zdieľanie nepovažuje jednostranné odovzdanie suverenity, ale silnejšie uplatňovanie záujmov a rozhodnutia s partnermi, ktorí sa rovnako ako my s nimi, delia o časť suverenity s nami.

Spojené kráľovstvo zaradilo Slovensko na cestovný karanténny zoznam
Spojené kráľovstvo zaradilo Slovensko, Dánsko, Island a karibský ostrov Curacao v súvislosti s koronavírusovou pandémiou COVID-19 na zoznam rizikových krajín. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica Sky News. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | SITA


Svet je nestabilný. „Ale nemôžeme všetko teraz zvaliť na covid, lebo veľké pnutia  a konflikty tu boli už pred pandémiou. Už dlhšie sme svedkami oslabovania multilateralizmu, medzinárodného práva a erózie strategickej stability. Dochádza k oslabovaniu kontroly režimov kontroly zbrojenia a nástrojov na budovanie dôvery a bezpečnosti v Európe“, povedal Korčok.

Ďalej uviedol, že sme svedkami 4. priemyselnej revolúcie, v ktorej centre stojí revolúcia technologická a zároveň sme sa z dôvodu pandémie ocitli uprostred najväčšieho hospodárskeho prepadu po 2. svetovej vojne. „Vo výsledku sme však svedkami javu, ktorý sa v histórii udial už viackrát, nástup nových globálnych aktérov a súperenia veľmocí,“ skonštatoval minister.
Rusko: Miesto emócií vecné vzťahy

Čo sa týka Ruska, Korčok uviedol, že urobí všetko pre to, aby sme vzťahy s touto krajinou rozvíjali v prospech našich štátnych záujmov. „Bohužiaľ, v ostatnom období sa na Slovensku dostali vzťahy s Ruskom do roviny emócií. V očiach našej verejnosti vznikol dojem, akoby sa stali agendou či vlastníctvom jednej politickej strany,“ povedal Korčok.

Pompeo a nová vlna mccarthizmu v USA
Mccarthizmus je v dejinách USA obdobie začínajúce približne koncom 40. rokov 20. storočia a trvajúce až do konca 50. rokov, ktorého hlavnou črtou bol vypätý antikomunizmus prechádzajúci až v antikomunistickú hystériu. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


„Vzťahy s Ruskom preto potrebujeme dostať do vecnej polohy, byť si vedomí našich záujmov, ale takisto aj problémov a odlišných postojov. Chápeme, že Rusko má svoje záujmy. To, čo však prehliadať nemôžeme je, akými spôsobmi ich Rusko uskutočňuje,“ uviedol ďalej. „Keď k tomu máme výhrady, sme nútení a budeme reagovať, aj keď, opakujem, našim primárnym cieľom zostáva rozvíjať dobré vzájomné bilaterálne vzťahy.“
Načo je nám NATO

Na margo členstva v aliancii uviedol, že to „nie je o amerických záujmoch, ako je to cieľavedome podsúvané slovenským občanom. Je to výsostne o našich slovenských záujmoch.“ Pripomenul citát Andreja Hlinku, podľa ktorého je to najmä zásluhou USA, že Slováci v roku 1918 konečne „striasli jarmo poroby“.

Spojené štáty sa u nás podľa Korčoka za posledné roky dostali do zvláštneho kontextu, keď sa mainstreamoví politici boja hovoriť o USA ako o našom strategickom partnerovi. Problémom nie je vecná kritika USA a ich zahraničnej politiky. Sám sa s niektorými krokmi USA a ich administratívy nestotožňuje.

EÚ sa pripája k USA pri odmietnutí legitimity Lukašenkovho kontroverzného prezidentského mandátu
Tajná inaugurácia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na nové volebné obdobie bola odmietnutá EÚ, pričom Brusel „preskúmava“ udalosť, o ktorej sa tvrdí, že jej „chýba demokratická legitimita“, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Problém vidí niekde inde. „Aj v slovenskej politike, nehovoriac už o dezinformačnej scéne, je živená antipatia voči Spojeným štátom a povedzme si to otvorene, u nás sa to deje oveľa intenzívnejšie, ako v susedných krajinách V4. Preto sa pýtam – ako slúži slovenskému záujmu, keď sa buduje negatívna emócia voči štátu, od ktorého očakávame, že garantuje našu obranu,“ prihovoril sa poslancom Korčok. Minister verí, že byť súčasťou najsilnejšej obrannej aliancie na svete je v záujme Slovenska.
Desatoro ministra Korčoka

V závere minister poslancom národnej rady predstavil aj svoje zahranično-politické desatoro.

  1. Geopoliticky jasne ukotvené Slovensko. Potrebujeme jasné smerovanie a musia to o nás vedieť aj naši spojenci.

  2. Dobré vzťahy so susedmi.

  3. Silná a relevantná Európa. Buď bude sama relevantným hráčom, alebo sa stane ihriskom pre iných.

  4. Podpora multilateralizmu a rešpektovania medzinárodného práva. Pre Slovensko je lepší svet, v ktorom sú rešpektované jasné pravidlá a inštitúcie.

  5. Silné partnerstvá. V globalizovanom svete sa Slovensko osamote nepresadí.

  6. Účinná konzulárna pomoc. Aj v zahraničnej politike sú naši občania na prvom mieste.

  7. Aktívna strategická komunikácia. V 21. storočí sú dezinformácie vážnou hrozbou.

  8. Moderná ekonomická diplomacia. Už nestačí lákať obchod a investície, ale treba vedieť včas identifikovať príležitosti globálnej transformácie.

  9. Moderná rozvojová spolupráca a humanitárna pomoc. Pomáha stabilizovať partnerov a šíri dobré meno Slovenska.

  10. Silná kultúrna diplomacia.


Dolár sa v roku 2021 zrúti. USA by sa mali pripraviť na dvojitú recesiu, varuje ekonóm
Budúci rok bude podľa amerického odborného asistenta z univerzity v Yale Stephena Roacha pre americkú menu brutálny. Povedal, že jeho „zdanlivo šialený nápad“, že dolár padne, by sa už nemal zdať byť taký bláznivý. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Mário Martinka