Krutý spôsob odstránenia nepohodlného svedka. Starosta František Dora ho podhodil mafii
26 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Daňové podvody s hnojivom chcel starosta Dolného Chotára v okrese Galanta František Dora zakryť skutočne netradičným spôsobom. Svojho „bieleho koňa“ podľa portálu aktuality.sk podhodil mafii.


Nepohodlný svedok Vojtech Rampák podľa prekazil smutne „preslávenému“ starostovi Františkovi Dorovi jeho legendu o nákupe hnojiva, čím mu privodil obvinenie z neodvedenia dane. Polícia našla až po rokoch rokoch pozostatky tohto svedka, ktorý mal byť aj akýmsi bielym koňom, v provizórnom hrobe. Ten policajtom ukázal člen mafiánskeho komanda smrti.
Smrť pri vykopanom hrobe

Celý príbeh, ktorý skončil smrťou už spomínaného svedka, opisujú aktuality.sk takto: „Mladý chlap vystúpil z auta a nezmohol sa na slovo. Mocný chlapík ho previedol popri páse stromov, kde už bola vykopaná jama. Nad provizórnym hrobom čakal ďalší silák s náradím na kopanie. Vojtech Rampák sa v okamihu ocitol na zemi tvárou dole a na krku pocítil tlak povrazu. Člen vražedného komanda obávaných sátorovcov Zsolt Nagy alias Čonty ho začal celou silou škrtiť šnúrou, ktorú mu omotal okolo krku.

Po rokoch opísal na súde ďalší sátorovec Juraj Bugár alias Bugy udalosť takto: „V posledných minútach mi vravel, že má stŕpnutú ruku, nech mu pomôžem držať lano.“ Dvaja mafiáni tak spoločnými silami ukončili život bieleho koňa, ktorého meno figurovalo v podozrivom obchode s hnojivom.
Mafiáni ukazujú na starostu

Obchod sa ešte v roku 2006 odohral podľa vyšetrovateľov len na papieri, lebo v skutočnosti malo ísť o podvodné vylákanie vratky DPH od štátu. Človekom, ktorý stál v pozadí prípadu s hnojivom bol regionálny politik a agropodnikateľ František Dora starší. Starosta takmer neznámej obce Dolný Chotár, ktorý jej v uplynulých mesiacoch zabezpečil týmto veľkú publicitu.

Prepojenie Kaliňáka s Bödörovcami? Štát konečne zasiahol!
Slovensko sa po vražde Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice Martin Kušnírovej (†27) zmieta doslova v marazme na súdoch, prokuratúre ale aj v bežnom živote. Objavené prepojenia medzi politikmi a oligarchami sú také, aké tu doteraz ešte neboli a mnohí... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Práve jeho totiž ako jediného aktívneho politika v dejinách Slovenska súdia za to, že si mal u mafie objednať sériu vrážd. Sátorovci Nagy a Bugár teraz po rokoch ukazujú prstom na Doru, že práve on je ten, čo si objednal aj likvidáciu Rampáka.
Dora svoju vinu popiera

Už v čase plánovania vraždy u mafiánskeho bosa Sátora o tom podľa portálu aktuality.sk  mal Nagy vedieť. Bugár sa to podľa svojich slov dozvedel až neskôr. Dora, tak ako pri všetkých skutkoch, aj pri vražde Rampáka, svoju vinu popiera. Zvláštne je, že nikto z aktérov si nepamätal, kedy vlastne k uškrteniu Rampáka došlo, takže dobu smrti ohraničili v obžalobe obdobím medzi rokmi 2006 až 2010. Redakcii Aktuality.sk sa navyše podarilo získať znenie obžaloby z podvodu s hnojivom, ktorý mal vražde predchádzať.
Fiktívne faktúry v účtovníctve

Keďže ekonomická časť kauzy sa udiala v roku 2006 možno predpokladať, že Rampákov koniec nastal krátko potom. Teda v období, keď už kauzu vyšetrovali policajti a vo veľkom vypočúvali hlavné postavy prípadu.

Stretnutie Bugára s Kočner na Maldivách bolo! Prekvapili však novinky o tomto „náhodnom“ stretnutí
Béla Bugár sa už z politiky stiahol, k čomu dopomohol aj neúspech jeho strany Most-Híd vo februárových parlamentných voľbách, napriek tomu po ňom zostal jeden otáznik. Stretol sa či nestretol na dovolenke na Maldivách s Marianom Kočnerom? Viac... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


František Dora mal do účtovníctva svojej agrofirmy Aster Plus zaúčtovať dve fiktívne faktúry za nákup obrovského množstva hnojiva. Následne si jeho firma uplatnila na daňovom úrade nadmerný odpočet DPH a vyplatenie vratiek.

