Planétu Zem zasiahol asteoroid! Ochránila nás však atmosféra, ktorá ho odrazila (VIDEO)
26 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Globálna sieť hviezdnych pozorovateľov zdieľala pozoruhodné zábery, ktoré ukazujú vzácny dotyčnicový meteoroid, ktorý sa odrazil od atmosféry našej planéty začiatkom tohto týždňa, informuje portál RT.


Dotyčnicový meteoroid žiaril na oblohe nad severným Nemeckom a Holandskom 22. septembra v nadmorskej výške iba 91 km.



Na rozdiel od väčšiny ostatných meteoritov, ktoré horia v atmosfére a vytvárajú v tomto procese „padajúce hviezdy“, táto hrudka vesmírnej skaly, pravdepodobne fragment kométy alebo meteoritu, sa „odrazila späť“ do vesmíru.



Šťastné odrazenie meteoritu spozorovala Globálna sieť meteorov, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou rastúcej siete planétovej obrany Zeme.

Cieľom GMN je pokryť celú planétu meteorickými kamerami a informovať verejnosť prostredníctvom varovaní v reálnom čase o hroziacej aktivite vesmírnych hornín.

Roskozmos tvrdí, že ľudia by jedného dňa mohli žiť na mesiaci Jupitera, Kalisto
Ruská vesmírna agentúra Roskozmos považuje Kalisto, druhý najväčší mesiac Jupitera, za možné miesto pre obývateľnú základňu vo vesmíre, tvrdí riaditeľ dlhodobých programov spoločnosti Alexander Bloshenko, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„Sieť je v podstate decentralizovaná organizácia, ktorá sa skladá z amatérskych astronómov a občianskych vedcov z celej planéty, pričom každý má vlastný kamerový systém,“ vysvetľuje zakladateľ GMN Denis Vida.

GMN, ktorá je v podstate agentúrou pre planetárnu obranu s otvoreným zdrojom, poskytuje verejnosti, ako aj vedeckej komunite údaje, ako sú dráhy meteoroidov, aby pomohla posilniť naše metódy pozorovania.

NASA premenila údaje z vesmírnych ďalekohľadov na nádherné symfónie (VIDEO)
NASA sa neuspokojila s ohromujúcimi snímkami z nášho vesmíru, keďže zobrala údaje z ďalekohľadov pozorujúcich galaktický stred Mliečnej dráhy a vytvorila nebeskú symfóniu, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Marek Molnár