Pompeo a nová vlna mccarthizmu v USA
26 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Mccarthizmus je v dejinách USA obdobie začínajúce približne koncom 40. rokov 20. storočia a trvajúce až do konca 50. rokov, ktorého hlavnou črtou bol vypätý antikomunizmus prechádzajúci až v antikomunistickú hystériu. 


Americký minister zahraničia Mike Pompeo je povestný svojou extrémnou protičínskou rétorikou, od každodenných zúrivých tweetov a kvetnatých prejavov, najmä prejavov v Nixonovej knižnici v Kalifornii 23. júla, až po ohováranie Číny takmer pri každej zahraničnej ceste. Konštatuje portál chinadaily.com.

Jeho nedávne vystúpenia v Spojených štátoch sú najnovším dôkazom  intenzívneho vyvolávania strachu a pokusov o oživenie mccarthizmu, píše portál. Pompeo najnovšie v rozhovore pre Fox Business uviedol, že dúfa, že všetky Konfuciove inštitúty v USA budú do konca roka zatvorené. ( Pozn. Red. HD - Konfuciove inštitúty sú neziskové vzdelávacie inštitúcie, ktoré okrem výučby čínskeho jazyka a kultúry predstavujú platformu pre kultúrnu výmenu medzi Čínou a hostiteľskou krajinou.)

Minulý mesiac ministerstvo zahraničia USA označilo Konfuciov inštitút v snahe diskreditovať inštitúciu za „zahraničnú misiu“ Číny. Pritom tieto inštitúty sa ničím nelíšia napríklad od Alliance Française, Goetheho inštitútu a Instituto Cervantes, financovaných úplne alebo čiastočne vládami Francúzska, Nemecka a Španielska na podporu francúzskych, nemeckých a španielskych jazykov a kultúr.

Pompeo obvinil Čínu, že chce prepísať Bibliu
Americký minister zahraničia Mike Pompeo v utorok počas virtuálneho summitu Hodnoty voličov 2020 v Číne napadol ateistickú komunistickú stranu v Číne za prenasledovanie kresťanov a snahu prepísať Bibliu tak, aby prispôsobila kresťanskú doktrínu... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Pompeo tiež v rozhovore povedal, že americký prezident Donald Trump vážne uvažuje o zavedení prísnejších obmedzení pre čínskych študentov v USA. Tom Cotton a Marsha Blackburn, republikánski senátori z Arkansasu a Tennessee, predložili koncom mája návrh zákona, v ktorom požadujú zákaz všetkých víz prijímajúcich čínskych štátnych príslušníkov do USA na postgraduálne alebo postgraduálne štúdium prírodných vied, technológií, inžinierstva a matematiky.

Pompeo a Cotton oproti predchádzajúcej administratíve USA, keď bývalý prezident Barack Obama, bývalý viceprezident Joe Biden, bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a jej nástupca John Kerry privítali Konfuciov inštitút a čínskych študentov ako dôležitú súčasť medziľudských výmen, zmenili výrazne minimálne rétorický kurz.

Politici ako Pompeo a Cotton sa boja takýchto výmen, ktoré kultivujú informovanú verejnosť, ktorá tak prijíma aj iné ako propagandistické informácie o Číne. Je smutné, že história sa opakuje. William Burns, bývalý námestník ministra zahraničných vecí USA, minulý rok v októbri v tlači odsúdil nový Pompeov McCarthyizmus. Pripomenul prenasledovanie senátora Josepha McCarthyho v päťdesiatych rokoch takých ľudí, ako je John Paton Davies mladší, ktorý je špičkovým čínskym predstaviteľom ministerstva zahraničia.

Rovnako ako McCarthyism v 50. rokoch, aj dnes je tragédiou to, že príliš veľa ľudí bolo McCarthyitskými politikmi ako Pompeo buď klamaných, alebo zastrašovaných. To platí nielen v USA, ale aj v Európe, Ázii a ďalších častiach sveta, pripomína chinadaily.com.

Pompeo vyzýva Vatikán, aby nedovolil Číne porušovať náboženskú slobodu
Komentár Thomasa D. Williemsa (Breitbart) Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Diana Zaťková