Polícia i prokuratúra sú však presvedčené, že nákupy boli fiktívne a Dora žiadne hnojivo nekúpil. Keď ho dva roky po skutku hľadali policajti, starosta a farmár v jednej osobe, prišiel s naozaj svojským vysvetlením: hnojivo minul na poliach.
Vskutku unikátne výhovorky

Polícia to ale spochybňuje, pretože to by totiž musel na polia vysypať také veľké množstvo hnojiva, ktoré by mnohonásobne presiahlo odporúčané dávkovanie. Ako sa vyjadril znalec , priemerná dávka hnojiva na hektár mala byť 150 až 200 kilogramov, Dora však za jednu sezónu mal na jednom hektári vysypať až 3000 kilogramov! Toto by znamenalo kompletnú stratu úrody a zničenie pôdy na poli. Neskôr polícii tvrdil, že hnojil „do zásoby“.

O kom chcela a nemohla rozprávať Jankovská?
“Jankovská chcela prehovoriť o oligarchovi. Narazila.” píše sa v komentári Daga Daniša. A spomínajú sa aj iniciály “exministra”. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Pred súdom je s otcom aj syn

Podľa mafiána Bugára sa Dora so svojimi zámermi s hnojivom pochválil v tom čase aj bosovi mafie. „Počul som, keď František Dora starši hovoril Sátorovi, že chce dať hnoj do DPH. Neviem, kde to presne bolo, no Sátor sa smial, ako sa dá urobiť DPH-čka s hnojom,“ spomínal Bugár na súde.

Na lavici obžalovaných je s otcom aj jeho syn František Dora mladší, ktorý je v kauze obžalovaný pre iné vraždy. Ten ale Bugárove slová spochybnil. Vyjadrovať sa mal v maďarčine, a podľa neho použil slovo, ktoré nevyjadruje slovenský preklad hnojivo, ale hnoj, teda biologický odpad z hospodárskych zvierat, píše ďalej portál aktuality.sk..
Hnojivo nakupoval natierač

Dora mal v jednom prípade kúpiť hnojivo od trnavskej firmy Onset, majiteľom i konateľom ktorej bol v tom období Vojtech Rampák. Ten sa mal dostať k firme sprostredkovane. Kúpiť si ju mal, aby cez ňu fakturoval svoje zákazky keď robil natierača.

OKO sa opäť pozeralo: Elitní policajti z NAKA aj navštívili firmu spájanú s Bödörovcami 
Príslušníci NAKA pokračujú s rozsiahlou a veľkou akciou pod názvom OKO, ktorá, ako uvádza webový portál aktuality.sk súvisí s predraženým nákupom kamier v Národnej diaľničnej spoločnosti za desiatky mil. eur. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Rampákovi mala, podľa portálu, neskôr pracovníčka daňového úradu odporučiť, aby už nepodpisoval žiadne papiere a nič nepečiatkoval. Asi to bolo preto, že už vtedy vyzerali aktivity jeho firmy podozrivo. Keďže Rampák vo svojich výpovediach poprel akýkoľvek obchod či stretnutie s Dorom, jeho výpoveď mohla byť v prípade usvedčenia starostu z daňových machinácií kľúčová.
Krádež mala zahladiť stopy

V obžalobe z daňových deliktov sa nachádza aj druhý, takmer identický skutok, keď mal Dora kúpiť hnojivo, ale od druhého obvineného Petra Valacha. Tomu nebolo vôbec podozrivé, prečo ktosi potrebuje jeho firmu ako prostredníka, keď tá hnojivo nikdy nenaskladnila, nemanipulovala s ním ani ho Dorovi nedodala. Dora si následne za tento obchod vypýtal od štátu vratku DPH, išlo o čiastku 92-tisíc eur.

Zaujímavé je, že keď mal Valach polícii odovzdať účtovníctvo firmy Nardia, tak v deň výsluchu zistil, že jeho účtovníčku vykradli. A zmizli práve záznamy jeho firmy a počítač účtovníčky, kde dané účtovníctvo bolo. Okrem toho sa práve u neho mali nachádzať dokumenty a pečiatka firmy Onset, ktorú vlastnil zavraždený Vojtech Rampák.

Kto útočí na Kollára?
Okolo predsedu parlamentu a jeho strany Sme rodina sa toho v posledných týždňoch veľa deje. Zdá sa ale, že pohár trpezlivosti Borisa Kollára pretiekol. Včera zvolal tlačovú konferenciu, ktorá dala odpovede na to, prečo sa určité veci dejú tak, ako... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Aneta Leitmanová